Breskve
shutterstock
Breskve

shutterstock

Breskve, Foto: shutterstock

Džem od breskvi i vina

Potrebno je:

- 1 kg breskvi
- 500 g šećera
- 150 ml crnog vina
- kesica džemfiksa

Priprema:

Očistiti breskve i naseckati ih na kockice. Staviti u lonac breskve, džemfiks i kašiku šećera oduzetu od ukupne količine. Kuvati na laganoj vatri . Kad provri, dodati ostatak šećera i kuvati još dva minuta. Dodati vino i promešati. Skloniti s vatre, uliti u teglice i dobro zatvoriti. Okrenuti naopako i ostaviti tako pola sata.

Džem od bresaka i đumbira

POTREBNO JE:

- 10 većih bresaka
- 2 cm korena svežeg đumbira
- sok od jednog limuna
- 500 g šećera
- 0,5 dl ekstrakta ruma
- 0,5 dl vode

PRIPREMA:

Breskve isecite napola, izvadite košticu, pa svaku polovinu narežite na sitne kockice. Deo bresaka ispasirajte u blenderu, a deo ostavite u kockicama. Narendajte đumbir. U široki i duboki lonac stavite vodu, rum i sok od limuna, zagrejte skoro do vrenja, pa smanjite vatru i dodajte šećer. Kad se šećer otopi i počne da peni, dodajte breskve izrezane na kockice, prokuvajte deset minuta, pa dodajte propasirane breskve i đumbir. Kuvajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, u zavisnosti od toga koliko želite da džem bude gust. Ulijte džem u tegle koje ste prethodno oko 20 minuta grejali u rerni na 100 stepeni. Okrenite ih vruće naopako na deset minuta da se vakuumiraju.

Slatko od breskvi

Potrebno je:

- 1 kg breskvi
- 1 kg šećera
- šaka soli
- sok od jednog limuna
- limuntus
- šipka vanile

Priprema:

Breskve oljuštite i potopite u slanu vodu. Na tri litra vode stavite nepunu šaku soli. Svaku oljušćenu breskvu prepolovite i izvadite joj košticu, pa kašičicom očistite sredinu od crvenkastih končića. U šerpu na kilogram voća stavite kilogram šećera i čašu vode. Šećer ukuvajte do kristalizacije, zatim dodajte breskve i kuvajte. Dodajte sok od limuna, limuntus i vanilu. Kuvajte dok sok ne bude tako gust da s kašike otpadaju odjednom po dve kapi. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim pustite da baci još 2-3 ključa i skinite penu.

Ćilibar od breskvi i vanile

POTREBNO JE:

- 1 kg breskvi
- 2 neprskana limuna
- štapić vanile
- kesica sredstva za pripremu džema
- 700 g šećera

Priprema:

Breskve operite, očistite od koštica i sitno naseckajte. Limunove dobro operite, presecite ih napola i iscedite sok, a kore sačuvajte. Štapić vanile presecite po dužini, pa tupom stranom noža sastružite semenke. U široku šerpu stavite isečene nektarine, prelijte ih limunovim sokom i dodajte im semenke i štapić vanile, kao i polovine isceđenih limunova. Dobro promešajte, pa ostavite da odstoji neko vreme da se pomešaju ukusi. Sredstvo za kuvanje džema pomešajte s delom šećera (prema upustvu na pakovanju) i pospite ga po breskvama i dobro promešajte. Stavite na srednje jaku vatru. Kad provri, polako dodajte ostatak šećera, neprestano mešajući i pustite da ponovno provri. Kuvajte još 3 minuta.

Kompot od breskvi bez konzervansa

POTREBNO JE:

- 2 kg breskvi
- litar vode
- 500 g šećera

PRIPREMA:

Breskve operite, stavite u gazu, uronite nekoliko minuta u vrelu vodu, pa u hladnu, i oljuštite. Isecite ih na kriške, složite u teglu i prelijte provrelom i malo ohlađenom smesom vode i šećera. Zatvorite patent zatvaračem, stavite tegle u veću posudu sa vodom i kuvajte 25 minuta na 75 stepeni. Možete da pripremite i tako oljušćemo i na kriške isečeno voće, kratko ga stavite u litar provrele vode sa pola kilograma šećera da omekša. Posle toga ga izvadite „šupljom” kašikom, ređajte u zagrejane tegle i prelijte vrelom smesom, zatvorite i kuvajte 25 minuta na 75 stepeni.