začinjena hrana
Profimedia.rs
začinjena hrana
Foto: Profimedia.rs

 

Naučnici su povezali začinjenu hranu sa manjim brojem smrtnih slučajeva koje prouzrokuju rak, srčana oboljenja i disajni problemi.

Istraživači smatraju da kapsaicin – aktivna komponenta ljutih papričica – može da posluži protiv gojaznosti, kao antioksidant, u borbi protiv raznih upala i protiv kancera.

Studija je objavljena u „Britanskom medicinskon žurnalu“, a ispitivanja su vršena na 487.000 ljudi iz Kine, koji imaju od 30 do 79 godina.

Svaki ispitanik je odgovorio na pitanja o svom načinu ishrane i o svom zdravlju, a onda su praćeni sledećih sedam godina, tokom kojih je 20.224 ljudi iz te grupe umrlo.

Istraživači sa Oksford univerziteta, Harvarda i Kineske medicinske akademije otkrili su da ljudi koji svakog dana, ili svakog drugog, jedu začinjenu hranuima 14 odsto manje šansi da umru od onih koji ovakve namirnice konzumiraju manje od jednom nedeljno.

Eksperti su oduševljeni ovim otkrićem ali upozoravaju da se mora biti oprezan sa začinjenom hranom jer nije istraženo kakve sve ona efekte ima na organizam.

„Povezanost začinjene hrane sa manjim rizikom od smrti je očigledno vidljiva samo kod osoba koje ne konzumiraju alkohol uopšte“, napomenuo je profesor Kevin MekKonvej sa Open univerziteta.