Vreme je za mir i za praštanje
Emil Čonkić
Vreme je za mir i za praštanje
Vreme je za mir i za praštanje, Foto: Emil Čonkić

 

- Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane već i od loših misli, reči i dela. Postom se potvrđuje snaga volje onih koji kao hrišćani žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post - podvig celokupne ličnosti i etički stav - kaže otac Jovo Ratković.

 

Putovanje do Vitlejemske pećine

Prema hrišćanskom učenju, utemeljiteljem posta „smatra se sam Isus Hristos, koji je uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga okrepio sebe dugotrajnim postom“. Ustanovljenje božićnog posta datira iz prvih vekova hrišćanstva i pominje se u delima Svetih otaca iz 4. i 5. veka. Prvobitno je trajao sedam dana, a odluka i naredba hrišćanima da pred praznik Roždestva poste 40 dana izrečena je na saboru 1166. godine. Trajanje božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je rođen Isus.

I psiholozi se slažu da za post treba biti spreman, jer nije poenta samo držati dijetu, već je u pitanju vrsta molitve u kojoj se dolazi do onog najboljeg u sebi, bez gordosti i pridikovanja drugima.


- Dešava se da već posle nekoliko dana određene osobe postaju razdražljive, napete i namćoraste. Takvo ponašanje nije primereno, jer post podrazumeva uzdržavanje ne samo u hrani i piću već i u odnosu prema drugima - objašnjava psiholog i psihoterapeut Stevan Milošević.


S druge strane, nutricionisti i lekari se slažu da je post apsolutno zdrav, jer se drugačijim načinom ishrane organizam čisti od svih oblika teške, masne i kalorične hrane. Suština nije samo u uzdržavanju, već i u racionalnom konzumiranju dozvoljenih namirnica.


- Nema mesa, pa samim tim ni proteina, ali zato ima gomila ugljenih hidrata, koji takođe mogu dovesti do disbalansa u organizmu, ukoliko se ne vodi računa. „Posni gurmani“ će i ovde naći način da se ponašaju kao pravi hedonisti, nespremni da sebi uskrate bilo šta. Epilog takvog posta su prekobrojni kilogrami i ispražnjen novčanik, a od skromnosti ni traga - objašnjava nutricionista Branka Mirković, i upozorava da je najveća greška posta konzumiranje velikih količina krompira i hleba.


Međutim, prema rečima doktorke Sandre Milosavljević, postu nikako ne bi smeli da se izlažu trudnice, oboleli od tuberkuloze, bolesnici na hemoterapiji, pacijenti posle teških operacija, kao ni drugi ozbiljno bolesni i rekonvalescenti. Nije poželjno da poste ni stari i onemoćali, deca u razvoju i anemične osobe.


- Post je dobar za zdrave odrasle osobe, ljude koje imaju povišene masnoće u krvi, kao i za gojazne. Obazrivo i pod nadzorom lekara mogu da poste i dijabetičari - naglašava Sandra i dodaje da je sa aspekta zdravlja posna hrana značajna jer privremeno pročišćava krvne sudove, više voća i povrća doprinosi boljem izgledu kože i kose, a uspostavlja se bolji proces varenja - kaže ova doktorka.

Stručnjak:  Branka  Mirković
Stručnjak: Branka Mirković, Foto: Promo

 

Sve sezonsko

U postu je važno da se koristi sezonsko povrće. Među najvažnijim namirnicama su kupus, kelj, keleraba, prokelj, karfiol. Obavezni su i crni i beli luk, praziluk, bela zelen, šargarepa, brokoli, rotkva i cvekla. Poželjno je i maslinovo ulje, ali u malim količinama, uglavnom u salati. Voće treba kombinovati sa žitaricama, a povrće sa jezgrastim ili suvim voćem, kao što su lešnik, badem, orah, suvo grožće i šljive. Ribu uvek treba kombinovati sa povrćem, bez obzira na to da li se kuva ili prži.

 

Komentari (2)

Дане С.

28.11.2015 09:22

ПОСТ ЈЕ ПОПОВСКО ОПРАВДАЊЕ СИРОМАШТВА! Пост је био стални за сиромашан СРПСКИ народ. Почнимо од БОЖИЋНОГ поста, па има мало паузе па почиње УСКРШЊИ пост, па мала пауза па почињу ПЕТРОВИ пости, па мала пауза па ВЕЛИКОГОСПОИНСКИ пости, па мала пауза за СВАДБЕ (некада су свадбе биле искључиво у септембру и октобру па донекле и у новембру). Све остало је био ПОСТ и док је народ постио силом или милом, ПОПОВИ су се гојили и МАСТИЛИ и у време ПОСТА.

slavko

29.11.2015 02:23

@Дане С. - dok vi mrzite popove i ne valate u boga zato srbin posta izbeglica nema ni drzave ni popa ni crkve kuce bozije a moli te se lopovima BOZE MOLIM TI SE ZA MIR DA BUDE MIRNO I RODNA GODINA DA SVE RODI DA NAROD ZIVI NA SVOM DA NI BUDE IZBEGLICA KO JA