Prvi sneg u Srbiji
Tanjug/PP Media Prijepolje 7.10.
Prvi sneg u Srbiji

Tanjug/PP Media Prijepolje 7.10.

Prvi sneg u Srbiji, Foto: Tanjug/PP Media Prijepolje

Sneg se jutros zabeleo u okolini Ivanjice, na planinama Golija, Javor, zatim u višim predelima Prijepolja, na Zlatiboru i Zlataru.

U pojedinim mestima sneg je napadao više od 20 centimetara.

Prvi sneg u Srbiji

Tanjug/PP Media Prijepolje 7.10.

Prvi sneg u Srbiji, Foto: Tanjug/PP Media Prijepolje 

Na Goliji, u selima Devići, Ostatija, Ocrten, snežni pokrivač je i do 30 centimetara, a više od 1.000 ljudi je bez struje.

Na jugu obilnije padavine, na planinama sneg

Danas se u južnim i istočnim krajevima Srbije očekuju obilnije padavine, od 30 do 40 mm za 24 sata, lokalno i više, ističe se u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Kako se navodi, na planinama će padati vlažan sneg, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača u područjima iznad 1000 metara nadmorske visine. Upozrenje na obilnije padavine važi do nedelje, 8. oktobra.

"Sneg, ko usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju", kaže za Glas zapadne Srbije Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Prema njegovim rečima, jedan broj stočara sneg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.
U okolini Prijepolja snega najviše ima u mestu Jabuka, gde je palo izmedju 25 i 30 centimetara. Najveći problem predstavlja sneg na kolovozu gde ga ima oko 15 centimetara.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" je saopštilo da je zbog snega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu II A reda, na deonici Ivanjica - Preko Brdo.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Na putevima u planinskim predelima Kopaonika, Zlatibora i Tare saobraćaj je otežan zbog snega na kolovozu, zbog toga se vozačima ne preporučuje kretanje bez preke potrebe, a posebno onim koji upravljaju kamonima sa prikolicom i šleperima.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 15 minuta.

Učesnici u saobraćaju se pozivaju da poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

U noći između petka i subote sneg je pao na planinama jugozapadne Srbije: Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici, pišu "Večernje novosti".

Uz manje teškoće na usponima odvija se saobraćaj na magistrali Zlatibor - Prijepolje - južni Jadran.

Pred zoru zabelela se Nova Varoš, gradić na 1.000 metara nadmorske visine. U prvim jutarnjim satim vejalo je kao u sred zime, pa su se prvi ranoranioci latili lopate, uklanjajući sneg debljine preko desetak centimetara.

Sneg je pao i u dolini Lima, na 400 metara nadmorske visine.

Prvi sneg pričinio je manje štete lomeći voćke i listopadno drveće, na kome je lišće tek počelo da žuti.

Sneg je u šumama ovog dela Srbije prekinuo rad drvoseča, jer je izvlačenje građe, ogrevnog drveta i sirovina za pelet bilo u punom jeku, pišu "Novosti".

Komentari (2)

Šojke

07.10.2017 11:41

A gde su oni prognozeri "blaga zima"?

nedjo

08.10.2017 00:12

@Šojke - nas zneg iznenadi i u januaru