Preljuba
shutterstock
Preljuba

shutterstock

Preljuba, Foto: shutterstock

Da ljubav i seksualni odnosi mogu da budu razvojeni smatra i psihoterapeut Zoran Milivojević.

- Neke osobe odvajaju te dve stvari, pa u tom slučaju preljuba nema veze sa osećanjima. Ima i onih koji spajaju emocije i seks i tada nastupa drugo lice preljube - ističe on. Kad dođe do neverstva, važno je pitanje da li veza nakon njega može da opstane.

- Neverstvo ne mora da uništi privrženost, ako je veza stabilna. Ako je loša, preljuba je izlaz iz nje - ističe seksolog i naglašava da se prevara time ne opravdava, ali da ipak ne može biti zanemarena kao deo naše realnosti.

Preljuba

shutterstock

Preljuba, Foto: shutterstock

A kako će onaj ko vara sebi opravdati taj čin, zavisi od slučaja do slučaja.
- Ako onaj ko je varao želi da sačuva vezu, bolje je da prizna, jer će sumnja prevarene strane stvoriti nepoverenje. Ukoliko su se javila osećanja prema trećoj osobi, ljudi najčešće sebi daju dovoljno vremena da razmisle i procene koji je odnos za njih najsigurniji. Ako se o prevari ćuti, te osobe žele da zadrže obe opcije - kaže psihoterapeut.

Priču o preljubi zaokružuje pitanje da li uz preljubu ide i oproštaj.
- Prevarena strana može i da oprosti preljubu ako shvati da i dalje postoji međusobna privrženost - poručuje naš seksolog.

Čvršća veza

- Preljuba može i da učvrsti vezu, jer nakon nje, onaj koji je prevario može još jače da se veže za partnera i da shvati njegove vrednosti - kaže seksolog.

 

Morate da se menjate

Ako nakon preljube želite da ostanete u vezi, morate da se menjate. Čak i ako ste vi bili taj koji je veran. - Bitno je da i prevarena strana shvati da odnos mora da se popravi i promeni, posebno ako se neverstvo desilo posle više godina vernosti - objašnjava psiholog.

Komentari (1)

Tanja

17.05.2016 15:25

Ili voliš ili ne voliš, ostalo je kompenzacija nedovršenih ličnosti i opravdanje usamljenosti.