Devojčica kompjuter internet igrice pedofilija društvene mreže
Shutterstock
Devojčica kompjuter internet igrice pedofilija društvene mreže

Shutterstock

Internet, Foto: Shutterstock

Telefoni, laptopovi i tableti koriste elektromagnetne talase da bi komunicirali sa bežičnim ruterom.

Eksperiment su započele studentkinje jednog internata u Danskoj. One su primetile kada spavaju pored mobilnih telefona da svako jutro imaju glavobolje.

Posle toga su odlučile da testiraju wi-fi zračenje na biljkama. Kupile su 6 saksija sa semenom biljke Lepidium sativum i stavile u sobu sa zračenjem i 6 u sobu bez zračenja. Biljkama nije uskraćena ni svetlost ni voda. One su 12 dana posmatrale, zapisivale i fotografisale dešavanja.

Da li želite da pogađete rezultat?

Semenje u sobi sa zračenjem ili nije izniklo u nekim saksijama ili je izniklo, pa uvelo, dok je semenje u sobi bez zračenja procvetalo u zdrave biljke.

Wi-Fi tehnologija ugrožava zdravlje i razvoj kod ljudi, a pogotovo kod dece koja su u današnje vreme ugrožena gotovo od rođenja. Deca imaju brze ćelijske replikacije i stope rasta, što ih čini posebno osetljivim na oštećenje DNK-a.

Zdravstveni rizici Wi-Fi zračenja

Hroničan umor, bol u uvetu, intenzivne glavobolje, kvalitet sna

Kako da se zaštitite

Kod kuće koristite fiksni telefon (onaj koji nije bežični) da biste smanjili izloženost elektromagnetnom zračenju.

Izbegavajte korišćenje bežičnih monitora za bebe, kao i svih uređaja koji rade na principu mikrotalasnih frekvencija.

Isključite sve Wi-Fi uređaje dok spavate. Ne stavljajte ruter u prostorije u kojima boravite veći deo dana ili noći. Najbolje je da stoji u hodniku.

Izbegavajte nošenje mobilnog telefona u džepu.

Budite oprezni prilikom korišćenja mobilnog telefona u automobilu. Signal se odbija unutar auta, a vaša glava je svojevrsna antena.

Ukoliko ste trudni, držite telefon, lap top ili tablet dalje od stomaka.

Koristite poruke što je više moguće.

Komentari (5)

U PREVODU

14.09.2017 20:45

ODRECI SE MOBILNOG!

ma da

14.09.2017 23:34

Kako da ne.Vratićemo se u kameno doba.

pomoć novinaru

15.09.2017 12:40

semenje nije bilo u saksijama nego u tanjiriću postoje sumnje da je sve namešteno, opit nije potvrđen http://abcnews.go.com/blogs/technology/2013/05/can-wifi-signals-stunt-plant-growth/ za kraj, to sam i ja probao, stajao tanjirić na starom, uključenom ajfonu i drugi u drugoj sobi nikakvu razliku nisam video, normalno raslo

Miroslav

15.09.2017 15:34

Ja ga uopste i ne koristim. Davno sam rekao da je Wi-Fi veliko zlo ne samo zbog zdravlja nego i zbog spijunaze.

Curcic Srdjan

15.09.2017 15:56

Pa to sto pojedini nenkoriste wi fi ne znaci da su npr imuni, pa vi mozda nemate wi fi, ali hiljade ljudi oko vas ga ima, uvek postoji neki wi fi jedino da odete u debelu sumu nozda ga ne bi bilo! Pa pigledajte na svom mob ili kompu koliko wi fi signala ima u vasem okruzenju, a kamo li globalni signali npr sbb itd..u ostalom postoji jedan mnogo jaci signal a to je satelitski odnosno gps a njime je bukvalno prekrivena svaka stopa planete!