Aleksandar Vučić 08062016
Tanjug/Tanja Valič
Aleksandar Vučić 08062016

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić rekao je da je za prvih pet meseci deficit u budžetu manji nego što je najavio MMF.

- Za pet meseci defiticit je iznosio 11,3 milijardi, a plan sa MMF-om je bio 75,4 mlijardi - rekao je Vučić i dodao

Tražio sam da budem sam sa Šešeljem

Mandatar se osvrnuo na jučerašnje konsultacije i rekao da je tražio da sam bude sa Šešeljem. - Pričali su da ću da bežim kada se Šešelj bude vratio, a to su govorili oni koji su ga mrzeli. Juče kada je došao na razgovor sam, ja sam izbacio šefa svog kabineta i rekao da hoću da budem sam s njim. Tako su rekli da ću leteti kada dođe Radulović, a on je izleteo kukajući da li je lopov ili lopuža. Ne sećam se šta sam mu rekao, ali sam rekao istinu - naglasio je Vučić.

da akcize beleže rast u odnosu na prethodnu godinu, kao i PDV.

- Akciza je porasla za 25,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, PDV od 10,3 odsto. Ovo govori o značajnom rastu srpske ekonomije - rekao je Vučić.

On je rekao da je u aprilu prvi put uspeli da pređemo prosečnu platu u Srbiji i da je prosečna plata u aprilu iznosila 401 evro za celu Republiku Srbiju.

- U aprilu mesecu prvi put smo uspeli da pređemo prosečnu platu od 400 evra i ona je iznosila 401 evro za celu Srbiju. To znači da se dogodilo ono što smo želeli da je privatni sektor pojačao svoja primanja, a na tome, ćemo raditi dalje, kreirajući najbolji ambijent za poslovanje. Očekujemo se krajem godine i početkom sledeće da i u javnom sektoru budu veća primanja - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima rast u zapošljavanju zahvaljujući stranim investicijama.

- Ernest i Jang je konstatovao da je Srbija jedna od najkatraktivnijih mesta za investicije. Srbija je druga po stopi rasta brojem novih radnih mesta stvorenih stranim direktnim investicijama. Prva je Mađarska sa 141 odsto, a Srbija je druga sa 108 odsto, dok su iza nas Irska, Nemačka, Velika Britanija, Poljska, Slovačka, Rumunija, Francuska, Rusija - naveo je on.

Vučić je rekao i da je pre više od nedelju dana rekao da će da govori u incidentu u Savamali.

- Smatram da je važno da građanim uvek kažemo istinu i da ništa ne krijemo. Došao sam da govorim zbog običnih građana koji su bili zabrinuti jer se nešto događalo pod okriljem noći i koji ne žele da se takve stvari kod nas dešavaju - rekao je Vučić i dodao da će tužilaštvo i policija za nekoliko dana govoriti o detaljima ovog događaja.

On je rekao da ne zna da li ima odgovornosti zaposlenih u policiji, niti da li je bilo propusta u radu policije u ovom slučaju.

Na pitanje da li ovo znači da Siniša Mali više nema njegovo poverenje on je rekao da ne poznaje ni jednog gradonačelnika koji je više uradio nego Mali.

- On je uspeo da smanji dug grada. Svako ko mrzi Sinišu Malog ili mene, mora da zna da je Mali spustio deficit i da su Beograđani sad manje zaduženi nego nekad - rekao je Vučić.

- Znam da mnogi ne mogu da nauče da žive u promenama i da mnogi neće prihvatiti rezultate koje dobijamo. Ne mogu da prihvate jer time moraju da potru svojih 20 godina svog političkog delovanja. Teško je da čovek sebi prizna da je 20 godina grešio. Ja ću se lično truditi da se stvori bolja politička atmosfera, nadam se da će i ostali to činiti - poručio je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnje ponašanje lidera pokreta Dosta je bilo u Skupštini, koji je napao pojedine novinare nakon konsultacija sa Vučićem.

- Sa svima drugima sam mogao sam da sedim i pristojno da razgovaram. Da mi kažu šta žele i da čujem šta hoće - rekao je Vučić.

Govoreći o spekulacijama da EU i SAD direktno finansiraju određene ekstremističke organizacije s namerom da izazovu haos u Srbiji, Vučić je poručio da ga tako nešto ne iznenađuje i da je prestao zbog toga da se uzbuđuje.

- To sam slušao i pre tri godine, i prestao sam da se opterećujem sa tim. Pre tri godine sam prvi put pomislio da bi oni mogli i da bi trebalo da finansiraju vladu, a onda se ispostavilo da je pomoć namenjena "svakome ko će da izgovori ružnu reč protiv te vlade - rekao je Vučić i dodao da su građani pokazali koliko im je stalo do odgovornosti.

"Šta god da rade i kako god nemam problem s tim. Neka rade svoj posao, mi ćemo svoj. Oni to nazivaju stvaranje sistema kočnice i ravnoteže, a u teoriji je drugačije. Briga me, baš, ko je išao od novinara na skup u Brisel. Meni je važno da li su išli Er Srbijom. Neka ih pozivaju u Brisel što češće da punimo budžet aviokompanije - rekao je mandatar.

On je potom rekao da je siguran da će građani, kada istorijski budu ocenjivali, umeti da poštuju uspehe ove vlade.

- Zadovoljan sam što sam rekao istinu i što će divni projekat "Beograd na vodi" biti nastavljen i što će to biti najdivnija obala u Evropi, najlepši deo Beograda. Siguran sam da će građani itekako umeti to da poštuju, kao i da će oni u sklopu istorijskih činjenica moći da vide da nekima nisu smetala ni protivpravna hapšenja i ubistva, već rušenja bespravnih projekata - istakao je Vučić.

On je rekao i da u Srbiji ne može da vladaju hajdučija i divljaštvo kao što je to bio slučaj ranije.

- Srbija je bezbedna država, koja više nikada neće ličiti na onu Srbiju od pre pet, deset ili dvadeset godina, kada je vladala hajdučija - rekao je Vučić i dodao da je objavljivanjem podataka o događajima u Savamali država pokazala svoju snagu, koja se ogleda u tome da se građanima kaže istina i stvori poverenje između njih i institucija.

Komentari (4)

Svesna

08.06.2016 15:32

Ostavke!

miki

08.06.2016 16:02

haha.. bilo bi lepo da je tako..prosecna plata? sitnih 250 evra.. :) pogledajte na Ogledalofirme kolike su zaista plate i sta radnici kazu..ovo je farbanje naroda..Ne kazem ima onih koji imaju i po 700-800 e ali vecina radi za 200-250

realno rasuđivanje

08.06.2016 21:40

.."Naša zemlj je među stranim kompan. najprivlačnija u regionu za ulaganje", to reče Premijer pa ostade živ: Ako več neče da kaže zašto, onda ćemo ga podsetiti...Ne dolaze oni ovde što nas vole, čak bi se moglo raći suprotno, već zato što je osim možda Albanije najjevtinija radna snaga u regionu, koja rmba krvavo po 250 sati mesečno, za siću od 200-250 evra.. Zamisli 401 evro pros. plata!!!???Neka ode na jug da vidi kolika je plata, nameće se pitanje samo po sebi kolika je mes. korpa to ne reče

realno rasuđivanje

08.06.2016 21:52

... Podsetićemo ga i na to. Jednoj četvorčlanij porodici za minimalne potrebe ili kakvo takvo preživljavanje potrebno je skoro 1000 evra mesečno, to su činjenice, kao što su i činjenice da je skoro 20%nezaposleno radno sposobno stanov. da 700 hiljada ljudi je ispod svake granice siromaštva, bukvalno nema šta da jedu. itd. i td. Usuštini ovo izlaganje mu nije potrebno bilo što se tiče ekonomije života...kada svi znamo kako se ovde živi. Bolje da je ćutao , ovako je samo navukao gnev Naroda...