Vučić i Emandes
Promo
Vučić i Emandes

Promo

Vučić i Emandes, Foto: Promo

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju. 

Vučić je posetu počeo ranije danas posetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova.

On je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Posle razgovora u parlamentu, srpski predsednik će na Univerzitetu Havana održati predavanje na temu "Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta".

Na današnjoj agendi je i poseta specijalnoj razvojnoj zoni luke Marijel.

Vučić u poseti Fabrici cigara Kohiba

Promo

Vučić u poseti Fabrici cigara Kohiba, Foto: Promo

Predsednik Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Predsednik Nacionalne skupštine Ernandes pozdravio je dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

Vučić u poseti Fabrici cigara Kohiba

Promo

Vučić u poseti Fabrici cigara Kohiba, Foto: Promo

"Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina", istakao je Ernandes.


Predsednik Vučić je rekao da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, kao i svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi.

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju", zaključio je predsednik Vučić.

Vučićeva poruka o Fidelu Kastru

Promo

Vučićeva poruka o Fidelu Kastru, Foto: Promo

Predsednik Srbije posetio je i zložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gde je u knjigu utisaka napisao: "Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!"

"Fidel Kastro je nestao fizički, ali je uvek veoma prisutan i u Srbiji je jako popularan i opšte poznat", primetio je srpski predsednik, nakon obilaska izložbe na kojoj je prikazan kubanski vrhovni komandant od studentskih dana do dogadjaja koji su se odigrali neposredno pred njegovu smrt, prenosi latinomaerička novinska agencija Prensa Latina.

Vučić se sutra sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u poseti.

Za petak je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će sutra posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju. 

Komentari (11)

Nikola87

14.12.2017 17:49

Nadamo se njihovoj poseti posle ove nase,i dugoj saradnji iz koje ce proizici dobre stvari i za jednu i za drugu stranu.

Ergela

14.12.2017 19:03

Kuba je zemlja od koje Srbija može mnogo da nauči. Hvala Kubi što podržava Srbiju. Ovaj doček, pun poštovanja, odraz je i politike koju Srbija vodi.

Milica

14.12.2017 19:13

Kuba je prijatelj Srbije, to je dokazano vise puta!

Nadja

14.12.2017 20:35

Najvisi zvanicnici Kube su primili predstavnike nase zemlje. Sigurna sam da cemo imati mnogo koristi od ove posete.

Momir

14.12.2017 20:46

Predsednik Vucic je sa velikim postovanjem docekan u prijateljskoj Kubi, gde ce sa njenim zvanicnicima unaprediti saradnju dve zemlje na svim poljima.

Slađa84

14.12.2017 21:29

Ovim susretom je ukazano uzajamno poštovanje između Srbije i Kube. Ne sumnjam da će se nakon ovoga vrlo unaprediti saradnja sa Kubom.

Ankica

14.12.2017 22:29

Iskreno verujem da cemo imati velike koristi od ove posete

Ankica

14.12.2017 22:29

Odavno je dokazano da je Kuba pravi prijatelj Srbima

Ankica

14.12.2017 22:32

Od ove posete mozemo samo da ocekujemo dobru saradnju i jacanje prijateljstva, a takodje i povratnu posetu

Ankica

14.12.2017 22:32

Od ove posete mozemo samo da ocekujemo dobru saradnju i jacanje prijateljstva, a takodje i povratnu posetu

Nesa95

14.12.2017 23:20

Prddsednik na Kubi lepo docekan kao i u vecini zemalja. Verujem da ce se unaprediti saradnja jer Srbija je sve jaca i stabilnija.