I dalje čeka gol na EP:  Tomas Miler
Profimedia
I dalje čeka gol na EP:  Tomas Miler

Profimedia

I dalje čeka gol na EP: Tomas Miler, Foto: Profimedia

Nemačka i Italija, kao četvorostruki šampioni sveta, vodiće večeras (21, RTS 1) u Bordou fudbalski rat za polufinale.
Obe selekcije imaju ambicije da se ponovo popnu na krov Evrope. “Azura” tamo nije bilo još od daleke 1968, dok su “panceri” poslednji put srebrnu amforu osvojili 1996. godine. I jedni i drugi su tradicionalno opasni, ma u kakvim sastavima igrali.

Da je pobednika teško prognozirati, u razgovoru za “Alo!” potvrđuje Radmilo Mihajlović, bivši reprezentativac SFRJ, čovek koji je posle Željezničara devedesetih tresao mreže rivala u Bundesligi kao igrač Bajerna, Šalkea i Ajntrahta.

Spreman za Nemce: Gracijano Pele

Profimedia

Spreman za Nemce: Gracijano Pele, Foto: Profimedia

- Neverovatan je podatak da Nemačka na 10 mečeva sa Italijom na velikim takmičenjima nikad nije pobedila! Sada joj dajem realne šanse za prolaz u polufinale, mada ovde govorimo o fudbalskim velesilama. Odbrambeni deo ovih selekcija će odlučiti pobednika današnjeg susreta. Italijani su, kao i uvek, orijentisani defanzivno, dok zadnja linija Nemačke stoji na centru i aktivno učestvuje u napadu. Sposobnost i odlika velikih ekipa je da i odbrambeni igrači mogu da ugroze gol rivala, a to Nemačka ima. Iako je njihov tim izmenjen u odnosu na Svetsko prvenstvo u Brazilu, snaga je ista. Vreme je da „panceri“ izbace Italiju - poručuje naš sagovornik.

Radmilo Mihajlović

Aleksandar Dimitrijević

Radmilo Mihajlović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Uprkos svemu tome, Mihajlović ne otpisuje „azure“.
- Iako je italijanska liga u krizi, pokazali su da su takmičarska zemlja. Znaju da igraju na turnirima i reprezentacija su za poštovanje. Predvodi ih Antonio Konte, koji je vrlo perspektivan trener, željan uspeha. Ipak, prednost dajem Nemcima, 60 prema 40 odsto. Zbog toga što imaju više igrača koji mogu jednim potezom da reše meč - rekao je Radmilo.

Gomez mora u napad!

Mihajlović smatra da Nemci pružaju bolje partije sa klasičnim špicem. - „Panceri“ bolje igraju kada imaju klasičnog centarfora u napadu, pa im zbog toga Miroslav Klose izuzetno nedostaje. Njihovi pokušaji da igraju poput Španaca sa lažnom devetkom nisu dobri jer to nije nemački način igre. Mario Gomez mora od starta da bude na terenu - rekao je Mihajlović.

 

Miler čeka gol protiv Italije

Tomas Miler ima veliko samopouzdanje, uprkos tome što nije postigao gol na Evropskom prvenstvu. - Ne zanima me da budem najbolji strelac koji nije osvojio titulu. U Francuskoj sam do sada pogodio prečku i stativu. Ne ludujem zbog golova, zato što ih uvek postižem - poručuje Miler.

Lev: Biće zanimljivo

Selektor Nemačke Joakim Lev pohvalio je dosadašnju igru “azura”. - To nisu Italijani na koje smo navikli. Oni se ne koncentrišu samo na odbranu, već igraju veoma dobro u napadu. Očekujem zanimljivu utakmicu - rekao je Lev.

Mikler: Nisu babaroge!

Verner Mikler, sportski psiholog koji je deo stručnog štaba Nemačke, otkrio je kako se „panceri” pripremaju za meč. - Ne postoji tim koji izaziva košmare. To je samo mentalna stvar. Ljudi često misle da ono što se dogodilo u prošlosti može da se ponovi i u budućnosti. Svaki meč je novi izazov. Činjenica da smo pravi sveta i da smo ih pobedili sa 4:1 u prijateljskom meču govore u našu korist - objasnio je Mikler.

Konte: Najbolji su!

Selektor reprezentacije Italije Antonio Konte nema dilemu da je okršaj protiv Nemačke najveće iskušenje. - Večeras igramo protiv najboljeg tima u Evropi i nemam nikakav problem da to kažem. Ako nam je bio potreban ogroman trud da bismo savladali Španiju, sada nam je potreban napor veličine „Titanik“a da bismo prošli dalje. Imamo stotine prepreka na putu ka polufinalu - ocesnio je trener “„azura”.