Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Profimedia

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je zahvalan nemačkim parlamentarcima što su na jučerašnjem zasedanju Bundestaga dali zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Zahvalan sam ljudima u Bundestagu što su razumeli šta je Srbija uradila. To je Srbiji važno", rekao je Vučić na otvaranju deonice auto-puta Vladičin Han-Neradovac.

Premijer je podvukao da Nemci drže do svoje reči. On je čestitao građanima Srbije povodom te odluke i poručio da su to zaslužili svojim radom, strpljenjem i odgovornošću.

"U Evropu možete da idete samo ako pokazujete napredak u svim oblastima. Imamo još mnogo da radimo, još mnogo truda da uložimo i zato nisam slavodobitnički govorio o tome. To je za čestitku građanima, a ne za čestitanje Vučiću ili nekom drugom", rekao je Vučić.

Premijer Srbije najavio je odlazak u Brisel, 14. decembra, na međuvladinu konferenciju kako bi se otvorila prva poglavlja, a početkom godine još dva.

"Ali računam da poglalavlje 32 ubrzo i zatvore, jer znate da kod nas finansijska kontrola dobro funkcioniše", zaključio je Vučić.

Ceo koridor gotov do marta 2017. godine

Deo Koridora 10 od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, dužine 26,2 kilometara, danas je otvoren za saobraćaj, a premijer je najavio da će ceo Koridor 10 biti gotov najkasnije do marta 2017. gdine.

Sutra o državnom udaru

Vučić je najavio da će sutra da odgovara na pitanja o spremanju državnog udara, o kom su pojedini mediji pisali.

"Na ovo pitanje ću da odgovaram sutra, s tim što to (navode o državnom udaru) niste čuli od mene, a ja na novinarske ili uredničke informacije ne odgovaram, osim kad me pitaju, ali sutra ću da odgovorim", rekao je Vučić novinarima u Vranju.

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević najavio je pred Vučićev polazak u Kinu da se sprema državni udar i da ne ide na taj put. Predsednik vlade se iz Kine vratio, a danas je rekao da će o toj temi pričati sutra.

Vučić je rekao da je u tu deonicu uloženo 73,8 miliona evra, da se Koridor gradi od 2009. godine, ali da su radovi zaista počeli 2012. godine. On je dodao se to finansira iz kredita Svetske banke.

"Od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada moći ćete najkasnije da idete do marta 2017. godine, a trudićemo se da to bude do kraja naredne godine. I Jablanički i Pčinjski okrug biće povezani sa Niškim okrugom, ali i celom Srbijom. Ovaj autoput je razvojni projekat, otvorićemo nove fabrike, dovodimo nove investitore u Vranje i Vladičin Han", rekao je Vučić u Vranju.

On je naveo da je tokom izgradnje ove deonice izgrađeno i 19,6 kilometara dodatnih puteva namenjenih lokalnom stanovništvu, kao i 10 mostova.

Na toj deonici autoputa predviđena je izgradnja naplatne rampe, a Vučić je kazao da će se naplata raditi po ugledu na rešenje za put Beograd-Vrbas, odnosno po pređenom kilometru na tom putu.

On je dodao da će u naredna tri do četiri meseca u Vranju i Nišu biti otvoreno po 2.000 novih radnih mesta, dok će u Vladičinom Hanu biti otvoreno 400 novih radnih mesta.

Premijer je rekao da će firmama koje otvaraju nova radna mesta na jugu Srbije država odobriti posebne subvencije.

"Nećemo da ovo bude dolina gladi, već mesto gde žive zadovoljni ljudi. Ne može sve da se promeni za godinu ili dve, ali u narednoj deceniji sve ćemo to promeniti", kazao je Vučić.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da put od Vladičinog Hana do Neradovca rezultat dugogodišnjeg rada i da je Koridor 10 najvažniji u Srbiji, jer poboljšava regionalnu povezanost i da je na taj način Srbija uključena u deo evropske mreže puteva.

Verheijen je podsetio da je rekao da je izgradnja Koridora 10 formalno počela 2009. godine, kada je Svetska banka za tu namenu Srbiji odobrila kredit od 388 miliona dolara, posle čega su se u odobravanju sredstava Srbiji za tu namenu pridružili i drugi finansijeri.

Direktor Javnog preduzeća Koridori Srbije Dmitar Đurović rekao je da je izgradnja južnog kraka Koridora 10 jedna od najzahtevnijih deonica, na kojoj je u toku izgradnja tunela u Grdeličkoj klisuri dužine 1.808 metara, što će kada se izgradi biti najduži tunel u Srbiji.

Komentari (6)

dr

28.11.2015 18:32

Idi, i ne vraćaj se.

slavko

29.11.2015 05:58

@dr - pisi kad dodes

dragoslav

28.11.2015 18:42

Kako to da nijedan komentar nije dao presednik vlade srbije u vezi sa nastalom situacijom u bih ni on a ni jedan ministar iz vlade srbije boje se da ih nece kritikovat zapad

penzioner

28.11.2015 19:07

Danke Deutschland, pevali i Hrvati svi!

s;lavko

28.11.2015 19:13

Vucicu oce li brisel priznati kosovo da je deo srbije 14 dec...

"...Nema šešir"

29.11.2015 11:19

U svim vestima sa širokim osmehom na licu čestita građanima Srbije(to su oni zaslužili????!!!!) za otvaranje nekakvih poglavlja. Ja bih čestitao mojem poslodavcu i poljubio bi mu ruku da mi posle tri meseca MUKOTRPNOG RADA ISPLATI BAR JEDNU ZARADU!!! kao i minimalac za penziono i socijalno... Građani Srbuje niti znaju niti razumeju zašto im se čestita, već se pominje tamo nekakva EU za koju su GRAĐANI SRBIJE 70% protiv. a čestitke su izgleda upućene SAMOM SEBI...