Vilijam Montgomeri
Andrej Isaković
Vilijam Montgomeri

Andrej Isaković

Besmislica je da CIA radi o glavi Vučiću: Vilijam Motgomeri, Foto: Andrej Isaković

Iskusnom diplomati koji je prošao sve moguće obuke o tome kako razgovarati sa novinarima, kao što je to slučaj sa Vilijamom Montgomerijem, bivšim američkim ambasadorom u Srbiji, nije teško da se izvuče od bilo kog „nezgodnog“ pitanja, posebno kada se intervju radi pisanim putem.

Uprkos tome, Montgomeri je odbio da odgovori na nekoliko pitanja „Alo!“ - šta se dešava u odnosima Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića; da li je on tokom svog mandata koristio špijune; kako je dobijao informacije. Na naše pitanje: „Šta bi uopšte špijunima CIA bilo zanimljivo da saznaju o Srbiji?“, odgovorio je:

- Treba da prestanete da se toliko fokusirate na špijune. Svaku odgovornu ambasadu zanima da u potpunosti razume kako Srbija zaista funkcioniše i da shvati da li proces demokratske tranzicije napreduje, i ako ne, zašto ne.

Rak me je zauvek promenio

Kako ste pobedili rak? Koliko vas je to iskustvo promenilo?

Imao sam rak pluća trećeg A stepena, iako u životu nisam zapalio ni jednu jedinu cigaretu. Polovinu jednog plućnog krila i jedan limfni čvor su mi izvadili i išao sam na četiri ture hemoterapije. Šanse da preživim bile su, najblaže rečeno, male. Ali evo me, živ sam, bez raka već pet godina. Ali njegova senka nikad neće nestati. Morao sam da se suočim sa stvarnom mogućnošću da mi je ostalo vrlo malo života i kako ću da ga potrošim. Te me misli i dalje progranjaju i ponekad me slome. Posebno sada, kada se moj prijatelj suočava sa sličnom, možda i gorom situacijom.

U diplomatskoj praksi se do neke granice smatra normalnim da strana ambasada koristi špijune, a da zemlja domaćin na to žmuri. Šta se desilo, pa su Vučić i Stefanović izjavili da je Srbija pod napadom „stranih špijuna jedne velike zemlje“? Bilo je očigledno da misle na CIA?

- Apsolutno je normalno za zemlje čak i sa najboljim mogućim odnosima imaju zvanične obaveštajce u tim zemljama. To je neophodno, na primer, u borbi protiv terorizma. Verujem da to brine i vašu zemlju. Kao diplomata u penziji, ne znam za bilo kakve aktivnosti bilo koje strane zemlje koje vaši lideri pominju.

Prošle nedelje nađeno je oružje u blizini Vučićeve kuće. Ko bi imao interes da ga ubije?

- Svako ko želi haos, nestabilnost i konfuziju u Srbiji. Svako ko veruje da samo i jedino Vučić može da bude lepak koji drži Srbiju i ko to želi da promeni.

Srpski zvaničnici su nam između redova ponudili dve opcije ko „želi da ubije Vučića“: CIA i crnogorska mafija.

- SAD imaju izuzetno jak interes da podržavaju srsku vladu i njenu ulogu u stabilizaciji regiona. Niko ozbiljan u Americi, imajući u vidu sve

S Vučićem se ne viđam koliko bih želeo

Da li ste i dalje saradnik, to jeste prijatelj sa premijerom Aleksandrom Vučićem? Jeste li u kontaktu s njim?

- Kao što pretpostavljate, premijer je izuzetno zauzet i domaćim problemima i međunarodnim odnosima, tako da ga nisam viđao onoliko koliko bih voleo, ali ipak nađemo vremena da porazgovaramo.

probleme sa kojima se suočavamo širom sveta, ne bi sada dalje destabilizovao ovaj region. To je potpuna besmislica.

Šta mislite da je uzrok iznenadnog pogoršanja odnosa između SAD i Vučića?

- Ne bih rekao da su odnosi sa SAD uopšte pogoršani. Bar što se tiče američke percepcije. Zapravo, kreatori američke spoljne politike u SAD vide Srbiju i premijera Vučića kao verovatno glavnu garanciju stabilnosti u regionu.

Da li je normalno da se tokom žurki u Ambasadi SAD desi incident da se marinac pojavi sa fantomkom i uzvikuje: „Dole Vučić!“?

- Kada biste mi dali 10 strana, mogao bih da vam prepričam gomilu incidenata u kojima su učestvovali marinci u raznim ambasadama. Na primer, jedan naš marinac je zgazio pešaka i pobegao sa mesta nesreće. Drugi je izvrušio samoubistvo u radno vreme. Neki su uhvaćeni kako se „bratime“ sa devojkama na ambasadorovom radnom stolu. Poenta je da su to uglavnom mladi ljudi, sami u stranoj zemlji. Koliko god se trudili da ih kontrolišete, oni nekako nađu način da naprave problem kao što je taj koji pominjete. Siguran sam da je, ako se takav incident dogodio, ambasador bio i besan i na mukama.

Da li bi Amerika volela da Vučić ode s vlasti?

- Kao što sam rekao, 100 odsto sam siguran da Amerika definitvno ne želi da Vučić ode. Upravo suprotno.

I ja sam odgovoran za Đinđićevu smrt

Rekli ste mi u jednom intervjuu da je Amerika kriva za Đinđićevu smrt jer ga nije dovoljno zaštitila. Ko bi sada bio kriv ako bi se nešto desilo Vučiću?

- Osećao sam se delimično odgovornim za Đinđićevu smrt jer sam bio jedan od onih koji su ga konstantno pritiskali da preduzima nepopularne poteze kao što je slanje Srba u Hag. Napomenuo mi je više puta da je opasno to što radi, ali s pravom ili ne, to je bio prioritet moje vlade, a budući da sam bio ambasador, bio je i moj prioritet. n Mnogi aktulno stanje porede sa 2003. godinom, kada je ubijen Zoran Đinđić. Vidite li vi neke sličnosti? - Ubistvo Đinđića označilo je kraj jednog perioda značajnog napredka Srbije i dovelo do desetogodišnje zamrlosti. Isto bi se desilo kada bi se to dogodilo Vučiću.

U redu, ali da li je normalno da jedan zvaničnik ambasade prisustvuje antivladinim protestima, kao što se desilo u slučaju protesta „Ne davimo Beograd“?

- Ne samo da je normalno, nego je i obaveza bilo koje ozbiljne ambasade da u potpunosti razume šta se dešava u jednoj zemlji. To svakako znači i da posmatramo proteste i demonstracije. Ono što ne bi bilo u redu je da neko aktivno učestvuje ili govori na takvom skupu. To je granična linija između posmatrača i učesnika.

Da li bi vas iznenadilo da saznate da zvanični ili nezvanični politički krugovi u SAD finansiraju proteste u slučaju „Savamala“, kao što neki tvrde?

- Amerika ima dugu istoriju podržavanja raznih nevladinih organizacija svuda po svetu. Verujemo da su takve organizacije, koje često izražavaju drugačije stavove od naših, važan faktor stabilnosti u izgradnji civilnog društva. Strašno je pogrešno ono što sada radi Putin, između ostalih, da pretpostavlja da samo zato što finansijski pomažemo neku organizaciju ona radi prema našim željama i interesima. Zapravo, bio bih veoma zabrinut da nas bilo koja nevladina organizacija kojoj smo pomogli pita za instrukcije ili oseća da mora da istakne neki stav.

Amerika ima i dugu istoriju rušenja vlada širom sveta. Vi lično učestvovali ste u rušenju Miloševića 2000. godine. Da li je takav scenario moguć danas?

- Apsolutno ne. Sada je situacija potpuno drugačija. Kao i sve zemlje, uključujući i Ameriku, i vi imate svoje nedostatke i izazove, ali nesumnjivo je da gradite demokratiju sa vladom koja želi da što pre uđete u EU. Meni se čini da kod vas nije problem preveliki američki interes u regionu, već premali.

Da, ali mnogi veruju da je pozadina najnovijih političkih potresa u Srbiji opiranje Srbije zahtevima Zapada da uvede sankcije Moskvi.

- Apsolutno ne. Ako ima bilo kakvih „potresa“, onda su oni u potpnosti generisani od strane domaćih faktora i zbog njihovih interesa.

Koja je onda uloga Putina na Balkanu?

- Prvo mi recite za šta se tačno Putin zalaže? Znamo koji su principi i filozofija EU i SAD. A šta Putin hoće? Čini mi se da on živi u 18. ili 19. veku, kada se država širila silom bez filozofske potpore, osim one da je „sila uvek u pravu“. To što Putin radi Srbiji je da daje sve od sebe da pogorša vaše odnose sa EU, a to radi tako što s vremena na vrema ističe i podstiče Srbiju da se identifikuje sa ruskom vojskom. Da vam zaista želi dobro, Putin bi se fokusirao na donacije, kao što to čini EU, ili na investicije. Ili makar na kulturne projekte.

Koliko još dugo Srbija može da balansira između EU i Rusije?

- Ovo nije Titovo vreme, vreme Hladnog rata, kada ste balansiranjem između dve sile mogli da izvučete koristi od obe. Jasno je da su odnosi Zapada i Rusije pogoršani i da su već došli do opasnog nivoa, ali najalarmantnije je to što obe strane vide onog drugog kao agresora i veruju da je odgovor na tu agresiju još jača akcija. Srbija rizikuje da bude ukleštena između te dve sile. Rizikuje da bude „kolateralna šteta“. Ne znam koliko još srpska vlada može da hoda po žici, a da ostane neozleđena.

Komentari (143)

Kvazimodo Sorabius

06.11.2016 07:27

Pa dobro, ili Montgomeri nije pitan ili je prevejan pa izbegao kljucno: kako je ON, za honorar 25.000$ mesecno, napravio Nikolicu i Vucicu stranku, angazovao Djulijanija za 500.000$ za dva sata da "otkrije" da Beograd "ima dve reke", kako im je birao "savetnike"? Ja bih ga pitao i kako je dobio poklon od Hrvata a "prijatelj" je Srba?

Ptica lazljivica

06.11.2016 07:28

Ako ti kazas,sigurno je tako,ali naopako!Tvoja specijalnost je stvaranje haosa,i naravno da ces pricati suprotno!

mare

06.11.2016 07:47

On je odgovoran za lazni referendum u Cenoj Gori i mnogo zla je naneo Srbiji...

sasa

06.11.2016 07:59

veće zlo nam nisi mogao napraviti,uspeli ste nam napraviti SNS

molim te

06.11.2016 09:26

ne javljaj se! Ko o cemu, zna se ko o moralu! Dosta nam je takvih izoblicenih faca jos gore politike u kojoj caruje zlo i krv.Ne znam da li mozes mirno da spavas i u kojeg to Boga verujes cineci zlo u ime demokratije i slobode?Ljudska pravda te mozda nece stici ali Bozija hoce zasigurno.

Jole

06.11.2016 09:29

Njegova izjava je tacna,a on sigurno zna ko stoji iza svega toga.

vesa

06.11.2016 09:53

@Jole - Potpuno je u pravu mnogima ovo ne odgovara i žele haos u zemlji .

Jole

06.11.2016 09:30

Bivši ambasador je procenio istinu.

Urke

06.11.2016 09:30

Nema sta dodati nadam se da je ovo zvanican stav ali ga americka ambasada ne sprovodi...

Goca

06.11.2016 09:30

Srbija se nikada nece vratiti u vreme haosa.

Filip

06.11.2016 09:34

Vucic samo zeli da stane da napravio od Srbije normalnu drzavu ali to nekima ocigledno smeta.

Dare

06.11.2016 09:36

A svi znamo da je Kajl Skot jedan od tih koji žele haos u Srbiji,sigurno je da on u tom slučaju nije nimalo nevin.

Kvazimodo Sorabius

06.11.2016 12:14

@Dare - Ne, ne, Dare, samo ti i ispranoumni botovi znate. Vi sve znate, samo vas jeDu TRI metka nepoznatog kalibra!

dina

06.11.2016 09:37

Mogu oni da prebacuju loptu od jednog do drugog, ali jasno je da Amerikanci, shvativsi da Vucic nije marioneta kojom ce da upravljaju, krenuli su na njega pocevsi da finansiraju proteste i želeći da naprave haos u Srbiji pa za svoje delovanje koriste i raspalu opoziciju kako bi se oni ogradili od svega.

Savo

06.11.2016 09:37

Nijednom niko nije rekao koja strana sluzba je umesana u ova desavanja a Mongomeri je sam potvrdio da su to oni.

Milan

06.11.2016 09:39

Vucic je je zbog svoje zelje da stabilizuje drzavu i zavede red koji je sasvim normalan zasmetao nekom.

Dragan

06.11.2016 09:45

Zar vaš kolega Skot ne spada u tu grupu ljudi???

djole

06.11.2016 09:46

Znas ti ko su oni bio si u Srbiji i zato pomogni sada.

Maja

06.11.2016 09:48

Tacno tako, Vucic je trn u oku svima koji zele haos u Srbiji.

Srbin pravi

06.11.2016 09:50

Dobro se sve zavrsilo ali se ovako nesto ne sme ponoviti...

snupi

06.11.2016 09:51

Znaci Ameri dobro si rekao to jest priznao vi pravite najveci haos u Srbiji.

max

06.11.2016 09:53

Svima nama je jasno da svetskim mocnicima smeta to sto ne mogu da manipulisu nama i da je Vucic zbog toga trn u oku svima.

Rade

06.11.2016 09:53

Zakon postoji za takve osobe, mi imamo sposobnih ljudi da se oni zaustave.

draga

06.11.2016 09:53

Srbija se mora sama braniti od spoljasnjih i unutrasnjih neprijatelja jer od ovakvih "prijatelja"kao sto je ovaj vajde nema.

Ivan

06.11.2016 10:00

Da je americku ambasadu zaista zanimalo kako Srbija funkcionise, kako kaze Mondgomeri, Amerika nikada nebi onako besomucno, 1999 godine 78 dana bombardovala Srbiju !

Sanja

06.11.2016 10:01

Definitivno žele da ga likvidiraju oni koji hoće destabilizaciju i anarhiju u Srbiji, jer mnogima smeta jaka i uspešna Srbija.

dare

06.11.2016 10:05

verujem da si i ti jedan od njih...

dare

06.11.2016 10:07

Nisam očekivao da ću čuti istinu iz usta jednog Amerikanca.

Borko

06.11.2016 10:09

Ne znam da li je za Mongomerija normalna da u sred Vašingtona, naša ambasada ima špijune, koji bi špijunirali Ameriku. Verovatno mu to nije normalno. A normalno mu je da oni to rade u Srbiji!

kika

06.11.2016 10:11

Ovaj covek nam je doneo dosta nevolje i smatram da nije kompetentan da komentarise.

I tako

06.11.2016 10:12

Ona ista ekipa koja je ucestvovala u ubistvu Djindjica.

Jana

06.11.2016 10:14

Montgomeri ukazuje da se pretnju Vucicu trebaju vezati za unutrasnje destabilizatore ali to ne iskljucuje americkog ambasadora Skota.

Mica

06.11.2016 10:15

Gospodin Montgomeri je skroz u pravu. Ljudi koji žele haos, anarhiju i bespuće ne biraju sredstava. Kao da na ovim prostorima postoji stalna tendencija da se Srbija skrene sa puta uspeha.

Ceca

06.11.2016 10:16

Apsilutno se slazem sa njegovom izjavom,da je Vucic ubijen Srbija bi se vratila u ponor iz kojeg Vucic pokusava da je izvuce.

jhu

06.11.2016 10:16

Dzabe si ovoliko trucao kad si se na kraju izdao da je Srbija za zapad kolateralna steta.

kole

06.11.2016 10:17

dosta nam je takvih dusebriznika...sve se plasim da nam ti, kao Amerikanac, zelis ista dobro...

Velja

06.11.2016 10:21

Montgomeri je upravo jedan od genija koji je iz Budimpeste srusio Milosevica. Ako ce on da nama prosipa demagogiju kako mu Vucic odgovara necemo daleko stici.

Pioneer

06.11.2016 10:24

Amer,ko Amer, pravi se lud a odlicno zna sta se desava jer su i sami umesani u sve. Ta njihova prica i sema su odavno provaljeni i treba da se stide zbog toga. Jadnici.

Una

06.11.2016 10:25

Uvek oni koji zele da svoju zemlju iyvedu napred su meta atentata

sava

06.11.2016 10:27

Znamo mi sve to i bez tebe.Eh kad bi nas vi ostavili na miru gde bi nam bio kraj i nama i celom svetu.

Iki

06.11.2016 10:30

Ko zeli dobro Srbiji, zeli dobro i nasem premijeru.

Goran

06.11.2016 10:31

Ma stvarno? Bez tebe mi to ne bi znali. Ne znam zasto sada on upada u pricu, samo su mi jos sumnjiviji.

Merima

06.11.2016 10:35

Са правим, искусним, мудрим политичарем на челу владе, као што је Вучић, Србија може годинама да хода по жици и увек остане неозлеђена.

loki

06.11.2016 10:36

Pa gospodine Montgomeri, ko su ti ljudi koji žele da uklone Vučića? Ja iskreno verujem da vi to znate.

aki

06.11.2016 10:37

Da li je neko poštovalac lika i dela A.Vučića,to nije važno,sve se svodi na destabilizaciju Srbije...shvatimo ovaj slučaj vrlo ozbiljno.

Niko

06.11.2016 10:40

Rusija nikada nije bombardovala Srbiju. SAD jesu vise puta. U poslednjih 25 godina SAD je u retkim prilikama radila na stabilizaciji Srbije i regiona. Uglavnom je radila suprotno. Svetskim hegemonima ne odgovara politikaa slobode i samostalnosti koju Vucic vodi.

Kole

06.11.2016 10:41

Ja ipak mislim da o pokusajima atentata ba Vucica mnogo znaju Montgomerijevi sunarodnici.

JELA

06.11.2016 10:49

Prosvetli nas i kazi ko su ti.

brane

06.11.2016 10:54

Ponovo je otkrio Ameriku! Mogao je bar reći odakle idu koreni ovog pokušaja nestabilnosti.

srbin

06.11.2016 10:55

Ajde da mu verujemo,s obzirom da je sarađivao sa Vučićem,ali....

Stevca

06.11.2016 11:03

Ma ni ovaj nije cvecka.

Dragan

06.11.2016 11:06

Konacno da i ti Montgomeri, kazes nesto pametno.Tacno je da kog da je hteo da ubije Vucuca, zeleo je da napravi haos u Srbiji.

maja

06.11.2016 11:09

Vučić je zaslužan za trenutno stanje Srbije koje je i više nego uspešno, zato je mnogima trn u oku pa žele da ga sklone.

Todor

06.11.2016 11:11

Montgomeri ne sme da potvrdi ono sto si znaju a to je da je Amerika odgovorna za sve sto se dogadja na ovim prostorima i da je veliki problem sada sto jedino Srbiji ne mogu da naredjuju sta ce i kako da radi.

vid

06.11.2016 11:12

Srbija želi da nastavi sa održavanjem korektnih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

paramonte

06.11.2016 11:13

Svi su se zabrinuli o bezbednosti,samo tamo neki ne veruju jer ne žele dobaro,a sigurana sam da ce dobiti pristojan odgovor,mada to nisu zaslužili

Pjer

06.11.2016 11:17

Montgomeri je odmah "pogodio" u "centar" jer je iskusan političar i zna da poražene snage priželjkuju haos,gde bi se ,možda,ponovo domogli vlasti,a neki izbegli zaslužene kazne !

zola77

06.11.2016 11:28

to je jasno cim neko gura drzavu u progres i radi na reformama,to stranim i domacim placenicima ne odgovara

Nidža

06.11.2016 11:31

Ovoga puta im to neće proći.

Dara

06.11.2016 11:31

Oni koji zele dobro Srbiji zele dobro i premijeru.

baba

06.11.2016 11:32

To nam je jasno ne treba da neko dodje da nam to kaze nego kako to da sprecimo i pomognemo i sebi i nasem narodu.

Jelisaveta

06.11.2016 11:32

Montgomeri nikada nije voleo Srbiju! Tako da sa svojim komentarima uopste nikom nije bitan!

Bili

06.11.2016 11:34

Nadam se da im to neće uspeti.

Goran

06.11.2016 11:35

Gde su sastavljali Montgomeriju ove odgovore na pitanja,u beloj kuci ?Amerikanci imaju najmanje prava da pricaju o koriscenju sile po svetu,za mene su oni ratni profiteri i daj boze da je barem 20 posto od ovoga sto je rekao istina.

de torkemada

06.11.2016 11:36

VILIJAM MONTGOMERI ZA ALO! Vučića hoće da ubiju oni koji žele haos u Srbiji!E sad nam otvori oči!!!Samo se prisećam da je i vaša država to isto priželjkivala i to ne baš tako davno,zar ne?

janko

06.11.2016 11:38

Srbija postaje stabilna i ekonomski jaca zemlja, a samo kriminalnim klanovima to moze da smeta.

Teodora

06.11.2016 11:51

Opet ova američka špijunčina! Mirođija u svakoj srpskoj čorbi i individua koja uvek podržava one koji su trenutno na vlasti jer ima njihovu podršku u svojim biznis aktivnostima, dok paralelno o svemu obaveštava centralu u Americi. najobičniji američki smrad, isti kao i ovaj srpski koga podržava.Prvo,ovog vučića NIKO NIJE NI POKUŠAO da ubije, već je sve njegov providni i naivni scenario, drugo - kakav veći haos u Srbiji, kad se Srbija pod vučićem već raspada po svim šavovima.

jovana

06.11.2016 11:55

Naravno, jasno je svima ko ima lose namere da ukloni naseg premijera.

sneza

06.11.2016 11:56

Korektna izjava,ali nema opravdanja za te mlade i osamljene !

Sasa

06.11.2016 12:00

Jasno je da nekima ne odgovara Vucic jer zeli da zemlja bude jaka i bez kriminala.

Liza

06.11.2016 12:09

Svi smo mo toga jako dobro svesni i nema potrebe gospodine da nam Vi to govorite.

Anna

06.11.2016 12:11

Neka ostave Vucica na miru,ne razumem kakvi su to ljudi zli i bezobrazni!

Vuk

06.11.2016 12:16

Moramo biti na oprezu sto se tice premijera jer mnogi zele haos u Srbiji .

Dragana

06.11.2016 12:18

Zotes

Zoran

06.11.2016 12:18

Prevrtljive izjave,poznato nam je sta je radio Motgomeri.

ale

06.11.2016 12:21

Srbija, se mora braniti od spoljasnjih i unutrasnjih neprijatelja.

boris

06.11.2016 12:31

Bas tako, oni kojima smeta napredak Srbije smeta im i Vucic!

Marko

06.11.2016 12:37

Sa ovakvim scenariom Srbija bi definitivno potonula u haos.

mala

06.11.2016 12:39

Mongomeri je u pravu, samo oni koji ne zele dobro nasoj zemlji ce nauditi Vucicu.

boki

06.11.2016 12:42

Da ali to ni jednim svojim potezo ne činite.Favorizujete i finansirate šiptare i njihovo odcepljenje od srbije a ovamo kao ste za Vučića.Jednom se morate odrediti za kog ste jer za srbe je kosovo svetinja.

Toma

06.11.2016 12:48

Ovaj čovek je u pravu. Čim naša država postaje jaka i stabilna zemlja, onome ko je za to zaslužan preti opasnost. Moramo se izboriti sa kriminalcima i ostalim ološima.

Daxa

06.11.2016 12:54

Naravno haos, anarhiju i ostale aspekte mafije .

senada

06.11.2016 12:57

Mnogi zele da destabilizuju stanje u Srbiji, ali naisli su na tvrd kanem.

sakica

06.11.2016 13:03

Bivsi ambasador nije rekao nista sto vec ne znamo.

Jahorina

06.11.2016 13:06

Dobro je nama poznato koji je motiv onih koji žele da smaknu Vučića. Međutim naše bezbednosne službe su stručne da osiguraju punu bezbednost premijeru i njegovoj porodici.

Nenad

06.11.2016 13:07

Necemo dozvoliti nikakav haos! Srbija mora ostati bezbedna!

Vikica

06.11.2016 13:12

Vazno je da Srbija gradi demokratiju sa vladom koja želi da što pre uđete u EU

Zorica

06.11.2016 13:37

Srbija mora zastititi svoje interese i ne posustati pred laznim prijateljima. Moramo se ujediniti unutar zemlje da bi mogli medjunarodna prava da ostvarimo lakse.

vuccom 2016

06.11.2016 13:39

To je svima jasno da stabilna Srbija nekima neodgovara!

mm

06.11.2016 13:50

Iskusnan diplomata koji je prošao sve moguće obuke o tome kako razgovarati sa novinarima, s jedne strane kaže da nema zahteva Zapada da Srbija uvede sankcije Moskvi a sa druge strane kaže da ne zna koliko srpska vlada može da hoda po žici, a da ostane neozleđena. Malo kontradiktornosti je verovatno deo obuke.

aca

06.11.2016 13:55

Prethodni ambasador Vilijam je rekao jednu veliku istinu koji mnogi u Srbiji već znaju.

Deki

06.11.2016 13:59

E pa nece uspeti u toj njihovoj zlocinackoj nameri.

Magdalena

06.11.2016 14:10

Kada se istraga zavrsi zancemo ko stoji iza ovoga!

Jovan

06.11.2016 14:21

Kriminalcima i neprijateljima Srbije Vucic nikako ne odgovara.

Buba

06.11.2016 14:37

Imate izrode kojima je duhovna hrana pravljenje haosa u mnogim drzavama. Mozda neko iz Amerike podrzava ovu vladu ali , verujem i da ima onih kojima smeta!

max

06.11.2016 14:51

A mi to kao ne znamo?

riki

06.11.2016 15:08

Kome to smeta jaka i stabilna Srbija??????

milica

06.11.2016 15:12

Nece Vucic dozvoliti vise iznenadjenja. Zastitice on sam sebe i svoju porodicu.

Hemera

06.11.2016 15:33

Apsolutno ne. Sada je situacija potpuno drugačija. Kao i sve zemlje, uključujući i Ameriku, i vi imate svoje nedostatke i izazove, ali nesumnjivo je da gradite demokratiju sa vladom koja želi da što pre uđete u EU. Montgomeri i previše hoće da se Amerika pita više u Srbiji, nego sami građani. Ovo je strašno šta radite.

Marko

06.11.2016 15:45

Stabilna i ugledna Srbija nekome očigledno smeta i ne odgovara.

milostute

06.11.2016 15:50

mafija zeli haos da moze da radi sta hoce

Dragan

06.11.2016 15:53

U pravu je Montgomeri,samo sto svi znamo da Americi ne odgovara jaka Srbija ne bi li priznali nezavisnost nase juzne pokrajine!

faruma

06.11.2016 16:22

Srbija je zemlja u usponu i svakim danom se vide rezultati. Kada bi se atentat dogodio, ko zna šta bi bilo; gde bi Srbija završila i da li bi ikada se oporavila od takvog događaja i emotivno i ekonomski.

Lena

06.11.2016 16:45

Svako kome smeta jaka i uspesna Srbija moze biti atentator!

Gari

06.11.2016 16:58

Nista ne verujem amerikancima

Portoriko

06.11.2016 17:17

Haos u Srbiji upravo želite vi Amerikanci Montgomeri i ne pravite se više naivni, znamo i više nećemo trpeti i da ćutke se pravimo ludi kao da ne znamo o čemu je reč.

Nina

06.11.2016 17:28

Nece im to uspeti.

Milica

06.11.2016 17:40

Izazivanje haosa u Srbiji vise nikom nece poci za rukom,jer je Srbija postala moderna drzava koja ide napred putem rasta i razvoja!

MILOJE

06.11.2016 17:40

Od kud bas da mu se priprema atentat posle otkrica da je funkcioner iz UKP odavao podatke vasim tajnim sluzbama.

maki

06.11.2016 17:50

Strašno, žalosno je da ima takvih ljudi.

Wells

06.11.2016 17:52

Ko zna ko hoce da ga ubije,nikom ne odgovara jaka Srbija... a sve je jaca

Zika

06.11.2016 18:17

Vucic verovatno smeta onima koji ne zele da vide Srbiju kako napreduje.

mika

06.11.2016 18:19

Sve je moguce.Ali nadamo se da nece u tome uspeti i da ce Srbija svakim danom sve biti jaca i jaca.

Zeljko

06.11.2016 18:20

Malo kome odgovara jaka i stabilna Srbija!

Samoa

06.11.2016 19:16

@Zeljko - Skoro nikome. Nadam se samo da policija radi posao, da nece doci do nekog haosa.

istvan

06.11.2016 18:22

Za njega je normalno da svaka ambasada ima spijune u zemlji domacinu. Jeste, sve bi vi to dozvolili kod vas kuci.

cica

06.11.2016 18:34

Srbija je za kratko vreme postala jaka i stabilna zemlja, koja ce bivati sve razvijenija i uspesnija, to niko nece moci da narusi.

Danilo

06.11.2016 19:05

ocigledno je da svima odgovara nestabilnost u Srbiji jer je evidentno da velikom brzinom idemo napreD!!!!!!!

Milica

06.11.2016 19:37

Mnogima smeta Vučićeva uspešnost koju je postigao za relativno kratko vreme, zbog toga se i dešava ovo što nas sve plaši.

mima

06.11.2016 19:38

Nekima očigledno smeta što je Srbija postala jaka,stabilna ,ugledna zemlja ,što svakim danom napreduje ,to nekima smeta i pokušavaju da naruše mir .

Marta

06.11.2016 19:40

To je istina prava

pantelija

06.11.2016 19:42

bice da je tako ,pitanje je samo kome odgovara haos u srbiji,mozda istim onima kojima je 1991 godine odgovarao haos u jugoslaviji,da li se secate gospodine montgomeri?

Lena

06.11.2016 19:56

Udar na Vučića je ujedno i udar na Srbiju, njenu suverenost i nezavisnost.

Simonida

06.11.2016 20:10

Ovaj čovek je upravu mnogima ne odgovara jaka i stabilna Srbija zato im naš premijer i smeta.

Tanja

06.11.2016 20:13

Svi koji ne zele stabilnu Srbiju, zele Premijerovu smrt!

Svan

06.11.2016 20:22

Vucic ne pristaje na pritiske, vodi politiku koja je u interesu samo Srbije, a to nekima ne odgovara.

elena

06.11.2016 20:24

U svakom slucaju kada se istraga zavrsi saznace se istina..

milos

06.11.2016 20:26

Mnogima smeta sto Srbija ima coveka cvrstih stavova,kojih se drzi i ne odstupa od njih, kako se ranije radilo.Ne odgovara im jaka Srbija. Dobro je sto je narod to shvatio i zato daje podrsku premijeru.

Gina

06.11.2016 20:58

Vučić je spas Srbije, treba ga cuvati.

Korint

06.11.2016 21:30

Trebalo je da dodaš da dolaze iz troje države.

Sveta

06.11.2016 21:35

Ocigledno je da smo mnogima trn u oku,nakon sto je Srbija postala uredjena drzava,stabilna drzava.

Slavisa

06.11.2016 21:38

To je jasno kao dan...ali zar nam nije dostao haosa,nestabilnosti?dajte ljudi da zivimo kao sav normalan svet.

Jana

06.11.2016 21:52

Tako je, ali cvrsto verujem da im taj haos necemo dozvoliti.

Leksi

06.11.2016 22:09

Zato treba da gledamo sebe i pazimo više nego ikada. Kada smo na pravom putu i napredujemo, onda zasmetamo nekima.

dosta

07.11.2016 08:27

@Leksi - Ne moze sine uvek i jare i pare... Pre ili kasnije biras sam jal si s ovcama jal si s vukovima, ili ne moras - izabrace drugi umesto tebe. Izvini ako sam nejasan.

usa

06.11.2016 22:12

Ne treba on da nam govori kako i sta, dovoljno se pokazao na delu za vreme mandata.

daki

06.11.2016 23:00

Pa to je sigurno da takvi ljudi zele da Vucic vise ne bude na celu Vlade i Srbije. Ali se tako nesto srecom nece desiti, a sluzbe moraju dobro da rade svoj posao.

bojan

06.11.2016 23:47

A ti koji zele haos u Srbiji su odavno na ulicama i masu svojim zutim patkama.

dosta

07.11.2016 06:43

Ja ovo cekam mesecima da procitam u srpskim novinama - Vucic odgovara Amerikancima i oni ne nameravaju da ga ubiju! A ne treba im ni CIA da saznaju nesto o Srbiji.

Maki

07.11.2016 07:31

Sto nije odgovorio na sva pitanja ako nisu umesani Amerikanci u sve te dogadjaje nego umesani su oni garntovano oni moraju da budu mirodjija u svakoj corbi

Milan

07.11.2016 07:50

Naravno da Vucic smeta svim onima koji bi da vrate Srbiju u neko proslo vreme bezvlasca, raspala zuta opozicija i mafijasi prosto vise ne znaju kako da se bore sa njim, pa verovatno misle da je najlakse ubiti ga. Uzas.

Vera

07.11.2016 08:02

Nadam se da su reči Montgomerija istinite i iskrene.

bojana

07.11.2016 08:03

Koji zele haos, koji zele zaustaviti Srbiju u napredovanju, koji zele slobodan put kriminalu i narko dilerima...