Lekarska komora Srbije
Tanjug/Zoran Žestić 17.12.2016.
Lekarska komora Srbije

Tanjug/Zoran Žestić 17.12.2016.

Lekarska komora Srbije, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Oko 50.000 dinara, kako tvrdi jedan od nezadovoljnih delegata Skupštine Lekarske komore Srbije (LKS), „zarade“ funkcioneri tog esnafskog udruženja samo jednim pojavljivanjem na sednici! A tih sednica godišnje bude i 14, tvrdi naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman.

Zato je jedna od tačaka dnevnog reda sednice Skupštine LKS-a održane u petak bila i izmena pravilnika o naknadama za rad organa LKS-a, koji lekarima omogućava da naplate svoje prisustvo zasedanjima i uzmu još i novac za putne troškove. Kako on tvrdi, taj novac dolazi od članarina svih 30.000 lekara u Srbiji! S druge strane, sve manje se troši na edukaciju lekara, nije osnovan fond za mlade lekare, niti se održavaju besplatni kongresi za prikupljane bodova neophodnih za obnovu licence, bez koje nijedan lekar ne može da radi!

- Pravilnik iz 2012. propisuje da svi koji su u upravljačkim organima dobijaju 20.000 dinara po sednici i plaćene putne troškove, koji iznose 20 odsto od cene litra benzina po kilometru. Ponekad budu i po dve sednice za 30 dana, pa troškovi izađu na 50.000 dinara. Tražili smo izmenu pravilnika, odnosno da dolazimo bez ikakve nadoknade na sednice ili da dobijamo simbolično po 1.000 dinara. Pritom, isti ljudi su na funkcijama po deset godina, a među njima je i funkcioner koji je u tom periodu na ime naknada i putnih troškova inkasirao oko 80.000 evra - kazao je on, ali nije želeo da imenuje tog sada bogatog lekara.

S druge strane, dr Milan Dinić, predsednik LKS-a, kaže za „Alo!“ da putni troškovi nisu naknada već objektivan trošak, a da će se taj pravilnik izmeniti.

- Nemam ništa protiv da svi radimo bez ikakve naknade. Pravilnik ne tretira samo članove organa LKS-a već i rad sudija Suda časti LKS-a i drugih, koji apsolutno svoj posao ne bi trebalo da obavljaju bez nadokande. Dogovorili smo se da novi pravilnik definišemo na februarskoj skupštini LKS-a. Regionalna lekarska komora u Kragujevcu već je donela odluku da se ukinu sve naknade. To nismo mogli da usvojimo u petak zbog sudova časti, sudija i veštaka koji ne bi trebalo džabe da rade svoj posao - objasnio je dr Dinić.

Komentari (7)

filip019

18.12.2016 07:17

preko sveg kidanja i zakidanja ostaje n e r a d.....

misho

18.12.2016 08:31

To su u suštini minimalne nadoknade i prilično beznačajne u odnosu na izgubljeno.naime,da su ti lekari toga dana bili na svom radnom mestu po bolnicama, mogli su zaraditi i 1000-2ooo evra po operaciji.a pacijenti im umiru od infekcija i sepse.širom srbije u beogradu,kraljevu,somboru,nišu...?I JOŠ HOĆE POLICIJSKU ZAŠTITU!BAGRA....

Zoran - Tico - Tico

18.12.2016 10:09

Strašno! Apelujem na uredništvo lista ''Alo'' da se pozabavi ovim. Jer tu ima svačega. Veliku je novac u igri, nesavesni sede u strukturama komore, poslovni prostori, plate... Znate li kolike su samoplate tamo!? Pa način izbora. Klasično, privatno carstvo, jednog jezivog klana!

Zoran - Tico - Tico

18.12.2016 10:14

Aha, i ovo zaboravih: Pogledajte samo šta radi direktorka komore medicinskih sestara! Zar to nije zrelo da se ne skida sa stubaca novinskih glasila!?

mila

18.12.2016 10:59

@Zoran - Tico - Tico - Udruzenje inzenjaera je isto zrelo za detanju kontrolu trosenja novca! Postalo je privatno udruzenja upravljackih organa i zaposlenih u istom!

Delegat tj. Iz prve ruke

18.12.2016 12:05

Vas izvor ne rece dve stvari. Kada je skupstina pre neki dan javno glasala za smanjenje putnih troskova u celoj Komori njegov listic "ZA" ostao u krilu ali je zato podigao listic "PROTIV". Na svu srecu vecina delegata je glasala" za" smanjenje putnih troskova. Nedoumica ostaje zasto i on nije kada vec "pljuje"po drugima. Ne rece on- "izvor" da su mu na toj istoj Skupstini dati dokazi da su se pojedini funkcioneri odrekli svojih nadoknada. Ali ta "prica" se ne uklapa u spinovanje o Komori.

vesko

18.12.2016 12:36

LKS je LEGLO pljačke od samog početka,od harača koji uzimaju lekarima baškare se i nijko ih nikada nije kontrolisao niti oni svom članstvu podnose bilo kakve izveštaje.Verovatno plate reket nekoj partiji na vlasti i rade šta im je volja.Rad u komori platiti kao i redovni rad lekara,sjednice plaćati po satu kao i na radnom mestu, troškove putovanja priznati po tarifi voza ili busa koji dolazi iz tog mesta.