Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić , Foto: Profimedia

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji za novinare, poručio da je pitanje ekonomskog napretka Srbije usko povezani sa političkom stabilnošću u regionu.

On je rekao da je juče obavio razgovore sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

- U skladu da želimo punu stabilnost u regionu i izrazio sam našu zabrinutost zbog informacije do koje su naše službe došli, a to je da će doći do nemira u Banjaluci i zamolio sam ključne aktere da sve u subotu 14. maja, ali i pre i posle subote prođe u miru, da ne dođe do sukoba. Da svi putevi budu dobro obezbeđeni - rekao je Vučić i dodao da moli sve predstavnike političkog života u Republici Srpskoj da sa punom odgovornošću  razmišljaju o budućnosti Republike Srpske i da budu svesni da bi bilo kakvi obračuni doveli u pitanje opstanka Republike Srpske.

- Sve svoje razlike treba da reše mirnim putem - rekao je Vučić dodajući da Srbija nikad nije uticala na izborni proces u Republici Srpskoj.

Sastav vlade i dalje tajna

Vučić je rekao da o sastavu Vlade neće pričati dokle god ne sastavi plan i program.

- Za desetak dana će biti gotov. Ispunio sam 89 odsto onog što sam ranije rekao, zato su plan i program važni - rekao je Vučić.

On je rekao da će u novoj Vladi možda biti jedan ministar manje.

- Verujem da ćemo ministarstava imati jednak broj, možda jednog ministra manje. Radimo na Zakonu o ministarstvima. Ali pre svega toga pravimo plan i program - rekao je Vučić i njavio da bi moglo da dođe do promena u nadležnostima dva ministarstva.

On je rekao i da će biti dosta novih imena u toj stranci i da će o tome razgovarati sa saradnicima.

- Treba da se otvori prostor u stranci za neke nove, mlade ljude, posebno što će dosta funkcionera zauzeti mesto u vladi. Vreme je za smenu generacija - rekao je premijer.

On je rekao da je Dodiku i Ivaniću ukazao na određene podatke do koje su srpske službe došle.

- Ne sme da se dogodimo da prolivamo krv, bilo čiju, a bilo bi besmisleno da politički protesti prerastu u nešto više - rekao je Vučić i dodao da, kada bi se to dogodilo, sama Srbija bi se našla u teškoj poziciji.

- Vlada Srbije je uverena da će građani Srpske razumeti ovu našu molbu i da će poštujući svoje stavove uspeti da sačuvaju budućnost i Srpske i Srbije i BiH - rekao je Vučić.

On je potom rekao da je Srbija izdvojila više od 96 milijardi za obnovu 96 objekata na teritoriji za javna ulaganja.

On je rekao da će do kraja godine obići još 500 objekata.

- Reč je o bolnicama, školama.... Svaki građanin moći će da vidi rezultate našeg rade - rekao je Vučić i dodao da se pregovara sa 49 investitora i rekao ako pregovori dobro prođu, da će više od 27.000 ljudi dobiti posao.

- Ta radna mesta bi bila otvorena u različitim i siromašnijim delovima Srbije - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da je stanje u budžetu Srbije znatno bolje nego što je bilo planirano i da je deficit za četiri meseca ove godine iznosio 13,4 milijarde dinara, umesto predviđenih 72,2 milijarde.

- Budžet bi bio u suficitu od 45 milijardi dinara da nema isplate po osnovu kamata na državne pozajmice - istakao je Vučić i naveo da

Pričaću sa svima

Upitan da li će se konsultovati s liderima LDP-a i LSV-a, Čedomirom Jovanovićem i Nenadom Čankom, o sastavu nove Vlade, Vučić je kazao da će sa svima razgovarati o tome kako vide političku scenu Srbije, ali je i pozvao novinare da ne pokušavaju da nagađaju ko će ući u novu Vladu jer sve što su nagađali "nije se pokazalo tačnim".

će trošak budžeta po osnovu isplate kamata ove godine biti 139 milijardi dinara.

Vučić je rekao i daje deficit u Srbiji smanjen.

- Važno je da smo uvećali poreske prihode - rekao je Vučić i rekao da očekuje bolje rezultate u drugom kvartalu.

- I prihodi su nam veći od planiranog od dogovora sa MMF-om - pohvalio se premijer.

On je rekao da i dalje postoji problem "60 miliona Srbijagasa".

- Imali bismo 400 miliona evra suficita u budžetu da ne moramo da plaćamo ove katastrofalne kamate - rekao je premijer na konferenciji.

On je rekao da Srbiju čekaju teški pregovori sa MMF-om. 

- Čekaju nas razgovori o racionalizaciji u javnom sektoru - rekao je Vučić i dodao da će se pričati i o brojnim reformama.

- Razgovaraćemo o reformi obrazovanja i zdravstva, finansiranju lokalnih samouprava, rešavanju problematičnih kredita... - nabrajao je premijer.

Video sam se sa Nikolićem

Premijer Vučić je rekao da je se danas sreo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali da nisu imali konsultacije oko buduće Vlade.

- To, tehničko pitanje, nismo ni pomenuli. Pričali smo o finansijama, o dolasku Medvedeva, mnogim stvarima - rekao je premijer.

On je rekao i da je nemačke banke preporučuju kupovinu srpskih obveznica.

- To znači da je Srbija prevazišla Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku u onome što radi u kontroli javnih finansija. To bi značilo da će neke od ih zemalja izgubiti milijarde u evropskim fondovima - rekao je Vučić.

- To je poverenje u srpski finansijski sistem. i ovo je prvi put u poslednjih nekoliko godina da ćete čuti da raste kreditni rejting Srbije. To je velika vest za sve građane Srbije - poručio je premijer i ponovio da je za Srbiju najvažnije očuvanje stabilnosti u regionu.

Ljajić će biti deo vlade

Povodom kandidature Rasima Ljajića na predsedničkim izborima Vučić je rekao da ima puno poverenje u njega i njegove odluke.

- On kao partijski lider ima pravo da donosi odluke kakve želi. Neću da se bavim predsedničkim izborima, mene zanima narod Srbije i budućnost zemlje - rekao je Vučić i dodao da je odluku Ljajić doneo sam.

- Nema potrebu da razgovora sa mnom o tome. To je njegova odluka - rekao je Vučić i poručio da Ljajiću želi svu sreću.

- On će biti deo vlade, a do mesec dana pred izbore me ne pitajte ništa - poručio je Vučić.

Ombudsman nije prisluškivan

Vučić je rekao i da ombudsman Saša Janković nije prisluškivan kao što tvrdi.

Stiže nam "Erbas"

- To je velika stvar za Srbiju i simbol našeg uspeha. To ne možete da dobijete ako niste politički stabilni, sigurni, ekonomski snažni, to je velika stvar za našu zemlju - rekao je Vučić i dodao da će za nekoliko dana poleteti i komercijalni let za Sankt Peterburg.

- Ukoliko je neko prisluškivao Jankovića i Milića odmah neka ide ceo bezbednosni sektor - poručio je Vučić.

On je rekao da za prisluškivanje ne može biti dokaz da se u telefonu "čuje šum" i primetio da za ovo očekuje izvinjenje.

- On tvrdi da je prisluškivan. Ja tvrdim da nije prisluškivan. On ima prava i mogućnost da prikupi sve podatke u skladu s tim i da ustanovi da li jeste ili nije prisluškivan. A i ako se ispostavi da nije u pravu, naći će već neku drugu temu mene da kinje - rekao je Vučić i dodao da je mnogo toga pametnog čuo od Saše Jankovića te da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Niko iz države nije rušio Savamalu

Vučić je rekao da nije pročitao izveštaj ombudsmana o događajima u Savamali, jer nije imao vremena, ali je poručio da će ga pročitati.

On je rekao i da niko iz države ne stoji iz rušenja u Hercegovačkoj ulici.

- Ako neko iz države stoji, on je kompletan idiot i treba da odgovara. Da je došao da ruši tokom belog dana to bi super - rekao je Vučić istakavši da tako nešto nije smelo da se dogodi.

- Niko nema pravo da preuzima pravdu u svoju ruke. Zakon sporovdi država, a ne ovakve ili onakve grupe. To ne sme da se dešava u našoj zemlji - poručio je Vučić.

Premijer je pričao i o nedavnim izborima i navodnoj "krađi".

- A na ponovljenim izborima su dobili više glasova nego na prvom krugu - rekao je Vučić i dodao da su sada svi zaboravili na izbornu krađu.

- Ko je imao koristi od toga što je pričao da se u Srbiji kralo na izborima. Svi znate istinu - kazao je Vučić.

On je rekao da se uspeh u Srbiji ne prašta.

- Svaki put posle tako katastrofalnog poraza ne znaju da dođu do mreže i pruže ruku i kažu: "Dobar si bio, pobedićemo te idući put" - rekao je Aleksandar Vučić.

- Koliko sam ja obavešten do hapšenja ubice nije došlo. Uveren sam da će policija odraditi svoj posao - rekao je Vučić.

Ima zainteresovanih za Galeniku

Vučić je rekao da ima investitora zainteresovanih za kupovinu Galenike, ali da oni žele da je kupe iz stečaja.

- Zainteresovani investitori bi da kupe imovinu Galenike po ceni od 30 do 40 miliona evra, a dugovi kompanije su oko 220 miliona evra. I to je bolje nego da Galenika i dalje pravi gubitke - rekao je i dodao da trenutno Galenika ne pravi gubitke, ali da ima obaveze iz ranijeg perioda kada je fabrika uzimala "katastrofalne kredite".

 

Komentari (3)

Goran

11.05.2016 14:25

Jel on stvarno misli da smo maloumni kada se iscudjava i kaze da "niko iz države ne stoji iz rušenja u Hercegovačkoj ulici"? Jok, ja stojim ! Imas svu vlast, od kucnog saveta do vrha drzave. Sve si osvojio i tvrdis da je to ucinio neko drugi, a ne osobe povezane sa vlascu, odnosno s tobom ili tebi bliskim ljudima? Sa Vucicem zivimo zonu sumraka live svakog dana.

dasa

11.05.2016 22:15

@Goran - izgleda da si malouman.

dasa

11.05.2016 19:12

podrska premijeru u teskoj borbi za oporavak srbije koju su unistili ovi sto ga duvaju u pistaljku.