Biljke presadite u stalno stanište i iznesite napolje
shutterstock
Sadnja semena

Profimedia

Sadnja semena, Foto: Profimedia

Sve to možete sami da odgajite i prođete mnogo jeftinije, ali morate odmah da delate, jer vreme je za sadnju semena! Ako ste odlučili da sami budete svoj baštovan od početka do kraja, donosimo vam nekoliko praktičnih saveta za sadnju. Ono što vam je neophodno su svakako seme, zemlja i posude u kojima ćete uzgajati sadnice.

Seme

profimedia

Seme, Foto: profimedia

Seme i zemlja
Seme za cveće, začinske biljke i povrće možete da kupite u poljoprivrednim apotekama, koje su najčešće koncentrisane u blizini pijaca, ili u nekim većim prodavnicama koje prodaju „sve za kuću“. Kad ste već u radnji, kupite i zemlju za sadnju. Pri kupovini zemlje ne treba da preterujete, jer za početak ne treba da napunite sve saksije i sandučiće koje imate. To će vam trebati kasnije, kada budete presađivali svoj rasad. Pošto ste nabavili zemlju i seme, obezbedite posude za sadnju. Mi savetujemo da reciklirate ono što imate u kući.

Karton za jaja

pinterest

Karton za jaja, Foto: pinterest

Posude za sadnju
Seme možete da posadite u kartonske kutije od jaja, plastične čaše od kiselog mleka, ambalažu od kupljenih namirnica u samoposluzi... Možete i sami da napravite saksijice od starih novina ili od kartonskih rolni toalet-papira. Novine i rolne su posebno zgodne, jer kada vam biljka izraste do vremena kada treba da je presadite, možete zajedno sa „saksijicom“ da je posadite u zemlju i tokom vremena će se ona razgraditi.

WC rolna

pinterest

WC rolna , Foto: pinterest

Obeležavanje
Ako sadite više vrsta biljaka, važno je da obeležite gde ste šta posadili. Za obeležavanje možete da upotrebite štapiće od sladoleda. Samo flomasterom napišite šta vam je gde i zabodite u odgovarajuću „saksiju“.

Saksije

profimedia

Saksije, Foto: profimedia

Neka prođe mraz
Neke biljke rastu brže iz semena, neke sporije, zato nemojte da se uznemirite ako vidite da nešto „džiklja“, a nešto kunja. Sve će se to ujednačiti u nekom trenutku. Biljke presadite u stalno stanište i iznesite napolje tek kada budete sigurni da je opasnost od mraza prošla.

Staklena bašta u flaši

Alo!

Staklena bašta u flaši, Foto: Ana Ćešić

Staklena bašta u flaši
Napravite svoju malu „staklenu“ baštu. Treba vam samo velika flaša za vodu od pet litara, koju ćete sa tri strane preseći. U nju stavite zemlju, pospete seme, prekrijete malim slojem zemlje, dobro „isfajtate“ i zatvorite. Videćete kako će biljke brže rasti.

Toalet papir

pinterest

Toalet papir, Foto: pinterest

 

Korisni WC papir

Neke biljke imaju izrazito sitno seme, na primer petunija i prkos, za razliku od nevena i kadife, koji su krupniji. Da bi bolje proklijali, nije loše i jedne i druge nakvasiti dan pre sadnje. Za sitno seme, WC papir je sjajna podloga. Fajtalicom naprskajte vodom parče WC papira i istresite seme. Ostavite 24 sata. Stavite na zemlju, prekrijte tankim slojem zemlje i povremeno fajtajte vodom. Krupnije seme ostavite 24 sata u malo vode i posadite. Uskoro će početi da niče.

 

Saksija za zaboravne

Pinterest

Saksija za zaboravne, Foto: Pinterest

 

Za zaboravne baštovane

Kada biljke malo odrastu, odnosno kada im ojača stabljika i dobiju bar po dva para listova, možete da počnete sa presađivanjem. Ako su vremenske prilike još takve da bi nežne biljke mogle da se smrznu, pre nego što ih iznesete napolje možete da upotrebite i stare plastične flaše zaa presađivanje i bodravak u domu. Presecite ih napola. U grlić stavite dva kanapa i taj gornji deo flaše napunite zemljom u koju ćete posaditi biljku. Obrnite grlić iz kojeg vire kanapčići i postavite u donji deo flaše u kojem se nalazi voda. Na taj način se biljka sama zaliva, što je praktično za „zaboravne“ baštovane.