Patrijarh Irinej
SPC
Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej se sastao sa Georgijem, ali smenjeni vladika odbija bilo kakvu mogućnost za kompromis, Foto: B. Karanović

Jedini put da nova uprava Srpske crkve u Kanadi preuzme kontrolu nad eparhijom vodi preko parnice sa razrešenim vladikom Georgijem. Patrijarh Irinej, kao administrator kanadske eparhije, uskoro će presaviti tabak kako bi pred sudom ove zemlje zatražio zaštitu prava SPC.

Najveća prepreka uspostavljanju redovnog stanja među vernicima u Kanadi jeste Eparhijski savet, koji je stao u odbranu smenjenog vladike.

Čak i nedavna patrijarhova poseta Kanadi, čiji je cilj bio uveđenje reda u eparhiju nije urodila plodom.

- Svima je jasno da ovakvo stanje ništa dobro neće doneti, jer su vernici podeljeni, a eparhija opsednuta svojim sukobima. Sudska parnica čini se kao jedino rešenje za konačno uspostavljanje poretka među vernicima u Kanadi - kaže izvor iz SPC.

Smenjeni vladika Georgije, koji se sreo sa patrijarhom, zasad odbija bilo kakvu mogućnost za kompromis. On je angažovao je grupu pravnika i poručuje da će tužba protiv njega sigurno biti izgubljena. Georgije odbija i da preda ključeve kuće u Miltonu, koja je kupljena crkvenim parama i čija je polovina uknjižena kao njegova lična imovina.

Patrijarhu i Svetom sinodu se žuri da zavađene SRbe u Kanadi uvedu u redovan crkveni poredak, kako bi pripremile teren za dolazak novog vladike, čiji se izbor očekje na majskom zasedanju Sabora SPC.

Komentari (2)

australija

10.10.2015 05:38

Pa i u Australiji se sude. Nisam upucena u detalje, ali mislim da postupak traje godinama a sudski troskovi (koje ce na kraju vernici da plate) su basnoslovni.

krile t.

10.10.2015 11:56

Ajmo sada optuziti EU i Velike sile sveta da su nam one ovo napakovale.Poljem se siri miris tamjana preko Okeana do Amerike.