Temperatura, grip
Profimedia
Temperatura, grip

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković upozorava za “Alo!” da je broj obolelih u porastu i da na udaru virusa gripa podjednako predškolci, osnovci, srednjoškokci i starije osobe.

Na epidemiološkom odeljenju Zdravstvenog centra hospitalizovana je trudnica iz Preševa obolela od gripa.

Zbog porasta broja gripoznih, vranjski medicinari preporučuju stanovništvu strogu higijenu, višednevno ležanje, sveže povrće i voće, tople napitke, supu, beli luk i kiseli kupus.

Do 8. januara higijenskom zavodu prijavljeno je 435 obolelih od gripa.

Stručnjaci higijenskog zavoda u stalnom su kontaktu sa direktorima vranjskih škola.

Epidemija u Leskovcu

Zavod za javno zdravlje Leskovac (ŽJZ) prijavio je danas Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović Batutu“ epidemiju gripa na području Jablaničkog okruga. U ŽJZ u prvoj nedelji januara evidentirano je 1.477 osoba obolelih od respiratornih virusnih infekcija, što je za sedam puta više nego poslednje nedelje decembra. "Najviše obolelih je u Leskovcu 868 osoba. Beležimo porast obolelih kod dece dok na teritoriji Crne Trave nismo registrovali obolele od gripa“ kazala je Tanjugu direktorka ŽJZ Leskovac Aleksandra Nikolić. ŽJZ uputio je školama predlog mera za sprečavanje i širenje respiratornih infekcija a nastava neće biti odložena. Prema analizama zavoda radi se o sezonskom gripu tipa B.