Kardiologija Bolesti srca Stetoskop Srce
Shutterstock
Toplotni udar

Profimedia

Toplotni udar, Foto: Profimedia

Evo kako vrućina utiče na telo, u šest faza:

1. Toplotna iscrpljenost:

Ovo je prva faza uticaja vrućine na organizam, naročito nakon dužeg vremena izlaganja direktnom suncu. Karakterišu je bolovi u mišićima, grčevi u želucu, rukama i nogama, osećaj slabosti i znojenje. Kako biste sprečili da se iscrpljenost razvije u gore stanje, prekinite fizičku aktivnost, otiđite u rashlađen prostor i pijte tečnost.

2. Toplotni udar:

Ovo je druga faza iscrpljenosti vrućinom, a može biti opasna i po život. Ona nastaje usled kombinacije faktora: pada pritiska, dehidracije, promene na krvnim sudovima i u radu srca. Simptomi su bledilo i znojenje, ubrzani otkucaji srca, slabost, podrhtavanje mišića, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje i nesvest. Hitno treba premestiti bolesnika u hladan prostor, skinuti mu odeću, natopiti kožu vodom, poleći ga, osloboditi disajne puteve i nazvati doktora.

3. Pad šećera:

Oboleli od šećerne bolesti imaju veći rizik od uticaja sunca na nivo šećera u krvi. Uzrok tome je njihova smanjena mogućnost znojenja, koja utiče i na druge procese u telu. Samim tim se kod njih brže javlja dehidracija i velike oscilacije u nivoima šećera. Simptomi poput drhtavice, bledila i osećaja slabosti znak su upozorenja, naročito ako su rezultat neredovitih obroka. Hitno izmerite nivo šećera u krvi, pojedite nešto i pomerite se sa vrućine.

4. Dehidracija:

Voda čini više od 70 posto ljudskog tela, a već kod malih gubitaka javljaju se problemi. U letnim mesecima je pojačana zbog znojenja. Blaga dehidracija se definiše kao gubitak od jedan do dva odsto ukupne tečnosti, kod umerene je taj gubitak pet odsto, a kod teške čak 10 odsto. Simptomi su glavobolja, suva koža i usne, povećana telesna temperatura, ubrzani otkucaji srca i mučnina. Jedina prevencija je uzimanje velikih doza tečnosti, a najvažnije vode - u letnim mesecima oko 2,5 litre na dan, pa čak i više usled fizičkih aktivnosti.

5. Pad krvnog pritiska:

S povećanjem vlažnosti vazduha i porastom temperatura dolazi do naglog proširenja krvnih sudova. Bilo da je reč o zdravim ljudima ili bolesnicima, pad krvnog pritiska svojstven je svima, a naročito opasan za ljude sa slabim srcem te obolele od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) koji već uzimaju lekove za snižavanje pritiska. Simptomi su zamagljen vid, teška vrtoglavica, preskakanje srca, stalan osećaj žeđi, nesvestica i kratak dah. Prevencija su redovni obroci s većom količinom soli, sklanjanje s jakog sunca te uzimanja dovoljno tečnosti.

6. Sunčanica:

Također jedan od oblika toplotnog udara, nastaje kao rezultat direktnom izlaganju suncu glave i potiljka, a ne samoj vrućini. Simptomi su joj povišena telesna temperatura, crvena koža lica, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim proširenje zenica i gubitak svesti. Prva pomoć su hladne obloge, puno tečnosti i potpuni mrak, a ako dođe do nesvesti treba pričekati hitnu pomoć i obolelog postaviti da leži na boku, piše 24.sata.hr.