Predsednik Vučić u Rumuniji
Predsedništvo Srbije
Predsednik Vučić u Rumuniji

Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić u Rumuniji, Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao da razgovorima o tom pitanju koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.

Kako je rekao, Rumunija je najveća zemlja u regionu, i imajući u vidu i da je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, zamolio je da upravo i iz tog, neutralnog i drugačijeg, ugla pomogne da do kompriomisa dođe.

Predsednik Srbije je podvukao da Johanis ima veliki ugled u svetu i da ga je zamolio i za ličnu i podršku Rumunije naporima Srbije za pronalaženje koompromisnog rešenja.

Ponovio je da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve i drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično.

Predsednik Vučić u Rumuniji

Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić u Rumuniji, Foto: Predsedništvo Srbije

Johanis: Neophodno fer rešenje za Kosovo

Rešenje za Kosovo mora biti fer i održivo, poručio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis i potvrdio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću spremnost da se aktivno uključi u rešavanje tog problema i razgovara sa političarima širom sveta o tom pitanju.

Johanis je, na zajedničoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bukureštu, istakao da je neophodno naći rešenje za Kosovo, da je jasno da nema integracije u EU pre rešenja tog pitanja.

„Za ovaj problem mora biti nađeno rešenje, koje po mom mišljenju, mora biti solucija koja je prihvatljiva za sve uključene strane“, poručio je on.

Ono, kako je dodao, mora biti fer, doći iznutra i mora biti podržano od svih aktera, a tako i međuanrodnih.

Rumunski predsednik ocenio je da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana.

"Kosovo je komplikovano pitanje i verujem da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana. Mi smo voljni da se uključimo u pronalaženje dobrih rešenja za celokupno područje", kazao je Johanis.

„To je solucija koje je vitalno važan za ceo region, ne samo za Srbiju, građane Kosova, i druge zainteresovane međunarodne partnere. Što je pre moguće naći rešenje, to je bolje“, kazao je on.

Johanis je preneo Vučiću da želi da bude deo diskusije o rešenju Kosova.

„Spreman sam da budem uključen i razgovaram sa političarima širom sveta o tom pitanju“, podvukao je on.

„Ako rešenje ne bude fer, prihvatljivo i i podržano, ono neće biti soluacija. Bez rešenja koje bi zadovoljilo sve strane ono ne može biti održivo, a bez održivog rešenja ništa nećemo rešiti“, zaključio je Johanis.

Vučić: Manjine most koji spaja, a ne razdvaja

Vučić je danas istakao, u razgovoru sa predsednicima oba doma rumunskog parlamenta, da Srbija i u budućnosti očekuje podršku Rumunije na svom evropskom putu i poručio da su nacionalne manjine most koji spaja, a ne razdvaja države i narode.

U razgovoru sa predsednikom Senata Parlamenta Rumunije Kalinom Popeskuom Tarićeanuom, Vučić je naglasio vaznost ekonomske saradnje dve zemlje, ukazujući da je ona veoma napredovala, posebno u oblasti energetike i pozdravio povećanje trgovinske razmene, kao i povećanje broja rumunskih turista u Srbiji.

On je istakao da su prava rumunske manjine u Srbiji zagarantovana, da je danas na sednici Vlade imenovan koopredsednik u Međuvladinoj mešovitoj komisiji za nacionalne manjine i naglasio da ne postoje prepreke za poboljšanje situacije za medije na rumunskom jeziku.

Naglasio je da su nacionalne manjine most koji spaja, a ne razdvaja susedne države i narode, te da je položaj nacionalnih manjina u Srbiji regulisan po najvišim evropskim standardima.

U razgovoru sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Livijuom Dragneom Vučić je istakao a su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje.

On je naglasio da su glavne teme za dve zemlje rešavanje problema Kosova i Metohije i podrška Rumunije po tom pitanju, izgradnja autoputa Temišvar - Beograd i stanje nacionalnih manjina.

Tokom sastanka naglašena je neophodnost jačanja interparlamentarne saradnje.

O slučaju Gica odlučuju pravosudni organi

Vučić i Johanis izjavili su danas, povodom "slučaja" Sebastijana Gice, rumunskog tajkuna i bivšeg poslanika, koji je uhapšen u Srbiji, a čije izručenje traži Rumunija, da se tim pitanjem bave nadležni pravosudni organi dve države.

Johanis je na konferenciji za novinare rekao da se ne radi o pitanju kojim se bave predsednici već pravosuđe, dok je Vučić preneo da nema podatke o tom slučaju, te dodao da se nadležni pravosudni organi bave time.

Vučić je rekao da je, kada mu je Johanis danas pomenuo taj slučaj, uputio poruku ministarki pravde.

"Imaću više informacija o tom slučaju tokom dana. Reč imaju pravosudni organi, koji donose odluku u ovom slučaju“, objasnio je Vučić.

Rumunski tajkun i bivši poslanik Sebastijan Gica u Srbiji na slobodi čeka odluku Višeg suda u Beogradu povodom molbe Rumuije za njegovo izručenje.

On je 14. aprila 2017. godine bio uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije, a 26. maja je pušten iz ekstradicionog pritvora nakon što je njegova odbrana sudu položila jemstvo od 200.000 evra.

Gici je Viši sud takođe oduzeo pasoš i izrekao mu zabranu napuštanja Beograda, kao i obavezu da se javlja nadležnoj policijskoj stanici dva puta mesečno, koju, kako kažu za Tanjug u Višem sudu, on uredno ispunjava.

U Višem sudu kažu da je sudija za prethodni postupak od rumunskih pravosudnih organa zatražio određena pojašnjenja u vezi krivičnih dela za koja se Gica tereti.

Po prijemu tih dokumenata očekuje se odluka Višeg suda.

Na saslušanju u Višem sudu u Beogradu u maju prošle godine, Gica se usprotivio izručenju Rumuniji i tvrdeći da se radi o političkom progonu.

Viši sud treba da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekdtradiciji.

Tek po pravosnažnosti te odluke, konačnu odluku donosi ministar pravde.

Protiv Gice je raspisana Međunarodna poternica Nacionalnog centralnog biroa Rumunije, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.

Gica je uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije sa lažnim dokumentima.

Mediji su nakon njegovog hapšenja preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.

Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.

Njegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu.

Vučić se upisao u Knjigu gostiju rumunskog parlamenta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao se danas u Knjigu počasnih gostiju rumunskog parlamenta.

Predsednik Srbije, koji boravi u jednodnevnoj poseti Bukureštu, sastao se sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Livijom Dragneom, nakon što je razgovarao i sa predsednikom Senata parlamenta Kalinom Popeskuom Tarićanuom.

Šef srpske države, sa predsednicima oba doma rumunskog parlamenta, obišao je zdanje skupštine.

Predsednik Srbije prethodno se sastao sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a održali su i zajedničku konferenciju za medije na kojoj su istakli prijateljske odnose dve zemlje.

Vučić se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi.

Vučić položio venac na Spomenik neznanom junaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Bukureštu venac na Spomenik neznanom junaku.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Bukureštu, upisao se potom i u Knjigu počasnih gostiju.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije sastao se danas sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a na zajedničkoj konferenciji za štampu oni su istakli prijateljske odnose dve zemlje.

Vučić se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi.

Takođe je razgovarao i sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Livijom Dragneom i predsednikom Senata parlamenta Kalinom Popeskuom Tarićanuom.

Johanis: Biće još migranata na granici

Rumunski predsednik Klaus Johanis ocenio je danas da će i dalje biti migranata na granici Rumunije i Srbije, ističući da do sada u vezi sa tim nije bilo problema između dve zemlje. "I dalje ćemo imati migrante. Niko ne sme da se zavarava da će se priliv migranata zaustaviti", rekao je rumunski predsednik na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Srbije. "Samim tim su potrebne veoma jasne procedure u graničnom području. Pozitivan sam po pitanju toga da će sve efikasnija saradnja biti uspostavljana. Mislim da ne postoji nikakav problem po tom pitanju između Srbije i Rumunije", poručio je Johanis. 

 

Komentari (38)

robinhude84

08.03.2018 13:03

Nadam se da ce nas podrzati!

andrijana123

08.03.2018 13:05

Vucic se mnogo zalaze da pomogne Kosovu!

nikolic1

08.03.2018 13:06

Vucuc svojim zalaganjem svuda u svetu cini sve da pomogne KiM!

Vera

08.03.2018 13:12

Srbija ceni prijateljstvo Rumunije

Vladimir

08.03.2018 13:14

Rumunija ima veliki uticaj u EU. Sigurno može pomoći oko Kosova. Treba uvek tražiti pomoć od prijatelja.

Una

08.03.2018 13:20

Svacija je pomoc je dobro dosla kod resavanja sa KiM.

Mita

08.03.2018 13:24

Rumunski uticaj nam moze pomoci.

Krle

08.03.2018 13:27

Rumunija nije priznala Kosovo, tako da mozemo da ocekujemo njihovu pomoc oko resenja za Kosovo...

Ankica

08.03.2018 13:30

Republika Srbija uvažava pametno kompromisno rešenje.

Emilija

08.03.2018 13:40

Pomoc bi bila dragocena,obzirom da je Rumunija clanica EU.

Tijana

08.03.2018 13:45

Od pravog coveka je trazio pomoc.

Goran

08.03.2018 13:46

Dovoljno je sto nije priznao Kosovo i pokazo da je pravi priajatelj Srba.

jana

08.03.2018 14:21

@Goran - Srbija ima jos jednog prijatelja vise.

Nikola

08.03.2018 13:48

Rumunija može dosta pomoći Srbiji oko kompromisa za Kosovo.

jana

08.03.2018 14:20

@Nikola - Mogu nam dosta pomoci oko KIM.

mBane

08.03.2018 14:06

Mislim da nam mogu puno pomoci oko pitanja KiM.

EVGENIJE

08.03.2018 14:19

Ruminija malo toga može da učini na rešavanju Kosovskog problema, ona može samo da podrži dogovor koji prihvate Srbija i Priština.

Danica

08.03.2018 14:34

To je bitno pitanje za ceo region, i znacila bi nam podrska Rumunije u resavanju problema KiM.

Bojan

08.03.2018 14:39

I najmanja pomoć sa njihove strane bi nam puno značila u našem nadstojanju da dođemo do kompromisnog rešenja sa Prištinom.

sladja

08.03.2018 14:52

Svaka pomoc nam je dobrodosla.

Laki

08.03.2018 14:53

Svaki savet je dobrodošao.

dada

08.03.2018 14:55

Pomoc bi dobrodosla,ipak smo u prijateljskim odnosima..

milica

08.03.2018 15:23

Rumunija je jedna od retkih suseda koja nije prznala nezavisnost Kosova

momo

08.03.2018 15:26

Svi koji žele da nam pomognu bićemo im zahvalni.

Maja

08.03.2018 15:31

Svaka pomoc oko resavanja problema KiM bi nam dobro dosla.

ana

08.03.2018 15:37

To je pitanje ne samo za Srbiju vec i okolne zemlje,znacila bi svaka podrska Rumunije

Aleksa

08.03.2018 15:37

Njihova podrska je od ogromnog znacaja i treba da se ukljuce u resavanje problema

Mita

08.03.2018 15:47

Pomoc rumunskog predsednika,koji ima dosta iskustva, bi nam bila dragocena.

Sanja

08.03.2018 15:55

Svaka pomoc u nalazenju kompromisnog resenja po pitanju Kosova je dobro dosla!

Milan

08.03.2018 16:07

Bravo za naše susede Rumune, sa kojima imamo tradicionalno prijateljske odnose. Uvek smo spremni jedni drugima da pružimo pomoć i podršku.

dule

08.03.2018 16:09

Vučić je dočekan uz najviše počasti kako i dolikuje jednom predsedniku

Nikol

08.03.2018 16:41

Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova,pa bi nam njena pomoc oko resavanja ovog pitanja puno znacila!

Sanja

08.03.2018 18:47

Rumuni su naša podrška po svim pitanjima koja nas čekaju na putu ka članstvu u EU.

saša

08.03.2018 18:58

Pomoć i podrška Rumunije po pitanju KIM nam svakako puno znači.

milos

08.03.2018 18:59

Za ovaj problem mora biti nađeno rešenje, koje je prihvatljiva za sve uključene strane.

saša

08.03.2018 19:07

Svaki savet i podrška predsednika Rumunije po pitanju KIM će nam biti od velike koristi.

dragan

08.03.2018 19:08

Svaki savet i podrška predsednika Rumunije po pitanju KIM će nam biti od velike koristi.

Dr

08.03.2018 19:23

Pomoć oko iznalaženja rešenja za rešavanje pitanja KIM od rumunskog predsednika Johanisa biće od velikog značaja za Srbiju.