Lasta Lastin autobus
Mitar Mitrović
Lasta Lastin autobus

Mitar Mitrović

Ilustracija, Foto: Mitar Mitrović

Za samo dva meseca tridesetak vozača i točioca u SP „Lasta“ ukrali su 150 tona goriva u vrednosti oko 180.000 evra.

Rukovodstvo „Laste“ je zbog pronevera i malverzacija u vezi sa gorivom i mazivom protiv radnika podnelo tužbu MUP, Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ovo je, kako kaže generalni direktor SP „Lasta“ Bojan Bojanić, tek vrh ledenog brega kad su u pitanju krađe, prevare i zloupotrebe u ovom preduzeću, koje je ustanovila unutrašnja kontrola.

- Ustanovljeno je da je samo za dva meseca ukradeno oko 150 tona goriva i da je u ovo krivično delo umešano više lica. Teško je reći koliko se dugo oni bave ovim zloupotrebama, ali se pretpostavlja da je reč o godinama. Ovu štetu činili su fingiranjem računa, ali je unutrašnja kontrola ovog puta ustanovila prevaru pre nego što su uspeli da nameste račune - priča za Kurir Bojanić, koji kaže da je kontrola ustanovila i brojne druge nepravilnosti.

- Tužilaštvo je zbog falsifikovanja računa za hotele pokrenulo postupak protiv 119 vozača koji su vozili u inostranstvo. Vozači su dostavljali račune i za hotele koji ne postoje, koji nisu na mapi... Procenjuje se da šteta nastala po ovom osnovu u periodu od 2013. do 2015. iznosi blizu 120.000 evra - dodaje Bojanić i kaže da su se od januara 2015, otkad je on došao na čelo preduzeća, znatno smanjila celokupna dugovanja preduzeća. U SP „Lasta“ kažu da su u kriminal direktno umešani članovi oba reprezentativna sindikata.

Komentari (2)

karazoran

20.11.2016 10:56

Ne kaže se "točioca" nego "točilaca". Budi Srbin, poštuj srpski.

sasa

20.11.2016 21:29

a sta su radili šefovi i rukovodioci,2000 litara dnevno je nestajalo i niko od šefova da ne primeti 60 dana ništa,dolazili su uopšte na posao i šta su uopste radili ako su doazili,trebalo bi i njih kazniti i pohapsiti zbog lemjosti