Tanja Vojtehovski i Helena Vuković
Promo
Tanja Vojtehovski i Helena Vuković

Promo

Tanja Vojtehovski i Helena Vuković, Foto: Promo

Na temu „Kako pričati o LGBT temama da te čuju: Kreiranje pravih poruka za stvaranje društvene promene“, govorili su Tatjana Vojtehovski, novinarka i medijska ekspertkinja, Helena Vuković, koordinatorka za rad sa zajednicom, udruženje „Egal“, Đurica Stankov, izvršni direktor AS Centra, Nemanja Marinović, kolumnista magazina „Optimist“, Anđela Čeh, programska koordinatorka, Udruženje „Egal“ i Srđa Vučo, prestavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Vojtehovski je naglasila da ne treba insistirati na tome da smo svi isti, već da imamo jednaka ljudska prava i da projekti treba da budu fokusirani na borbu za ljudska, a ne smo LGBT prava. Na pitanje kako postići uspešne rezultate rekla je „Kako? Lako! Drugačije nego sada. Mi smo odgovorni za ono što govorimo, značenje toga određuje neko drugi."

Major Helena Vuković je izjavila "Kada nešto ne poznaješ, onda se toga plašiš. Potrebno je da se u kampanje uključe i medijske ličnosti kako bi se otklonila medijska blokada na koju nailazimo, a sama poruka koju LGBT zajednica želi da pošalje daleko čula".

„S obzirom na to da će se dokumentarni film emitovati i na televiziji i na internetu, smatramo da će ogroman broj mladih biti dosegnut, što naročit značaj ima za one mlade pripadnike LGBT zajednice koji žive u ruralnijim i udaljenijim područjima i koji u znatno većoj meri ne mogu da dođu do informacija, kao ni podrške. Naročito je ovo izraženo u slučajevima kada je prisutno i nasilje“ – rekla je menadžerka projekta, Itana Miljanić.

Projekat se finansira iz sredstava prvog nacionalnog LGBT projekta u Srbiji „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LBGT populaciji u srpskom društvu“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

 

Komentari (1)

Ja

16.02.2017 16:12

Imamo ista prava u smislu osnovnih ljudskih prava, koja su davno definisana i zna se sta su. Ali oni nemaju pravo da traze bilo sta sto im po njihovoj prirodi ne pripada i da to proglasavaju ljudskim pravima. Roditeljska prava na primer, pripadaju roditeljima, dakle onima koji decu radjaju, a ne onima koji po prirodi svoje seksualnosti ne mogu da budu roditelji! Tu vec dolazimo u domen zlostavljanja i zloupotrebe dece! Previse je siroka tema i ne moze se tako simplifikovati!