Čaj
shutterstock
Čaj

shutterstock

Čaj, Foto: shutterstock

Dakle, pravo je vreme za čaj. Organizam preopterećen otrovima iz hrane i pića najbolje čiste čajevi. Pospešuju izlučivanje toksina, regulišu probavu, pročišćavaju krv i jetru i sprečavaju nastanak novih masnih naslaga

Zeleni čaj ubrzava metabolizam

Zeleni čaj blagotvorno deluje na organizam, ubrzava topljenje masti, povećava osećaj sitosti, ubrzava metabolizam i pospešuje rad jetre. Takođe, reguliše nivo šećera u krvi i snižava holesterol, pa se preporučuje kao sastavni deo menija za detoksikaciju.

Čaj od breze podstiče izbacivanje tečnosti

Čaj od breze deluje kao diuretik i pročišćava krv. Podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, a samim tim i štetnih materija. Preporučuju se tri do četiri šolje na dan.

Čaj od koprive čisti krv i kožu

Čaj od koprive deluje kao diuretik, što znači da ubrzava izbacivanje otrova iz organizma. Odlično je sredstvo za pročišćavanje jetre i krvi, što se odražava na kožu. Zato se preporučuje ljudima s dermatološkim problemima, ali ne i onima koji imaju smetnje sa probavom.

Čaj

shutterstock

Čaj, Foto: shutterstock

Beli čaj sprečava stvaranje novih masnih naslaga

Beli čaj obiluje moćnim antioksidansima, polifenolima i jedan je od najzdravijih čajeva uopšte. Čisti jetru od toksina, a baš kao i zeleni čaj, ubrzava rad metabolizma i pospešuje mršavljanje. Takođe, sadrži antiokisidans ECGC, koji sprečava stvaranje novih masnih naslaga.

Čaj od nane i semenki lana protiv zatvora

Čajevi od nane i semenki lana pomažu kod zatvora. Ovi napici ubrzavaju rad probavnog trakta i olakšavaju varenje, a ublažavaju i grčeve i nadutost. Semenke lana bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje oblažu creva i ubrzavaju izbacivanje toksina iz tela.

Voćni čajevi za brzi detoks

Čajevi od šipka, borovnica i kupina pomažu u bržoj i uspešnijoj detoksikaciji. Borovnica i šipak pospešuju probavu, a kupina sprečava zatvor, koji se često javlja zbog nepravilne ishrane. Odličan su izbor za sve one koji vole voćne čajeve, a preporuka je da se piju između svakog obroka.

Tagovi