Obradović ne  propušta Sabor  trubača u Guči
Dušan Milenković
Obradović ne  propušta Sabor  trubača u Guči

Dušan Milenković

Obradović ne propušta Sabor trubača u Guči, Foto: Dušan Milenković

Do osam titula u elitnom klupskom rangu stigao je sa četiri različita kluba, što niko nikada nije uradio. Uz to u biografiji ima osvojena i dva Saporte kupa, 13 titula nacionalnih šampiona i devet domaćih kupova. I ove sezone odveo je Fenerbahče u četiri najbolja tima Starog kontinenta.

- Da li osećate pritisak pred skori početak fajnal fora u Berlinu (13-15. maj)? Ipak, Turci su morali mnogo da se “otvore” da bi vas doveli?
- Niko ne može da mi napravi pritisak kao što ja sam sebi mogu. Mogu da podnesem i poraz i neuspeh, ali ne i da trpim igrača koji ne daje sve od sebe na treningu - objasnio je Obradović u intervjuu za “Večernji list”.

- Kako dovodite igrače?
- Lako je videti ko može dobro da igra, ali važno je da prepoznate šta može da učini pojedinac da bi tim učinio boljim. Trudim se da saznam što više o njegovom karakteru, kako živi, razgovaram sa ljudima iz njegovog okruženja. Ja sam kao NBA skaut. Volim da razgovaram sa igračima. Kada spremamo važan meč uvek sam spreman da saslušam ideje košarkaška. I moj igrač ne može da bude sebičan. Tako ih i biram.

Uživa na terenu i van njega:  Željko Obradović

Aleksandar Dimitrijević

Uživa na terenu i van njega: Željko Obradović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Kako rešavate probleme u timu?
- Uvek kažem da je za kafanu lako naći društvo! Ali igrati sa nekim i pomagati mu, to je mnogo teže. Kad dva igrača nisu u dobrim odnosima ne pokušavam da ih pomirim na silu, ali im objasnim da na terenu mogu biti samo ako se uvažavaju.

- Kada već pričate o kafani, nije vam stran takav način života?
- Volim da se družim sa ljudima i da ne pričam o košarci. Često mi prilaze ljudi, pa se dogoditi da se neko slika sa mnom i da se takava slika pojavi na društvenim mrežama. Vaspitanje mi nalaže da poštujem svakog čoveka i ako neko ima želju da se fotografiše, svestan sam da ja čoveku ispunjavam želju. Kako će on to da upotrebi, na to ne mogu da utičem - objasnio je Obradović.

Sa Dudom retko o basketu

- Svako ko zna bilo šta o košarci zna i da je Željko Obradović kum Dušanu Ivkoviću.

- Puno mi je pomogao. I u košarci, i u životu, pa smo se i povezali kumstvom. On je krsni kum mom sinu, a njegova žena je krstila moju ćerku. O košarci nas dvojica pričamo samo kada smo sami. Živeli smo donedavno u istom gradu, a nikad se manje nismo viđali jer on je bio u evropskom, a ja u azijskom delu Istanbula - jasan je Željko.

 

Ne idite u NBA da mašete peškirom

- Kako gledate na odlaske evropskih igrača u NBA?

- Recimo, Nemanja Bjelica je bio MVP Eurolige i želeo je da ode tamo, pa nisam hteo da mu smetam. Po meni, ako ideš u Ameriku da mašeš peškirom sa klupe, onda boje i da ne ideš - ne ostavlja ni trag dileme Obradović.