Vučić sa visokim zvaničnicima iz regiona
Predsedništvo Srbije
Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru

Tanjug/Dimitrije Goll 9.4.18.

Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Mostar, gde se sastao sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Prilikom susreta, Čović je Vučiću uručio poklon u znak dobrodošlice. Posle razgovora sa hrvatskim članom Predsedništva, Vučić se sastao i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a sa njim i sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice. Nakon toga Vučić se sastao sa Srbima u Mostaru i veče završio na svečanoj večeri kod Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, koju je priredio za visoke zvaničnike.

Na večeri u vili „Radobolja“ Čović je, pored predsednika Srbije, ugostio predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bugarskog premijera Bojka Borisova, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Vučić je na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru razgovarao o infrastrukturnim i drugim projektima od važnosti za srpsku zajednicu u ovom kantonu.

"Želimo da pomognemo na konkretan način, projektima koji su od vitalnog značaja. Tražimo od vas samo da se dogovorite kako zajedno da radite na zaštiti i opstanku srpskog naroda ovde", naglasio je predsednik Vučić, rečeno je u saopštenju.

Dodik je, obraćajući se prisutnima, istakao da činjenica da je predsednik Vučić danas u Mostaru, dovoljno govori o njegovoj podršci, kao i da prisustvo Srbije na sajmu govori o nameri da se rehabilituje snaga srpskog naroda na ovim prostorima.

"Zajedno radimo na planovima za budućnost", istakao je Dodik.

Predstavnici Koordinacionog odbora istakli su da je pitanje svih pitanja u ovom kantonu konstitutivnost i zatražili od Vučića i Dodika da pomognu da se promeni trenutni ustavni položaj Srba u Hercegovačko - neretvanskom kantonu.

Upravo zbog nerešenog ustavnog položaja Srba, visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu da nađu zaposlenje, poručili su iz Koordinacionog odbora srpskih organizacija.

"Zapošljavanja je nažalost sve manje i do njega se sve teže dolazi. Ovde ni u zakonodavnim ni u izvršnim organima nema dovoljan broj Srba", istakli su predstavnici Koordinacionog odbora, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije se potom obratio novinarima, koje je najviše zanimala njegova reakcija na provokativan ispad Hašima Tačija i pretnje oružjem.

Govoreći o samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, Vučić je izrazio nadu da će se doći do najboljeg rešenja za sve strane, a takođe se nada da Srbija kao ni bilo koja druga zemlja, neće trpeti posledice zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Nakon sastanka sa Srbima, Vučić je na prijemu koji je priredio predsednik PKS Marko Čadež, rekao da je zahvalan privrednicima iz Srbije jer su plaćajući porez doprineli dobrim ekonomskim rezultatima naše zemlje.

"Ne bismo uspeli u svemu tome da nema naših privrednika. Nema nikakve sumnje da ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu i da ćemo uspeti da privučemo najveći broj dirketnih stranih investicija, da budemo zemlja koja smanjuje drastično javni dug. Više od 60 srpskih kompanija je došlo u Mostar", preneo je Vučić ističući da su Srbiji veoma važni Banjaluka, Sarajevo, ali i da je "strašno važan" i Mostar.

Naša su tržista pojedinačno mala, primetio je, naveo da samo zajedno možemo da izademo na treća tržišta, a privrednicima iz BiH poručio da su dobrodošli na tržištu Srbije.

Pozvao je privrednike da nastave s kontaktima, navodeći da je u prošloj godini robna razmena izmejdu Srbije i BiH uvećana za 137 odsto, te je dostigla preko 1,7 milijardi evra.

"Kako je krenula razmena u ovoj godini očekujemo da dođe do dve milijarde evra i time BiH postaje ne samo treća izvozna, četvrta uvozna destinacija već se približava i rezultatima drugih zemalja", kazao je on.

Kaže da ga je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović obavestio da su neke kompanije iz Srbije već uspostavile kontakte sa firmama u Hercegovini kako bi krenule u zajedničke poslove, Vučić je ohrabrio srpska preduzeća da to urade i da uđu hrabro u taj proces.

Tako je, dodao je, privrednicima poručio i da idu u Prištinu na sajam, jer, napomenuo je, "tamo nećemo pričati o puškama i sukobima, već o budućnosti, brašnu i drugoj robi".

Najavio je da će i sledeće godine doći na sajam u Mostar, i zamolio privrednike da i iduće godine kao izlagači predstave lepu Srbiju svim dobrim ljudima.

"Očekujemo da i kroz Berlinski proces i zajedničko pristupanje EU, mnogo toga uradimo zajedno. Srećan sam što bugarski premijer Bojko Borisov dolazi ovde i što ćemo moći da predstavimo Srbiju i dobre odnose Srbije i BIH na najbolji način", rekao je Vučić.

Ponovio je poziv ljudima iz Hercegovine i cele BiH da dođu u Srbiju i vide kako će biti primljeni.

"Uveren sam da će da osete najiskrenije prijateljstvo i gostoprimstvo i da će se često vraćati u sve krajeve naše zemlje", kazao je.

Vučić je na kraju obraćanja još jednom pohvalio privrednike rekavši da su obavili važan posao time što su dobro predstavili Srbiju.

Prilikom današnjeg sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, Čović je srpskom predsedniku darovao, kao lični poklon, sliku "Pralje na Neretvi", 1976, autora, mostarskog slikara Vlade Puljića.

Dragan Čović i Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Dragan Čović i Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

"Dragom prijatelju, Aleksandru Vučiću, Predsedniku Republike Srbije od Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine", navedeno je u posveti na poleđini slike.

Vučić je podvukao da su Srbija i BiH u 2017. godini imali 13,9 odsto veću trgovinsku razmenu, a hiljade ljudi, podvukao je, živi od toga.

Trgovinska razmena Srbije i BiH je 1,7 milijardi evra, a bila je 1,5 milijardi.

"Od 2005. godine smo udvosturčili trgovinsku razmenu i to je dobro i za BiH i Srbiju", podvukao je Vučić.

Predsednik je zahvalio, kako je rekao, iskrenom prijatelju, hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću na gostoprimstvu.

"Uvek sam radostan kad sam u Mostaru", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Čovićem.

On je na Čovićevu opasku da je i prošle godine bio na sajmu i da se nije obraćao, rekao da je tačno da je njemu svejedno da li govori ili ne, jer misli da to ne određuje značaj čoveka već njegova dela.

Predsednik Srbije naznačio je da su ovde zemlje partneri bili i Turska, Kina, Hrvatska, da je i pre sa zadovoljstvom dolazio i podvukao da je više od 60 firmi, kompanija iz Srbije uzelo učešće i predstaviće se sutra na Sajmu.

"Time pokazujemo i koliko nam je značajno što smo ovde i koliko nam je značajn i Mostar i BiH kao trgovniski partner", kaže srpski predsednik.

Dodao je da je sa Čovićem razgovarao i o odnosu dva naroda i koliko je potrebno da se prevaziđu stvari iz prošlosti i da to ne bude "mrtvo slovo na papiru", već da sarađujemo u ekonomiji, privredi i na svaki drugi način.

On je rekao da je za nas velika čast što smo ovde i ujedno pozvao sve Mostarce i Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju da je posete a takođe i ljude iz Srbije da dođu u Mostar i Hercegovinu.

Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru

Tanjug/Dimitrije Goll 9.4.18.

Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Naveo je da će i sledeće godine, ako dobije poziv, doći na Sajam u Mostar, da nije bitno da li će se obraćati ili ne, već je, kaže, samo važno da se napravi što bolja saradnja, da izlazimo zajednički na treća tržišta...

Vučić je zahvalio Mostarcima na gostoprimstvu, naveo da je opazio da je samo jedan, ili dva bilborda, koje je Srbija postavila, oštećeno, i da gotovo i nije bilo ničeg drugog u tom kontekstu.

Predsednik Srbije je čestitao Čoviću i na organizaciji sajma, te što će prisustvovati i premijer Bugarske Bojko Borisov, zemlje koja je predsedavajuća EU.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, da želi i radi na tome da odnosi budu još bolji i da će dati sve od sebe da gradimo što bolje ekonomije naših zemalja i da zajednički gledamo u budućnost.

Čović je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o infrastrukturnoj, prometnoj i energetskoj saradnji dve zemlje, kao i o otvorenim pitanjima, poput graničnog.

"Predsednik Vučić je bio i prošle godine ovde, a, to što je opet došao, pokazuje da svoj autoritet ne gradi na sitnim stvarima, nego upravo na onom što možemo uraditi kao veliki iskorak i svima olakšati da saradnja, politička, privredna i socijalna budu na višem nivou", poručio je član Predsedništva BiH nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Čović ističe da je Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika da se privredna saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije znatno unapredi, posebno s obzirom na učešće velikog broja firmi iz svih delova BiH.

"Mislim da našu saradnju i robnu razmenu možemo podići na viši nivo, i upravo će nam privredni sajam u tome pomoći", poručio je Čović.

Izrazio je nadu da će se okupljanjem eminentnih imena iz političkog života na sajmu poslati poruka "da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost".

Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru

Tanjug/Dimitrije Goll 9.4.18.

Vučić se sastao sa Čovićem u Mostaru, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Nakon razgovora sa Čovićem, Vučić se sastao sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srba u tom delu BiH.

Vučić je sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice. Vučić je proveravao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, koja je srušena u junu 1992.

"Srbija je do sada izdvojila 700.000 evra i spremni smo i uložićemo još novca da ovaj velelepni saborni hram zasija punim sjajem. Siguran sam da će do 2020. godine biti završen", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je treću godinu za redom zahvaljujući dosciplini i odgovornosti obezbedila suficit u budžetu i moći će da pomogne svom narodu.

Predsednik Srbije je podvukao da Saborna crkva Svete trojice nije samo verska, vać i kulturna institucuija, koja će značiti za opstanak i ostanak našeg naroda u Mostaru i Hercegovini, ali će, kaže, značiti i Hrvatima i Bošnjacima koji će imati upotpunjenu multikultulturalnu sliku grada koji pripada i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima, svima koji su tu živeli pre rata.

"Verujem da je to dobra stvar i da se svi raduju", podvukao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija pomagati obnovu hrama i dalje, te da vladika Grigorije može da bude spokojan, "jer mi to u tištini završavamo", te dodao da smo poslednju tranšu od 200.000 evra dali u oktobru 2017. godine.

Dodik je rekao da je Mostar jako važan za istoriju.

- Važno je da počnemo izgradnju Hrama. Ovde smo najčešće od konfederacije BiH imali obećanja koja nisu realizovana. Želim da se zahvalim gospodinu Vučiću što je danas ovde. Republika Srpska je zahvalna što je obezbeđena pomoć od Srbije, bez čije pomoći bi sve bilo teže ostvarivo - kazao je Dodik.

Čemu kazne zbog Rusije, nadam se da ih neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji.

"Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od Amerikanaca tražimo da kupimo naoružanje.

"Samo vi donestite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kaznjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji.... Slušajte, 10 zemlja EU nije povuklo diplomate posle slučaja Skripalj. Ali, da dalje o tome ne govorim", primetio je Vučić.

"Nadam se da to toga neće doći", zaključio je predsednik.

Na kraju prvog dana posete Mostaru, Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede.

Vučić u Mostaru sutra otvara 21. Međunarodni privredni sajam, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih srpskih kompanija, kao i pratećim kulturnim programom.

Pored ekonomije i bilateralnih i regionalnih tema, predsednika u Mostaru očekuju i značajni politički razgovori, budući da će sutra razgovarati sa Bojkom Borisovim, predsednikom Bugarske koja predsedava EU, a jedna od tema mogla bi da bude predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan, u Sofiji.

Predsednik je rekao da ga sutra očekuje dug bilateralni sastanak sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, zemlje koja predsedava EU, a u sledećim danima i važni sastanci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, grčkim i francuskim ministrom spoljnih poslova.

"Nakon toga imaćemo i kvadrilateralu sa Grcima, Bugarima i Rumunima, dolaze i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Visoka predstavnica EU Federika Mogerini...Tako da neću govoriti ništa pre toga", poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru, u vezi sa učešćem na Samitu u Sofiji i načinu eventualnog učešća KiM.

Kako je objasnio od tih sastanaka očekuje mnogo više od tehničkih stvari.

"Važno je da vidimo možemo li da uradimo nešto za mir i stabilnost i pronađemo dobro rešenje za sve ljude koji žive na ovim prostorima", ukazao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će se pronaći dobro rešenje za sve.

Španija je jedna od tri zemlje koje, prema dosadašnjim informacijama, neće da učestvuje u svojstvu članica EU ukoliko na samitu učestvuje nepriznato Kosovo, odnosno predstavnici Prištine.

Inače, predsednik Vučić je poslednji put boravio u Mostaru pre mesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanku članova Predsedništva BiH i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Vučić je, tada, pozvao privrednik na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner.

U Mostar, povodom Sajma privrede, dolaze i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nakon razgovora sa Čovićem, Vučić će se danas sastati i se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srba u tom delu BiH.

Vučić će, kako je planirano, sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice, a potom će razgovarati sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Zatim je predviđen sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

Komentari (31)

Bojan

09.04.2018 09:04

Vučiću skidam kapu, čovek je uradio (i radi) više za Srbe u Srpskoj nego svi naši dosadašnji predsednici zajedno.

Alero

09.04.2018 09:08

Srbija se zalaže zaza mir u regionu i dobre međususedske odnose.

milica

09.04.2018 09:17

Region ima veliku šansu da se kroz zajedničke ideje ide u bolju budućnost ovaj sajam privrednika je ujedno i velika šansa za sve naše izlagače

Miki

09.04.2018 09:19

Siguran sam da ce sastanci biti uspesni.

ana

09.04.2018 09:24

Nasan preduzeca imace odlicnu priliku da se prezentuju na najbolji nacin.

Jovan

09.04.2018 09:27

Ne sećam se da je neki predsednik ovako radio na jačanju spoljašnjih odnosa Srbije i drug država, kao što to radi Vučić!

Darko

09.04.2018 09:35

Prilika da se Srbija predstavi u najboljem svetlu, ali i da predsednik odrzi vazne sastanke.

Baja

09.04.2018 10:20

Važni i bitni sastanci u Mostaru , pre svega na ekonomskom planu.

Ana

09.04.2018 10:29

Srbija ce biti najdominantnija zemlja na predstojecem sajmu.

Zoran

09.04.2018 10:46

Idealna prilika da se Srbija pokaze u pravom svetlu, nadam se dobro sklopljenim poslovima.

Bogdan

09.04.2018 10:49

Ovo nam je prilika da se predstavimo u najboljem svetlu i da zaključimo mnoge ugovore!

Nale

09.04.2018 10:52

Cilj posete je poboljsanje regionalne saradnje.

Savo

09.04.2018 11:07

Jacanje ekonomske saradnje i dobrih odnosa u regionu je nas prioritet.

Kristina

09.04.2018 11:35

Srbija ce biti predstavljena u sto boljem svetlu, kako i zasluzuje.

Anja

09.04.2018 11:40

Sastanci od kljucnog znacaja za nas.

Anja

09.04.2018 11:51

Cekaju ga veoma vazni sastanci , imamo zaista dobre odnose u regionu.

Tomi

09.04.2018 11:51

Nema odmora za naseg predsednika ni za vreme praznika!

Pera Detlic

09.04.2018 12:14

@Tomi - Dok tyraje izdaja nema odmora.

Zoran

09.04.2018 12:27

Cekaju ga vazni sastanci , imamo odlicne odnose u regionu.

ceca

09.04.2018 12:48

Nas predsednik Vucic vredno radi u Mostaru sastace se sa Covicem I jos mnogobrojni sastanci kao I sa sa Bugarskim premijerom .ucesce na medjunarodnom sajmu gde ucestviju nasi privrednici .

anja

09.04.2018 13:40

Puno uspeha, na sastancima i velika podrška!

Nina

09.04.2018 13:50

Povecati robnu razmenu sa BiH i tako jacati domaca preduzeca.

Aca

09.04.2018 14:15

Vucic se svim snagama bori za ocuvanje mira i stabilnosti ciravog regiona.

Ana

09.04.2018 14:44

Jacanje privredne saradnje sa BIH umnogome doprinosi razvoju i napretku obe drzave.

Milan

09.04.2018 18:45

Srbija i BiH su prošle godine imali veću trgovinsku razmenu, a od 2005. je udvosturčena trgovinska razmena i to je dobro i za BiH i Srbiju, jer hiljade ljudi živi od toga!

Milan

09.04.2018 18:49

Važno je da se puno uradi za mir i stabilnost i da se pronađe dobro rešenje za sve ljude koji žive na ovim prostorima, što je politika koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

jabreja

09.04.2018 18:55

Sta je s ustavom, suspendovan samo ili ukinut?

slavica

09.04.2018 19:05

Ako nemamo dobre odnose sa najblizim susedima sa kim cemo, predsednik prenosi poruku mira i saradnje, jedino tako nas ceka bolja buducnost.

Viktor

09.04.2018 19:10

21. Međunarodni privredni sajam je dobra prilika za razgovore i dalji razvoj diplomatskih odnosa i ekonomske saradnje.

Svetigora

09.04.2018 21:00

Na prvom mestu je dobra saradnja sa susedima. Iz toga proizilazi dobra saradnja sa ostalim zemljama.

Milovantihi38

09.04.2018 21:18

Ova poseta ukazuje na jedinstvo svih Srba u regionu koje naš predsednik podržava i neguje.