Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić , Foto: Profimedia

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će opozicija za nekoliko dana videti da li se "uplašio od izbora", ali i da će sa američkim ambasadorom u Beogradu Kajlom Skotom razgovarati o pogibiji srpskih državljana u Libiji.

- Govore Vučić nema podršku, ni poverenje,  uplašio se narodne volje... Kažu da ću kao, tobože, da iskoristim migrantsku krizu za otkazivanje izbora - rekao je Vučić ističući da je raspisivanje izbora u nadležnosti predsednika i Skupštine Srbije.

- Ali ćemo videti kad... Odluku koja prethodni raspisivanju izbora doneću ja, pa će moji politički protivnici videti koliko sam se uplašio.

Srbija i RS će obeležavati važne godišnjice

Govoreći o važnim godišnjicama Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske, "mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji", i osnivanja jasenovačkog logora.

- Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu, ako nam bude dozvoljeno - rekao je Vučić.

Odluku ću doneti u narednih nekoliko dana - poručio je Vučić, dodajući da je dobro dok "ga vide uplašenog".

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao i da neće da komentariše što iz Amerike svakog dana stižu drugačije izjave o tragičnoj pogibiji srpskih diplomata u Libiji.

- Što se tiče više različitih izjava koje dolaze iz SAD, to morate njih da pitate. Naše izjave se nisu menjale. Mi smo dobili obdukciju od libijskih vlasti, ali smo želeli i mi da uradimo nalaze. Naši nalazi se potpuno poklapaju sa libijskim. Kada pričamo o povredama, one su nastale nedvosmileno od detonacije - rekao je Vučić.

- I dalje čekam da nam američka strana pruža bilo kakav dokaz da naši državljani nisu stradali od njihovih bombi - poručio je premijer dodajući da će se sutra ponovo sastati sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom.

- Ipak, moram da kažem, veoma je važno da dođemo do prave i pune istine, ali i da ne uništimo dobar odnos sa SAD - rekao je Vučić.

Govoreći o današnjem sastanku sa predsednikom Republike Srpske, premijer Vučić je rekao da su on i Dodik razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

- Reči je bilo o radovima na mostu Ljubovija - Bratunac, ali i o putu putu Bijeljina - Beograd i putu Višegrad - Užiče. Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenemo s radovima u 2017. godini - rekao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali o vojnim savezima.

- Rekao sam Dodiku da Srbija čuvati vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, a i Dodik je rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH - poručio je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da iz zajedničkih sastanaka i Srbija i Republika Srpska imaju zajedničku korist.

 - Razgovarali smo o svim važnim političkim, ekonomskim i drugim temama i došli do zajedničkog zaključka da smo za očuvanje mira i stabilnosti u celom regionu, koji bi značili prosperitet Srbije i Srpske, spremni da učinimo mnogo toga i da u skladu sa tim gledamo u budućnost našeg naroda - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom u Vladi Srbije.

On je naveo da je razgovarano i o 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH), koja je bila mesto najvećeg i najtežeg pogroma srpskog naroda u njegovoj istoriji, kao i 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

 - Srbija i Republika Srpska će to zajednički obeležavati ne samo u tom jednom danu, gde ćemo se svi okupiti, već i nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, Gradini, i samom Jasenovcu, ako bude dozvoljeno - rekao je Vučić.

Vučić i Dodik su se saglasili da mir i stabilnost predstavlja "vitalni interes" za Srbiju i Republiku Srpsku.

Predsednik RS je rekao da su na sastanku ponovo ustanovili da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu nije sporna.

"Odnos Srbije prema Dejtonskom sporazumu je apsolutno afirmativan i pozitivan, i nama daje široku skalu mogućnosti da branimo taj sporazum i naravno ustavni poredak BiH", kazao je Dodik.

Dodao da RS nije odustala od Dejtonskog sporazuma, ali da je protiv nametanja rešenja.

 - Podrška Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu i međunarodnom subjektivitetu BiH nije sporna za RS, već nametnute nadležnosti od strane međunarodnih okupatora pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali taj sporazum - rekao je Dodik i podvukao da će se RS legitimnim političkim sredstvima boriti za svoj status.

Dodik je pozdravio ojačanu poziciju Srbije na međunarodnom planu nagalsivši da je to ključno za stabilnost regiona.

Prema njegovim rečima, snaga Srbije je ključna za regionalnu stabilnost, a politika koju vodi Vučić ima podršku u RS i u regionu.

"Doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti ogleda se u podršci legalitetu, legitimitetu i dobrim odnosima medju državama i taj put sledi i RS", rekao je Dodik.

Dodik je još jednom ponovio da Republika Srpska neće priznati Kosovo.

Podsetivši da je pre nekoliko dana albanski predsednik u Sarajevu zatražio da BiH prizna Kosovo, Dodik je rekao da se samo pita šta bi bilo da je neko došao iz Srbije u Sarajevo i tražio da Sarajevo prizna nezavisnost Republike Srpske?

"Naravno, neki smatraju da je to pravo predsednika Albanije, ali isto tako moraju da znaju da je naše pravo da imamo naše politike", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da za Republiku Srpsku ostaje trajno neprihvatljiva unilateralno proglašena nezavisnost Kosova, kako su to učinili kosovski Albanci.

 - Mi ćemo pratiti i biti podrška politici koju Beograd i Srbija u tom pogledu vode - naglasio je on.

Dodik je istakao da će o članstvu u NATO odlučiti narod u Republici Srpskoj na referendumu, a ne političke elite.

Predsednik Srpske je rekao da ga raduje što su u tom smislu politike Srpske i Srbije identične, odnosno vojna neutralnost Srbije pruža mogućnost Srpskoj da i ona politikom neutralnosti održi unutrašnji mir u BiH, koja je po svemu podeljena.

 - Pozicija Srbije na međunarodnom političkom planu, rehabilitovana i ojačana, svakako koristi miru i stabilnosti u regionu. Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo zajedno utvrdili i taj cilj želimo ne samo srpskom narodu i srpskim državama već svim narodima i državama, jer bez toga nećemo imati nikakve koristi - istakao je Dodik.

Predsednik Dodik je rekao da svi znaju da je u tom pogledu ključna uloga Srbije i politike koju vodi predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

 - Ta politika je apsolutno prepoznata i ima podršku ne samo u Republici Srpskoj, nego i šire u regionu - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je zahvalan što Vlada Srbije, a pre svega premijer Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, daju značaj i uvek sa posebnom pažnjom i ljubavlju u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, pa i više od toga, razumeju situaciju u kojoj se nalazi Srpska i daju podršku njenoj stabilnosti i jačanju.

"Zahvalan sam Vučiću i što je bio u Banjaluci 9. januara na dan kada obeležavamo Dan Republike i očekujem da ćemo se i iduće godine tamo naći", rekao je Dodik.

Komentari (12)

opozicija

26.02.2016 16:13

G-din Vucic ceka odobrenje Svetske banke i MMF, po automatizmu...

Ćikula

26.02.2016 17:16

Oni se plase Vucicu!

slavko

26.02.2016 20:16

@Ćikula - vucicu ti si vec reko de vodis srbiju a sbski narod ostavljas na cedilu svi znamo sta si reko nemos sada prevrniti ides u uniju a unije nema za 20 dana raspad

gotovi ste........

26.02.2016 20:29

Gotov si Vucicu,dosta si manipulsao Srpskim narodom,lagao ga lazno obecavao,otimao mu penzije (od 700 000)penzionera oteo si 230 miliona eura navodno za budzet Srbije,i Ustavni sud si ubedio da ti da odobrenje i navede kako je ispravno sto si protiv ustavno oteo penzije narodu,pa ti mislis da cu ti ja oprostiti 1000 eura sto si oteo mojim unucima,grdno si se prevario,nadam se da ce se Srpski glasaci opametiti ,i nece ti biti dozvoljeno da ubacujes dzakove sa listicima kai prosli put,zavrsices ..

Ćikula

26.02.2016 22:05

E , moj Slavko, koliko ti imas razreda skole, i da li uopste imas?

OSNIVAČ SNS

26.02.2016 22:49

BILI IZBORI ILI NE , DVA PUTA SI ME POŠTENO PREVARIO. JA NISAM RADIO I BORIO SE ZA TEBE I STRANKU DA BI MI SADA KOJEKAVI PRELETAČIOD VESIĆA,MALOG,VELIKOG,TRIVANKE, NEDIĆA I OSTALOG ŽUTOG OLOŠA. NEMA GLASA ANEMA VIŠE NI POVERENJA....ČLANSTVO TI SE OSIPA POLAKO ALI SIGURNO I TO ĆE TI POKAZATI NAREDNI IZBORI. PUSTI POLTRONE I PODGUZNE MUVE ŠTA TI PRIČAJU.....LAŽU TE....

ciancarlocianini

26.02.2016 23:42

Dodik je još jednom ponovio da Republika Srpska neće priznati Kosovo....Pukao Dodik i kuku nama sa njegovom retorikom,kakva R.Srpska bre i ko tebe pita za priznanje i kako mozes uporedjivati entitet RS sa drzavom Kosovo.Ne traze oni da priznas ti vec BIH zbog svojih gradjana koji i pored toga sto zive u uzasnoj bedi moraju da izdvajaju pare za vize i put u Albaniju gde je ambasada R.Kosova jer svaki treci ima veze za Kosovom i Sandzakom.

gaga vuk

27.02.2016 07:41

Pa normalno da se ne plasis izbora, javna preduzeca zastitio, penzionere prevario, na narod nece izaci na izbore i eto tebi duge, duge vladavine, odavno Srbija nije imala takvog politicara, izvanredan borac za sopstvenu vladavinu, kako se samo borio protiv Djilasa, sta je sve rekao Djilas je trebao da dobije, zajedno sa pajticem, Dinkicem i ostalom bratijom bar po sto godina robije, kad se narod osvesti, bice kasno.

Baltazar

27.02.2016 07:45

Nevidjeni cinizam, bahatost se ogledaju u svakom tvom istupu. Reci tipa : Ja sam odlucio, tako sam ja resio itd,itd samo govori o tebi kao starom radikalu. Covece procitan si i bez obzira kako prodju izbori Srbiji se ne pise dobro jer ovi tvoji polupismeni glasaci koji ljube tvoje slike nemaju sta da jedu kad dodju kuci i to mora kulminirati nezadovoljstvom

DJovan

27.02.2016 10:25

Sta fali mom komentaru pod naslovom: VUCUCEVA SVIJINA VUCICEVA SVOJINA : ( ponovo ; sumnjam da ce ovo pustiti, ali.. ) Lalo iz banata, ti se salis, a neces da vidis ironiju: DJ Vucicevic doticnu Miroslavu razapinje na stub srama, zbog njene sumnjive dvostruke uloge u poslu, sto mislim da je u pravu, ali nije vazno sta ja mislim drugacije od PREMIJERA, vec upravo DJV, koji u Vucicu vidi BOGA, a Vucic kaze da su dobrodosli njeni Saudijci, te da ce ih on sve primiti. Nije rekao , MI, vec JA

Baltazar

27.02.2016 12:21

@DJovan - Ma ko jos shvata onog imbecila od novinara za ozbiljno. Uvukao se velikom vodji i ne izlazi da vidi kako je lep suncan dan. Napada Miroslavu jer to velikom vodji odgovara,Hvali Sasu Radulovica kad napada Pajtica i Tadica ali ne navodi drugi deo teksta gde ovaj napada Vucica !!!! Ma mucenik koji nije vredan paznje.