Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije danas je boravio na Kosovu i Metohiji.

Nakon obilaska manastira Banjska i polaganja venca na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović, Vučić je u amfiteatru Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa političkim i privrednim predstavnicima Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Potom je posetio Gračanicu i Laplje selo, gde je saslušao muke s kojima žive tamošnji Srbi. Mnogi od njihovih problema odmah su rešeni, a za one ostale predsednik je obećao da će biti rešeni što je pre moguće.

Kosovska Mitrovica: Najviši interes Srba je mir

- Želim da obavestim Srbe na Kosovu ali i sve građane Srbije da je sastanak trajao tri sata, da sam lično uputio poziv svima, ne samo ljudima iz vlasti, več i ljudima iz opozicije i zahvalan sam im što su se svi odazvali, iz svih političkih partija - rekao je Vučić nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici i dodao da razgovori nisu bili laki.

- Imali smo razgovore koji su atmosferi užasa nakon stravičnog zločina - ubistva Olivera Ivanovića. Bili su teški razgovori. Razgovarali smo o sprovođenju briselskog sporazuma, o rezoluciji 1244, zahteva da Srbija da oružje. Rekao sam da se nadam da će Srbija da daje novac za vrtiće, škole... - rekao je Vučić.

- Rekao sam i da treba da vidimo šta još možemo da učinimo za KBC ovde u Mitrovici. Zatim o vodovodu u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, za koji nedostaje još šest miliona evra... Dogovorili smo se u Vladi Srbije da ćemo u 2018. godini to da finansiramo - poručio je Vučić i dodao da se pričalo i o putevima.

On je rekao da ne može da se saglasi sa svim što od njega traže.

- Mislim da je najviši interes Srba mir i ne mislim da ste vi protiv toga, ali ništa drugo sem toga nije nam potrebnije u ovom trenutku. To su mir i ostanak i opstanak na vašim ognjištima. Da imate budućnost za vas i vašu decu. Razgovarali smo o životnim problemima, uspostavljanju jedinstva i poverenja i poštovanja među Srbima i ovde na severu, ali i svuda - poručio je predsednik.

Bez milosti prema ubicama Olivera Ivanovića

Govoreći o ubistvu Ivanovića rekao je da smatra da je razrešenje tog zločina ključno!

- Što se Srbije tiče, za nas nije važno koje je ime ubice i nalogodavaca, bilo da je to ime srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca. Kako god da je i čije god da je, a neću da prihvatam preuranjena nagađanja nekih, već do toga mora da se dođe sveobuhvatnom istragom i dokazima. Prema nalogodavcima i počiniocima nikakve milosti neće biti - rekao je Vučić.

Govoreći o trenutku kada je polagao venac na mestu gde je ubijen Ivanović čuo ljude koji ga pitaju šta će da rade "ako sad neko krene preko mosta".

- Vidim šta oni rade, ali to više govori o njima nego o nama. Naše je da se ponašamo odgovorno i ozbiljno. Da razgovaramo. Sa Tačijem sam razgovarao pre nekoliko dana, i nastavićemo da razgovaramo, jer smataram da je to važno - poručio je Vučić i istakao da na Kosovu efektivnu nadležnost imaju prištinske institucije.

- Što se tiče severa, znate da smo nekoliko stvari uspeli, a to je da pripadnici policije budu u skladu sa regionom četiri severnokosovske opštine - istakao je Vučić. On je podsetio da 98 odsto Kosovskih policijskih snaga čine pripadnici Srba, a da je namera bila da se dodaju tri opštine, južna Kosovska Mitrovica, Vučitrn, i Srbica te da procenat Srba bude svega oko 31 odsto.

On je rekao da su se svi učesnici sastanka dobro razumeli i da su svi shvatili šta im je posao i šta im je zadatak.

- Govorili smo otvoreno, svi o svemu - rekao je Vučić.

Rešavanje problema politikom i razgovorima, a ne oružjem

On je dodao da je vide hiljade ljudi koji su danas izašli na ulice i zamolio ih da ostanu na Kosovu.

- Vi drugu kuću nemate. Pustite nas da stvari rešavamo politikom i razgovorima, a ne oružjem - rekao je predsednik i dodao da će Vlada voditi takvu politiku da zaštiti Srbe.

- Kao što sam bio sa vama ovde i 1999. i 2004. i 2008. i 2013. godine kada ste hteli da me linčujete zbog briselskog sporazuma i tada sam vam rekao da ćemo se pozivati na taj sporazum - poručio je Vučić.

Ksenija Božović: Ohrabrila nas je Vučićeva poruka

Potpredsednica Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da ju je ohrabrila poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ubice Olivera Ivanovića biti pronađene.

Božović je za sutrašnje izdanje Kurira rekla da ih je ohrabrila poruka predsednika Vučića da će počinioci gnusnog ubistva biti pronađeni bez obzira na nacionalnost, da li su Srbi, Albanci ili stranci.

- Ohrabrila me je kao građanina Kosovske Mitrovice i kao majku poruka da će se obračunati sa kriminalnom i korupcijom - rekla je Božović.

Predsednik Srbije gost na slavi u Gračanici

Nakon sastanka i susreta s građanima u Kosovskoj Mitrovici, predsednik je otišao u Gračanicu, pa u Laplje selo.

Predsednik je  u Gračanici posetio srpsku porodicu Stević, koja slavi Svetog Jovana. Domaćinu je čestitao slavu, deci podelio poklone, a potom, na molbu domaćina, seo u čelo slavskog stola.

Zoran i Nevena Stević imaju četvoro dece, tri ćerke i sina, i devetoro unučadi. Domaćin Zoran je zaposlen u Domu zdravlja Gračanica, na mestu šefa obezbeđenja, a supruga Nevena je medicinska sestra u tom domu zdravlja. Ćerke Stevića su udate, jedna živi u Kragujevcu, a dve u Gračanici.

Sa njima u kući žive sin Miloš, zaposlen u opštini, snaha Mila, domaćica, te unuci - dvoipogodišnji Lazar i dvomesečna Nikolija.

Stevići poseduju oko 90 ari obradivog zemljišta. Oni su i poreklom s Kosova, a u Gračanici žive od 1920. godine, kada se Zoranov otac Miroslav, iz sela Miloševo kod Obilića, doselio u kuću svoje supruge Đurđe i nasledio imovinu.

Predsednik je porodicu obišao zajedno sa Markom Đurićem i Bratislavom Gašićem. 

Vučić zapalio tri sveće u manastiru Gračanica

Predsednik je potom obišao manastir Gračanica gde mu je domaćin, kao i jutros u Banjskoj, bio vladika Teodosije. Razgledao je unutrašnjost manastira, a pokazane su mu i mošti Svetog Stevana. Vučić je na kraju zapalio tri sveće.

Laplje selo

Alo!/Ž. Vujičić

Laplje selo, Foto: Alo!/Ž. Vujičić

Srpski predsednik iz Gračanice se uputio u Laplje selo, kod Prištine, južno od Ibra. 

Laplje selo: Veliki broj problema, puno molbi predsedniku, trenutno rešavanje

U Domu kulture u Lapljem selu okupilo oko 200 ljudi, dok je više hiljada ostalo ispred. Došli su i stanovnici drugih mesta na Kosovu - iz Srbice, Štrpca, regiona Peći i iz Kline, Prilužja, Kosovskog pomoravlja, Velike Hoče, Parteša, Klokota...

Primetno je bilo i prisustvo specijalnih kosovskih jedinica Rosu.

Vučić je u Domu kulture prvo održao minut ćutanja za tragično nastradalog Olivera Ivanovića, a potom se zahvalio građanima koji su po lošem vremenu došli da ga vide.

- Danas nije bio lak dan i zato još jednom želim da vam se zahvalim. Spreman sam da vas slušam i da svima kojima je moguće pomognemo - rekao je predsednik, a potom čestitao svima koji danas slave Svetog Jovana.

Srbi u Lapljem selu dočekali Vučića

Alo!/Ž. Vujičić

Srbi u Lapljem selu dočekali Vučića, Foto: Alo!/Ž. Vujičić

Predsednik je istakao da Srbija pomaže građanima na Kosovu. On je obećao da će se naročito pomoći onima koji "jedva krpe kraj sa krajem" i nemaju zaposlenih u porodici.

Ne plašimo se nikoga, ali mislim da je prošlo vreme kada smo ciljeve ostvarivali na neki drugačiji način. Danas je vreme kada ciljeve možemo da ostvarujemo pameću i marljivošću. Vi morate da budete jaki za sve nas da ostanete ovde, a mi da budemo brižni i da vam u tome pomognemo - rekao je Vučić.

On je istakao koliko Srbija ulaže u Kosovo, kako bi pomogla Srbima da ostanu na svojim ognjištima.

- Ne želimo da taj novac bacamo u bunar, već da pomognemo vama i vašoj deci - kazao je predsednik Srbije.

Vučić u Lapljem selu

Alo!/Ž. Vujičić

Vučić u Lapljem selu, Foto: Alo!/Ž. Vujičić

- Sve što mislite da je potrebno, sve što mislite da možemo i moramo da uradimo, molim vas da kažemo - dodao je on i zamolio građane da mu otvoreno kažu šta im je potrebno.

Građani su potom postavljali pitanja predsedniku Srbije, izneli čitav niz problema s kojima se svakodnevno susreću, a Vučić je odmah na licu mesta počeo da ih rešava jer, kako je istakao, većina tih problema može i mora brzo da bude rešena.

Goranac Kuku prvi se odvažio i obratio predsedniku, zahvalivši mu na dolasku u ime svih Goranaca kao i njih 50 koji su, kako je rekao, večeras došli u Laplje selo, te na podršci koju im pruža, kao i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji učestvuje u rešavanju problema koje imaju. Njegova želja bila je da se obnovi škola.

Goran Marinković iz Vitine pitao je predsednika kako može da pomogne da Srbi sa Kosova mogu da putuju kao građani centralne Srbije.

- To je važno za sve nas, da i mi izađemo nekad u inostranstvo - rekao je Marinković i dodao da je još važnije da Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju poveća privredni rast u srpskim sredinama kako bi srpski narod mogao da opstane.

Jedna od prvih stvari koje su građani tražili a koje su ubrzo rešene, kako je Vučić rekao, jeste to da će u selo Suvo grlo tri puta nedeljno dolaziti lekari, kao i da će dečak Vasilije, kojem je neophodno lečenje u Italiji, a koje košta 250.000 evra, i otići tamo.

- Jedino je važno da Vasilije bude zdrav - rekao je predsednik.

Stanovnica opštine Istok Snežana Dubić, samohrana majka šestoro dece, zatražila je od predsednika traktor i zaposlenje za najstarijeg sina, a on je obećao rešenje bar jednog od problema. Medugo potom se javio privatnik iz Jagodine koji je samohranoj majci obećao traktor.

Sve vreme građani su se, kako postave pitanje Vučiću i dobiju odgovor, smenjivali s onima koji su čekali ispred Doma kulture, a njih je bilo više hiljada, ne bi li i njima omogućili da zatraže pomoć od predsednika Srbije.

Pitanja i molbe koji su trajali satima odnosili su se na realne životne probleme, od posla i stambenih, do zdravstvenih i školskih. Predsednik je građane saslušao, mnogi problemi odmah su rešeni, a za preostale je obećao da će biti rešeni u što je moguće kraćem roku.

Nakon više od pet sati, završen je sastanak predsednika Srbije sa građanima, ali je delegacija koja je s njim došla i posle toga ostala da prima ljude i beleži njihove probleme.

- Želim da vam se svima zahvalim i da vas molim da ostanete hrabri i jaki i da se borite za svoju zemlju i narod, za sebe i svoje porodice -  rekao je Vučić na kraju razgovora sa građanima.

On je muškarcima poželeo da više prate žene, koje su bile veoma angažovane večeras, i sa predlozima i sa inicijativama, "a mi ćemo se potruditi da ih više slušamo".

- Vama i vašim porodicama želim sve najbolje i celom narodu na KiM želim sreću, zdravlje, uspeh i napredak. Živela Srbija - završio je Vučić.

Vučić: Težak, ali dobar dan

- Mislim da smo se večeras u najgorem slučaju dobro čuli, možda se nismo u svemu razumeli, ali se jesmo dobro čuli i mislim da sam video i dobrim delom razumeo pogled upućen ka Beogradu i svima nama - rekao je predsednik Srbije novinarima, posle višesatnog razgovora sa Srbima, koji su u Laplje selo došli i sa severne i južne strane Ibre, sa celog Kosova i Metohije.

Kako je ocenio, bio je ovo težak, ali dobar dan, i pokazalo se da su zapošljavanje i egzistencijalni problemi ono što najviše brine naš narod na Kosovu i Metohiji.

- U jednom manjem delu možemo da pomognemo, u većem broju i ne, ali ono što je sigurno je da te probleme još bolje razumemo, da smo ih "adresirali" i da ćemo ih rešavati - rekao je.

On je takođe obećao da će država da proveri ko koliko plata prima, koliko plata isplaćuje istim licima, i koliko ima onih koji primaju plate i od Srbije i od Prištine... "dok neki nemaju nikakva primanja".

- Ono što je ključni problem je briga za bezbednost - rekao je Vučić, ali i ponovio da je jasno da Srbi na severu KiM i južno od Ibra imaju i različitih problema, ali da se videlo da svi dobro razumeju da nam je potreban racionalan pristup i razgovor.

Legendarni fudbaler Deki Stanković pomaže Prilužju

Fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac nabaviće terensko vozilo kakvo je potrebno Centru za socijalni rad iz Prilužja, preneo je predsednik Vučić građanima sa KiM, sa kojima je razgovarao u Lapljem selu.

Na taj problem predsedniku je ukazala Jelena Božović iz Prilužja, koja je rekla da Centar za socijalni rad funkcioniše izuzetno dobro, ali da je problem što nemaju terensko vozilo, pa sve obavljaju privatnim automobilima. Predsednika je zanimalo koje bi im vozilo najviše odgovaralo, "lada niva" ili neko drugo, kako bi problem bio rešen, ali je na kraju dodao: 

- Da vam odmah rešimo taj problem, neću kasnije stići. Naš legendarni fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac hoće da vam kupe džip i to bolji do ovih što sam ja predlagao.

Topao doček u manastiru Banjska

Aleksandar Vučić venac Oliver Ivanović

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić polozio venac na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednika je po samom dolasku na Kosovo, u manastiru, dočekalo više od 2.000 ljudi. Kako je javio naš reporter sa lica mesta, Vučić je došao u pratnji sina Danila, a ispred manastira dočekali su ih vladika raško-prizrenski kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i monasi.

Vučić je poljubio ruku Teodosiju, a potom su se oglasila manastirska zvona. 

Predsednik, koji je došao u pratnji sina Danila, pozdravio je okupljene građane i uputio se ka crkvi.

- Želim da se zahvalim vladiki i ljudima koji su po ovakvom vremenu došli da nas dočekaju ovde - rekao je predsednik.

- Moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji jeste da Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima. Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli. Zato ćemo se kao država boriti ne sve načine, a Srbija je pomagala i pomagaće više u budućnosti - istakao je Vučić.

On je rekao da će danas sa građanima razgovarati o bezbednosti u pokrajini i o ubistvu Olivera Ivanovića.

- Iako je Srbija bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivaćemo informacije sa kosovskim institucijama. Sačekaćemo rezultate istrage da vidimo hoće li dovesti do počinioca ovog zločina. Ako ne, onda će nam mnogo toga biti jasno - poručio je Vučić i dodao da će Srbija uvek morati da pronađe modus da zaštiti svoje građane koji žive na Kosovu.

"Albanci, Srbija želi mir!"

- Došao sam da poručim Albancima da Srbija ne samo da želi mir, već ćemo dati sve od sebe da ga sačuvamo i razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost mira i sigurnost za svaku srpsku i albansku porodicu - rekao je predsednik i dodao da je za Srbiju od ključnog značaja da pronađe nove mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u "sopstvenim redovima".

On je rekao da je vidljivo šta je sve urađeno na obnovi manastira.

Aleksandar Vučić manastir Banjska

Ž. V.

Vučić stigao na Kosovo, Foto: Ž. V.

Vladika Teodosije je istakao da je poseta predsednika Kosovu veoma značajna narodu koji živi u pokrajini.

- Svi mi koji živimo na Kosovu, znamo da ne možemo da opstanemo bez naše države - rekao je vladika Teodosije.

- Potrebno je da imamo hrabrosti i snage da ostanemo, ali to možemo jedino uz pomoć naše države, kao što je do sada bilo - istakao je vladika i rekao da je manastir Banjska najviše obnovljen u poslednjih nekoliko godina.

- To daje nadu da u ovom teškom trenutku možemo da obnovimo i naše svetinje i prisustvo na KiM - rekao je Teodosije.

Nakon obilaska manastira Vučić se sa delegacijom otišao u Kosovsku Mitrovicu. Predsednik je položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića. Nakon toga uputio se ka Tehničkom fakultetu, gde ga je prema rečima našeg reportera, dočekalo više hiljada ljudi. 

Na licu mesta je bilo nekoliko stotina novinara i fotoreportera iz brojnih medijskih kuća.

Strani mediji: Poseta u trenutku pojačanih tenzija

Strane agencije izvestile su da je srpski predsednik u poseti Kosovu u trenutku pojačanih trenzija. AP ukazuje da je poseta usledila nekoliko dana nakon što je "umereni srpski političar sa Kosova", Oliver Ivanović, ubijen u napadu, koji je, napominje agencija, izazvao zabrinutost za nestabilnost na Balkanu. AP primećuje da je više stotina ljudi, mašući srpskim zastavama, dočekalo Vučića kada je stigao na sever Kosova.

Cilj posete je, ocenjuje AP, pozivajući se na zvaničnike, smanjenje tenzija među Srbima sa Kosova, pošto je u utorak ubijen Ivanović, kojeg opisuje kao "redak glas tolerancije usled trajnih etničkih tenzija na Kosovu".

Agencija prenosi i da je Vučić, po dolasku u grad, položio venac na mestu napada na Ivanovića.

Italijanska agencija ANSA takođe je izvestila o poseti Vučića Kosovu ističući da se odvija u atmosferi naraslih međuetničkih tenzija nakon ubistva "jednog od najpoznatijih i najuticajnijih političkih predstavnika srpske zajednice na Kosovu Olivera Ivanovića".

ANSA navodi da je Vučić započeo posetu obilaskom pravoslavnog manastira Banjska, a da se nakon toga sreće sa predstavnicima srpske zajednice u Kosovskoj Mitrovici.

Tehnički fakultet

Alo!/Ž. V.

Fakultet Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Alo!/Ž. V.

Ggužva na Jarinju

Jutros je na prelazu Jarinje bilo pojačano prisustvo kosovske policije koja je proveravala vozila koja ulaze na Kosovo.

Prema rečima našeg reportera, na putu ka manastiru Banjska vidljivo je prisustvo snaga kosovske policije, a i u Kosovskoj Mitrovici su od jutros bile primetne jače mere bezbednosti.

Prelaz Jarinje

Alo!/Masanori Jošida

Prelaz Jarinje, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Na ulicama u centru grada uočljivo je veće prisustvo pripadnika KPS-a, kao i policajaca u civilu.

Kosovska policija

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Stefanović: Vučića nemoguće odvratiti od posete Kosovu, bez obzira na rizike

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da Vučićeva poseta Kosovu ogroman bezbednosni izazov, ali da niko predsednika nije mogao da odvrati od te namere.

„To je uvek teška, rizična poseta i veliki bezbednosni izazov, ali se sa njim o toj temi ne može razgovarati, niti se može od te namere odvratiti“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova i funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

Naš posao je, kaže Stefanović, da učinimo sve što je moguće da se zaštite i njegova i bezbednost Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić će na Kosovu i Metohiji, kaže Stefanović, razgovarati sa ljudima, hoće dačuje šta njih trenutno najviše opterećuje i želi da svojim prisustvom unese mir, ali i neku vrstu uverenja da ti ljudi nisu zaboravljeni.

„To je veoma važno. Predsednik Vučić neće ići tamo na 15 minuta, da se slika, da izjavu i to je to, kao što mnogi rade. Ne samo što će tamo biti dva dana, on će ostati da razgovara, razgovaraće i severno i južno od Ibra, posvetiće to vreme svom narodu”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Kosovo je, kaže ministar, deo naše zemlje na kome trenutno nema pune nadležnosti, ali, bez obzira na to, vodi se računa o našem narodu koji tamo živi i nastaviće da se vodi računa.

Vučićeva poseta u dramatičnim uslovima

"Poseta predsednika Vučića Kosovu je od izuzetnog je značaja, jer se odvija u posebnim, gotovo dramatičnim uslovima, koji prete da eskaliraju i totalno destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini", ocenio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Ubijen je jedan od najvažnijih srpskih političara na KiM. Odgovor države Srbije je da nema straha, nema odustajanja podršci srpskog naroda i zato odlazi predsednik Republike. On treba da pokaže da je država Srbija sa srpskim narodom na Kosmetu, da će sve učiniti da bezbednost tog naroda bude na prihvatljivom nivou i da ohrabri naš narod da ostane tamo i nastavi sa svakodnevnim životom", rekao je Drecun za RTS i naglasio da poseta Vučića ima i preventivnu funkciju.

"Mnogo je nagoveštaja da bi situacija mogla dalje da se destabilizuje. Postoje pretnje koje su upućene od pojedinih albanskih političara aktiviranjem terorističke OVK, protestima koje će organizovati tzv. veterani, bilo je niz napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, i brutalno ubistvo Olivera Ivanovića", ukazao je Drecun i podsetio i na upozorenje pojedinih međunarodnih činilaca, poput američkog Stejt departmenta, koji je upozorio da se, pored terorističkih napada na KiM, mogu očekivati neredi i nemiri, posebno na severu KiM.

"To su dramatične okolnosti koje su kulminuirale brutalnim ubistvom Olivare Ivanovića i zato ova poseta ima posebnu težinu", rekao je Drecun.

Komentarišući najavu kosovskih službi da neće biti preduzete posebne mere zaštite tokom Vučićeve posete KiM, Drecun je ocenio da je to "jedna cinična opaska i ponašanje institucija koje funkcionišu na KiM".

"Kada imate organizovane kriminalne grupe na Kosmetu, koje haraju tom teritorijom, kada imate prisustvo radikalnog islamističkog ekstremizma i terorizma, kada imate pretnje tzv. veterana OVK i pojedinih albanskih političara u ovako napetoj situaciji, treba preduzeti sve mere da ova poseta protekne bezbedno", rekao je Drecun i naglasio da bezbednost Vučića tokom posete neće zavisiti samo od inistitucija na KiM i od međunarodnog prisustva.

"Država Srbija će učiniti sve da naš predsednik bude bezbedan, ali i da srpski narod bude bezbedan da se ne bi desio neki incident, koji bi mogao da rezultira nasiljem", rekao je Drecun.

 

Komentari (151)

Marija

20.01.2018 08:12

Najveca pretnja je ne otici na Kosovo a sada kada predsednik Vucic odlazi svom narodu na Kosovu to je za njih ogromna podrska za njihov dalji opstanak na Kosovu.

Marko Lučić

20.01.2018 08:13

Vučićev odlazak na KiM zaslužuje sve pohvale.Potrebno je da u ovom teškom trenutku da podršku Srbima koji tamo žive.

nikola

20.01.2018 08:13

Mozemo da pricamo sta hocemo, ali trenutno niko nije Vucicu do struka za funkciju koju obavljaa. Pa zamislite Jankovica na celu Vojske Srbije u nedajboze ratnoj situaciji, nezamislivo. Poseta je neophodna da se narodu ulije poverenje da nisu sami , ali i veoma rizicna .

Nataša

20.01.2018 08:16

Vučićeva poseta će, koliko toliko, umiriti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Nuši

20.01.2018 08:16

Pozdravljam predsednikovu odlučnost da poseti Kosovo i Metohiju u ovom trenutku!

peca

20.01.2018 08:17

Izuzetno je vazno za srbe na kosovu da im se sada ulije dodatne snage . Gledajuci intervju , oni ne veruju da ce Vucic doci, poneko se i zaplace. Toliko o vaznosti posete

milos

20.01.2018 08:18

Država treba da pomogne Srbima koji su ostali na Kosovu i Metohiji, koji čuvaju srpstvo i Srbiju.

robinhude84

20.01.2018 08:19

Dati svom narodu podrasku, najvaznije je od svega!

Bilja

20.01.2018 08:19

Iako je ovo rizican potez predsednika drzave nhegova ljudskost pokazuje kolika je zelja da se bude da svojim narodom u teskim trenucima.

robinhued84

20.01.2018 08:20

Njemu je svoj narod bitniji od sopstvenog zivota!

Tijana

20.01.2018 08:21

To je pravi predsednik...koji pruža podršku svom narodu..ne mareći za ličnu bezbednost.

Ema

20.01.2018 08:21

Od ove njegove namere niko ga ne moze odvratiti!

Mirka

20.01.2018 08:23

Vucic je pravi patriota.

Zorka

20.01.2018 08:24

Vucic je pravi patriota. Svoj narod mu je ispred svega.

Sokis

20.01.2018 10:17

@Zorka - Svoj ili njegov????

Anja

20.01.2018 08:24

Narodu na KiM ce ova poseta znaciti i unece im makar dozu mira, podrske i nade!

Zorka

20.01.2018 08:25

Vucic je pravi patriota. Svoj narod mu je ispred svega.

Pedja

20.01.2018 08:26

Vucic samo razmislja o svom narodu i kako da mu pomogne

mina666

20.01.2018 08:26

Predsednik zeli da u teskom trenutku za Srbe na KIM bude sa njima jer to zasluzuju.

Katja

20.01.2018 08:27

Predsednik nesebicno pomaze nasem narodu na KiM.

stanko

20.01.2018 08:27

Nadajmo se da ce sve proteci u miru i bez bilo kakvih posledica!

Atina

20.01.2018 08:29

Predsednik će otići na KiM, kako bi bio uz svoj narod, bez obzira na rizik.

Verica

20.01.2018 08:30

Ugrožava ličnu bezbednost, jer zna da je ova poseta neprocenjiva za Srbe na KiM. Podrška koju sada im predsednik pruža je izuzetna i oni to znaju da prepoznaju.

marija

20.01.2018 08:33

Podrška ljudima na Kosovu u ovom trenutku je jako potrebna, posle ubistva i svih koje kakvih informavcija optužbi koje se plasiraju u medijima.Vučić zna da će ljude na Kosovu samo lični kontakt ohrabriti.

mina

20.01.2018 08:34

Ovo će mnogo značiti Srbima na Kosovu, a Vučiću svaka čast na hrabrosti.

uher

20.01.2018 08:34

Ako je rekao on će to i uraditi.

Verica

20.01.2018 08:35

Uznemirenim Srbima u ovom teškom trenutku poseta predsednika daje nadu i uverenje da o njim brinemo.

IQ

20.01.2018 08:36

Rizicna ali isto tako i neophodna poseta KIM

Palcica2015

20.01.2018 08:38

Njega pretnje ne zanimaju on brine izistinski za svoj narod.

Andrija

20.01.2018 08:38

Predsednik Vučić pokazuje još jednom da ga ništa ne može uplašiti. Narod mu je na prvom mestu. Zato ga toliko i poštuju, kako u zemlji, tako i u celom svetu.

Palcica2015

20.01.2018 08:40

On brine za svoj narod za razliku od drugih koji samo sede u foteljama i komentarisu.

Bole

20.01.2018 08:40

Vucic ne razmislja o svojoj bezbednosti, ali brine o bezbednosti svih Srba koji zive na teritoriji kosmeta

Kosta

20.01.2018 08:41

Rizicna ali jako vazna i neophodna poseta svom narodu.

Aska

20.01.2018 08:42

Vučić dobro zna da je podrška ljudima na KiM sada najpotrebnija.

Marko

20.01.2018 08:42

Cuvajte se i cuvajte Srpski narod na Kosovu.

Sanja

20.01.2018 08:44

Plasim se, iskreno, jer stvarno puno rizikuje, ali mu se i divim na hrabrosti.

gistro

21.01.2018 17:41

@Sanja - Daj mi adresu da dodjem da te hrabrim i tesim.

elena

20.01.2018 08:46

Tako se voli svoj narod.

aktap

20.01.2018 15:05

@elena - Tako se stiču laki poeni.

mile

20.01.2018 08:47

Jeste poseta rizicna ali svi znamo predednika,Vucica. On se ne plasi da ide i resi problem tamo gde je nastao. prosto ne voli da mu nesto stoji nad glavom,najteze probleme resava licno.

Mila

20.01.2018 09:05

@mile - Teško da se bilo ko od aktuelnih političara može time pohvaliti. On je jedan. Jedinstven. Neponovljiv.

jadnice

20.01.2018 10:01

@mile - Mile ili si covek ili nesto drugo, ulizujes se napadno.

kaja

20.01.2018 08:49

MIslim da je realno da ce otici tamo gde je zariste i uporiste problema jer je navilkao da se navise uzda u sebe i svoje sposobnosti. Neustrasiv i hrabar,pravi Srbin!

MaraM

20.01.2018 09:01

@kaja - Drugim rečima: Kad je teško - Vučić!

Palcica2015

20.01.2018 08:51

On je jedinstven covek koji se izistinski trudi za nas narod.I koji ne gleda sebe nego njegov narod.

D

20.01.2018 08:56

Predsednik AV će našem narodu na KiM doneti poruke ohrabrenja.

Srle

20.01.2018 09:07

Uvek je uz svoj narod .Srbija je uz vas

Savo

20.01.2018 09:08

Poseta predsednika KIM mnogo znaci srpskom narodu koji zivi dole.

recite narodu istinu

20.01.2018 09:59

@Savo - Savo, a ti obidji njihove kuce i stanove u Sumadiji i Vojvodini, ne gledaj na starosedeoce, navikli su da budu gladni.

Mimi

20.01.2018 09:09

Sada treba pruziti podrsku nasem narodu dole, da znaju da nikada nece ostati sami kada je najteze.

ivanjan

20.01.2018 09:15

podrška ljudima na KiM sada najpotrebnija.

Rule

20.01.2018 09:35

Ministas Stefanovic je sve lepo rekao. Mora se uciniti sve da predsednik bude bezbedan a njegova poseta mnogo znaci.

Boja

20.01.2018 09:37

Predsednik je vec vise puta pokazao da se ne plasi i da su mu gradjani na prvom mestu.

Milena

20.01.2018 09:37

Posjeta predsednika narodu Kosova i Metohije može biti ključni momenat za smirivanje strasti, rešavanje ubistvo na racionalan način.

rikicabeli

20.01.2018 09:38

Iskreno se divim Vucicevoj hrabrosti i istrajnosti Ova poseta ima ogromni politicki znacaj ali i ljudski, pre svega.

Milena

20.01.2018 09:40

U istoriji Srbije sva ovakva okupljanja dešavala su se na svetim mestima.

Milena

20.01.2018 09:41

Narodu je podrška najpotrebnija. Sigurna sam da će je i dobiti.

Andjeo Cuvar

20.01.2018 09:52

I pored upozorenja da je veoma rizicna poseta KIM naseg Predsednika Aleksandra Vucica doneo je veoma hrabru odluku da kada je najteze Srpskom narodu bude sa njim i ulije im sigurnost da Drzava Sbija cvrsto stoji uz svoj narod svaka cast samo napred Narod je uz tebe.

Darko

20.01.2018 09:57

Velika je zelja predsednika da bude sa nasim ljudima na Kosovu.

daca75

20.01.2018 10:09

Svaka njemu cast!

Anja

20.01.2018 10:09

Nije odustao od odluke da ode i bude uz svoj narod.

Kiriku

20.01.2018 10:09

Da ne ode to bi znacilo poraz i da su "teroristi" pobedili, ovako ce narod videti da nisu sami na KiM.

KIKI

20.01.2018 10:14

Vucic se ne plasi ni svoj zivot da rizikuje.

GajbexG

20.01.2018 10:16

Puno mi je srce kada vidim koliko se Vucic bori za Srpski narod.

REVIZOR

20.01.2018 10:26

Vućića će ne Kosovu čuvati hiljade gradjana Srba sa severa KIM koji već dva dana vrše nadzor nad bezbednošću severog dela KIM.

nina

20.01.2018 10:31

Njega pretnje nikada nisu omele ni u cemu!

Pentelej

20.01.2018 10:51

Narod zna da dokle god je Vucica oni nikada nece biti sami.

Dulence

20.01.2018 10:56

Dobro im dosli,voljeni predsednice!

crna trojka

20.01.2018 14:55

@Dulence - Добро им дошао и остао тамо. Заувек.

Keka

20.01.2018 10:58

Hrabro i patriotski.

Aleksandar Janković

20.01.2018 11:06

Srbi sa Kosmeta najbolje znaju koliko je značajna poseta predsednika Vučića.

Dr Iva Ivci

20.01.2018 11:11

Tako i treba od je cvrsto resio da obidje svoj narod!

jovic

20.01.2018 11:21

Vucic ima toliko hrabrosti da ne misli za svoj zivot, samo da bude sa svoim gradjanima, sto je i obaveza jedniog predsednika.

Buba

20.01.2018 11:42

On je super covek koji voli svoj narod zato see i nee plasi da rizije svoj zivot

Nada

20.01.2018 11:45

Srbi na KIM zive u teskim okolnostima,zato im poseta i podrska nase vlasti mnogo znaci,jer znaju da je njihov narod uz njih.

Aca

20.01.2018 11:45

Predsednik Srbije je više puta dokazao da ne podleže pretnjama i da je uvek uz svoj narod!

Djole

20.01.2018 11:54

Ova poseta predsednika Vucica Kosovu i Metohiji mnogo ce znaciti srpskom narodu...

Marko

20.01.2018 12:03

Još jedan vid podrške našeg predsednika građanima KiM. Ne samo na rečima, nego i delom.

SlobaNbgd

20.01.2018 12:05

Mislim da jako znaci ljudima da je predsednik poveo svog sina, deca su nam svetinja, i da znaju da se on ne boji za nasu zemlju i nasu decu i da ce biti tu i uraditi sve sto je u njegovoj moci da sve bude u redu.

Ivica

20.01.2018 12:05

Opstanak i ostanak Srba su ključni zadaci, za sta se moramo boriti i izboriti.

SlobaNbgd

20.01.2018 12:07

Zamislite da umesto sto smo u zavadjenin odnosimo imamo ozbiljnu ekonomiju i ozbiljnu saradnju i postovanje.. Eee, ne dozvoljvaju veliki da to radimo, jer znaju da bi bili jaci od njih svih!

SlobaNbgd

20.01.2018 12:09

To je politika, politika mira i stabilnosti, nista ne dobijamo ako idemo djonom ali nisam siguran da to i druga strana zna..

Ad litteram

20.01.2018 15:21

@SlobaNbgd - Više puta smo se uverili na svojoj koži da dupli standardi su uvek prisutni. Isto tako znamo da upravo samo mir može doneti život i napredak.

daca

20.01.2018 12:14

Uvek cemo biti uz narod na Kosovu

Kole

20.01.2018 12:34

Vucic je uvek uz Srbe i Srbiju!

kristina

20.01.2018 12:35

Vučić je dokazao da Srbi na Kosuvu i Metohiji imaju pomoć i zaštitu države Srbije.

Dušan

20.01.2018 12:42

Srbi na Kosovu i Metohiji imaju zaštitu države Srbije a Vučić je pokazao ličnu hrabrost

goca

20.01.2018 12:45

Vučića nije baš tako lako uplašiti...

Magi

20.01.2018 12:47

Njega ne moze nista spreciti kada je u pitanju nas narod.

Nikolica91

20.01.2018 12:48

Sve pohvale predsedniku!

Zu

20.01.2018 12:53

Opstanak naseg naroda na kim je najvazniji cilj, treba im obezbediti sve sto je moguce da imaju mogucnost za pristojan zivot

Pepi

20.01.2018 12:58

To se zove hrabrost!

Milovan

20.01.2018 13:01

Građani su Vučiću priredili predivan doček.

kristinad

20.01.2018 13:11

Ovim potezom je Vucic samo pokazao, koliko brine za Srbe na KIM, bez obzira na opasnost kojoj je izlozen.

Milos

20.01.2018 13:16

Vučić je najhrabriji predsednik na ovim prostorima i za njega ne postoje prepreke gde će otići!

Dunja

20.01.2018 13:44

@Milos - Zaštita i podrška svom narodu je prioritet.

Savka Zoric

20.01.2018 13:39

Vucic je pokazao da nista ne moze da ga spreci da danas bude sa svojim narodom.

Ena

20.01.2018 13:56

Uvek sa svojim narodnom. Svaka cast i postovanje za predsednika!

Milena

20.01.2018 14:25

Veliko postovanje za predsednika od naseg naroda na Kosovu. Nije lako ali moraju da ostanu u svojim domovima kako bi sacuvali svoje domove i nase Kosovo.

rajko

20.01.2018 18:20

@Milena - danas ti dezuras,koliko si placena?

Milena

20.01.2018 14:27

Predsednik je otisao u miru na Kodovo kako bi pruzio podrsku nasem narodu i ulio im poverenje da je uz njih kao i cela Srbija.

Milena

20.01.2018 14:31

Srbi koji zive na Kosovu moraju da ostanu mirni i da nastave da zive normalnim zivotom uprkos svemu sto se desavalo, jer samo tako mozemo da zastitimo i sacuvamo nas deo zemlje Srbije to jest Kosovo.

Snezana

20.01.2018 14:38

Srbi koji su na KiM danas vide da se Vucic pravi predeenik, pre scega covek koji se saoseca sa svojim narodom

Snezana

20.01.2018 14:39

Pravi predsednik ovo i radi, nista ga ne moze zaustaviti da bude sa svojim narodom.

Snezana

20.01.2018 14:40

Kada je narod uplasen ovo je odlika pravog lidera.

Snezana

20.01.2018 14:41

Srbi moraju ostati mirni u ovom periodu kohi je pred njima, snagu ce im sigurno tadi Vucic ovom poseto.

Ad litteram

20.01.2018 15:07

@Snezana - Novi sukobi ne bi doneli ništ dobro već samo nova stradanja i patnju. Samo mir i odlučnost mogu doneti boljitak za naš narod.

mareta

20.01.2018 14:42

Ovako treba da se ponasa Predsednik, nema mesta strahu. Svaka cast

Ad litteram

20.01.2018 15:08

@mareta - Upravo tako, ovakvo postupanje je za očekivati od odgovornog i ozbbiljnog predsednika.

mareta

20.01.2018 14:42

Sjajna stvar je sto je Vucic na ovaj dan sa svojim narodom na Kosovu.

mareta

20.01.2018 14:44

Vucic je otisao na Kosovo i imao odmerene izjave i opet je podsetio na znacaj stabilnosti i miru u regionu kao i na zajednicki zivot sa Albancima. Svaka pohvala za Predsednika

mareta

20.01.2018 14:46

Vucic zna vaznost ove posete i podsetio je svoj narod da je Srbija uz njih

zivomir

20.01.2018 15:00

bravo za predsednika vucicu care

shtangla

20.01.2018 15:11

Zagrli ga narode kosovski i ne puštaj! Ne dajte ga! Ne dajte da ide.

rajko

20.01.2018 16:31

@shtangla - hahaha,eto njega opet nama.

rajko

20.01.2018 18:19

@shtangla - nikako da se ne vraca ovamo.

Ad litteram

20.01.2018 15:17

U teškim trenucima podrška je najznačajnija. Predsednik i ostali nadležni preduzimaju potrebne mere kako bi se sačuvali mir i sigurnost.

Natasa81

20.01.2018 16:10

Predsednik je na nasoj teritotiji sa svojim narodom,podrska koju srbi na KiM imaju je velika.Nas cilj je mir i bezbednost.

Sofija81

20.01.2018 22:05

@Natasa81 - To je prioritet na kom Vučić insistira i sigurna sam da će istrajati i tome

Milovan

20.01.2018 16:28

Vučić daje veoma objektivne i odmerene izjave kad govori o tragičnom zločinu i ne želi da bilo koga povredi preuranjenim nagađanjima,svaka mu čast na tome.On i jeste došao na KiM da bude faktor smirivanja napetosti i za razliku od velike većine političara on to odlično radi.To ne znači da neće biti decidan kad je u pitanju volja da se pronađu ubice.

Sofija81

20.01.2018 21:25

@Milovan - Svaka čast predsedniku na ovoj poseti i brzom rešavanju problema Srba na Kosovu. I pored rizika, prioritet mu je da bude uz one koji održavaju Kosovo Srbijom i teško žive zbog toga.

Natasa81

20.01.2018 16:37

Poruka je jasna Srbija nikad nece odustati od borbe za mir i opstanak srpskog naroda na KiM.

Agata

20.01.2018 17:26

@Natasa81 - Otišao je i sa sobom, u leglo srpskih dušmana, poveo i svog sina Danila. Możda zvuči patetično ali kao da je poslao poruku :"Pucajte, ja i dalje držim čas" Dabogda živeo 100 godina!

rajko

20.01.2018 18:17

@Natasa81 - zato sto se tamo peru pare.

Jovan

20.01.2018 16:44

U ovako teskim trenucima, jedino mirnom politikom zajedno sa nasim predsednikom moguce je resiti ovako tesku situaciju na Kosovu.

rajko

20.01.2018 18:16

@Jovan - jadan li si.

OVAKO

20.01.2018 20:43

@Jovan - NE TAKO,VEC DA SE SVI SA PORODICAMA PRESELITE NA SEVER KOSOVA i svojim primerom potvrdite svoju slatkorecivost.

Prc

20.01.2018 17:14

Da li je to onda kraj za sns..

sale sa salajke

20.01.2018 17:35

Njima sigurno neće reći da su zgubidani, ološ i fukara, kukavice, jajare, secikese... To smo samo mi ovde, u Vojvodini i Srbiji, a oni su marljivi, pošteni, hrabri, odani, časni, ponosni...

Milos

20.01.2018 18:06

Najviši interes Srba na KiM su mir, ostanak i opstanak na svojim ognjištima, na čemu intenzivno radi predsednik Vucic!

Milos

20.01.2018 18:15

Stvari rešavati politikom i razgovorima, a ne oružjem! Predsednik Vucic će voditi takvu politiku i zaštiti Srbe na KiM!

Viki

20.01.2018 18:15

Pravi predsednik svih gradjana

Branko33

20.01.2018 18:16

Ubistvo Olivera Jovanovica je uzasno i doveli je do strasne uznemirenosti kod Srba. Vucic ce orobati da umiri narod koliko je to moguce. Veoma hrabra odluka da u ovom trenutku ode na KIM.

Branko33

20.01.2018 18:20

Ocuvanje mira i stabilnosti nam je glavna politika. Svevreme to po ponavljamo, glavni cilj.

grad

20.01.2018 18:45

..ubicama.... Otkud znaš da ih je bilo više?

milan

20.01.2018 19:05

iskreno receno ja nisam glasao za njega...ali mu moram odati pocast na hrabrosti koju ima.ipak je on seseljev ucenik.svaka cast kamo srece kada bi cesce isao on i njegovi saradnici da bi mi povratili nasu svetinju.vidi se da ima petlju to se ceni razgovaraj s njima pomogni narodu daj da ove siptare zauvek pocistimo sa kosova.BOZE POMOZI NAM DA NA DANASNJI DAN SVETOG JOVANA DA KOSOVO BUDE NASE KAD TAD.BICE DACE BOG...TIHA VODA BREG RONI....POMOZI NAM BOZE

Milovan

20.01.2018 19:07

Vučiću su dobrodošlicu poželeli doslovno svi,i građani,i predstavnici vlasti svih srpskih opština,i predstavnici opozicije i svi oni na čelu sa vladikom Teodosijem.

kopaonik 18

20.01.2018 19:16

Bla bla.Kakav govor,uh.Srbi na KiM -u,koji su ostali bez Olivera,poslednjeg borca za Srbe,dali verujete u ove priče.Znam da nece biti objavljen ovaj komentar kao ni predhodni.Ko se to boji.Ako ja smem napisati neko nesme objaviti.Sloboda Medija.

Litica

20.01.2018 19:34

Ovo može samo Aleksandar Vučić. Svaka mu čast!

Minja

20.01.2018 19:34

Podrška predsednika znači sve Srbima na KiM, jer je to jedina podrška koju dobijaju. Niko drugi nije činio ništa. Mislim sa političke scene u poslednjih 20 godina

mareta

20.01.2018 20:25

Stvarno tezak trenutak za nas narod na Kosovu. Drago mi je da je Vucic otisao dole da ih umiri i da im kaze da je Srbija uz njih.

mareta

20.01.2018 20:26

Jako je bitno sacuvati mirnu glavu u ovakvim trenucima i ne reagovati,niti davati ishitrene izjave.Stav Predsednika i Vlade je jasan, uvek uz Srbe gde god se oni nalazili!

mareta

20.01.2018 20:27

Bitna poseta Predsednika i nadam se da je umirio i dao podrsku nasem narodu dole.

Nikolica91

20.01.2018 20:35

Apsolutno se slazem!

Kosovar

20.01.2018 22:09

Neki cemo i da poginemo a neki cete i da prezivite...

Agata

21.01.2018 07:00

@Kosovar - Aha. Zato je AV tsmo gde moze da se pogine sa sobom poveo i sina Danila, a ti iz tople sobe pljuješ ga po portalima

Sojic

20.01.2018 22:11

Zasto gospodin nije otisao na sahranu????

Sojic

20.01.2018 22:39

Vi morate sa odete da vlasti,da i nas Srbe sunce ogreje

Miki

21.01.2018 00:38

Alo deco, hitno po Azil u Nemacku. Svi,svi!!!

Sojic

21.01.2018 10:07

Vucic NIJE moj predsednik