Vrele letnje pikanterije
Gurmanska pljeskavica
POTREBNO JE: l 850 g mešanog mlevenog mesa l 2 crvena luka l kašika šećera l kašika suvog biljnog začina l 2 feferone l 50 g slanine l biber l so l 50 g čili majoneza l 100 g gaude
PRIPREMA: Sitno naseckajte crveni luk, feferone i slaninu, pa dodajte mlevenom mesu i ručno izmešajte. Dodajte so, suvi biljni začin, šećer i biber. Gaudu narendajte i pomešajte sa čili majonezom. Meso stavite između dva parčeta providne folije, stanjite i oblikujte u krug. Napravite dva tanka, velika kruga. Između stavite nadev od majoneza i sira, pa krajeve krugova spojte. Pecite punjenu pljeskavicu na dobro zagrejanom tiganju premazanim maslacem 3-5 minuta sa obe strane, odnosno dok meso ne porumeni.
Medaljoni u umaku od rena
POTREBNO JE: l 500 g svinjskih medaljona l 200 ml mleka l 1/2 čaše pavlake l kašika rendanog rena l kašika brašna l sveži bosiljak l kašičica suvog začina l so l ulje
PRIPREMA: Svinjske medaljone operite, prosušite, namažite kašikom ulja i mešavinom začina, pa pecite na malo ulja. Poklopite, nakon pet minuta okrenite meso i nastavite da pečete. Dodajte malo vode i nastavite da kuvate poklopljeno još 10-15 minuta. U međuvremenu stavite mleko da provri, pa dodajte brašno mešajući da ne bude grudvica. Dodajte pavlaku, ren, so i naseckan sveži bosiljak. Kada se sos zgusne, dodajte ga mesu, lagano mešajući. Poslužite uz pire od krompira.
Vrući bataci sa rezancima
POTREBNO JE: l 4 bataka sa karabatacima l 2 ljute papričice l glavica crnog luka l 2 čena belog luka l 200 ml belog vina l kašika pirea od paradajza l veza peršuna l ruzmarin l 2 kašike maslinovog ulja l 300 g rezanaca
PRIPREMA: Batake ušpikujte belim lukom. Sitno sečeni crni luk prodinstajte, pa dodajte sečene feferone i preostali beli luk. Dodajte batake i propržite sa svih strana, pa nalijte mešavinom vina i pirea od paradajza. Dinstajte oko 40 minuta, povremeno dolivajući vodu. U posoljenoj vodi skuvajte rezance. Kad su bataci gotovi, dodajte začine i servirajte sa rezancima.
Ljuto belo meso
POTREBNO JE: l 400 g pilećeg filea l 500 g šampinjona l 150 g mesnate suve slanine l 2,5 dl neutralne pavlake l biber l ljuta seckana paprika l seckani peršun
PRIPREMA: Pileći file isecite na šnicle, malo posolite i uvaljajte u brašno, pa ispecite sa svih strana da porumeni. Izvadite šnicle na tanjir i u tiganj u kojem ste pekli piletinu dodajte sitno seckanu slaninu i šampinjone. Kada se pečurke izdinstaju, začinite po ukusu, dodajte malo bibera, pavlaku i po ukusu ljute papričice. U to vratite šnicle i još malo sve zajedno prokuvajte. Na kraju pospite seckanim peršunom. Služite uz bareni krompir ili neki drugi prilog po želji.
Meksička musaka
POTREBNO JE: l 2 čena belog luka l 5 crvenih paprika l žuta paprika l zelena paprika l 3 tikvice l malo maslinovog ulja l puter l konzerva kukuruza šećerca l 1-2 kesice mešavine meksičkih začina l 1-2 dl vode, po preporuci na kesici začina l 1/2 kg kačkavalja l paket većih tortilja l čili prah l 500 g pilećeg filea
PRIPREMA: Na mešavini putera i maslinovog ulja podinstajte pileći file narezan na štapiće. Dodajte sitno narezane paprike, beli luk i kukuruz. Začinite i nalijte vodom. Dodajte iseckane tikvice, zatim čili i so po ukusu i prodinstajte dok tikvice ne budu polumekane. U vatrostalnoj posudi slažite red tortilja, red dinstanog povrća, red narendanog kačkavalja i to ponavljajte dok ne utrošite materijal. Završite redom tortilja, koje samo malo prekrijte sokom od povrća. Stavite da se peče u zagrejanoj rerni 30-35 minuta.
Slatka i ljuta svinjska rebarca
POTREBNO JE: 1/2 kg svinjskih rebara, 250 ml ljutog kečapa, 120 ml belog vinskog sirćeta, 100 g bagremovog meda, kašičica sušenog ruzmarina, kašičica sušenog origana, kašičica sušene majčine dušice, so.
PRIPREMA: Svinjska rebra operite, osušite, narežite na komade i stavite u lim za pečenje. Zatim rebra posolite, a u manju činiju stavite origano, majčinu dušicu i ruzmarin, pa dodajte sirće i izmešajte sastojke. Dobijenom mešavinom prelijte rebra i rukama utrljajte začine u meso. Ovako pripremljena rebra stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni. Nakon 60 minuta, rebra okrenite i pecite još 90 minuta. Neposredno pred kraj pečenja, u tiganj ulijte kečap, dodajte med, promešajte i kad provri, sklonite sa vatre. Rebra izvadite iz rerne, premažite ih umakom od kečapa i meda i sve zajedno pecite još desetak minuta.
Pikantne ćufte
POTREBNO JE: l 500 g mešanog mlevenog mesa l 4 čena belog luka l 100 g prezli, 4 kašike seckanog peršuna l 40 g sveže rendanog parmezana l kašičica suvog čilija u prahu l 0,5 kašičice crvene paprike l so l biber l jaje l 1 l soka od paradajza l 10 listova bosiljka l 3 kašike maslinovog ulja.
PRIPREMA: Stavite mleveno meso, beli luk, prezle, peršun, parmezan, čili i crvenu papriku u veću činiju. Začinite solju i ulupajte jaje. Rukama dobro promešajte sve sastojke, a zatim oblikujte veće ćufte. U međuvremenu ulijte sok od paradajza u šerpu, začinite, dodajte listove bosiljka, pustite da proključa i sklonite sa vatre. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i pržite ćufte oko pet minuta, okrećući ih sa svih strana. Stavite ćufte u sos od paradajza i kuvajte poklopljeno na slaboj vatri oko pola sata, uz povremeno mešanje.