Srpski i američki inžinjerci
V. Pešić
Srpski i američki inžinjerci

V. Pešić

Srpski i američki inžinjerci, Foto: V. Pešić

Pripadnici inžinjerijske čete 3. brigade Kopnene vojske Srbije u bazi "Jug" kod Bujanovca završavaju obuku koju sprovode pripadnici Evropske komande Oružanih snaga SAD da bi bili potpuno osposobljeni za učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama, izjavio je danas brigadni general Duško Žarković.

Žarković, koji je i načelnik Uprave za operativne poslove pri Generalštabu VS, rekao je prilikom održavanja zajedničke pokazne vežbe inžinjeraca iz Srbije i SAD, da je cilj obuke koja se u bazi "Jug" sprovodi od 7. do 28. aprila i to da pripadnici inžinjerijske čete 3. brigade nauče da upravljaju novim mašinama koje su predmet donacije Vojsci Srbije.

Vojska Srbije je u vidu donacije od SAD dobila pet novih inžinjerijskih mašina i dva motorna vozila samoistovarivača.

Žarković je ocenio da je obuka srpskih vojnih inžinjeraca do sada uspešno sprovedena, kao i da će u maju biti nastavljena u Nemačkoj, gde je stacioniran 15. inžinjerijski bataljon Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Prilikom pokazne vežbe na poligonu Borovac vojne baze "Jug" inžinjerijske jedinice VS i Oružanih snaga SAD pokazale su postavljanje teško mehanizovanog mosta (TMM) preko vodene prepreke u okviru poligona, postavljanje mosta preko suve prepreke, kao i izradu dela grudobranana na kampu od žičanih kaveza – "hesko barijera" punjenih zemljanim i kamenim materijalom.

U obuci za rukovanje novim mašinama učestvuje ukupno 29 pripadnika Vojske Srbije i 19 pripadnika Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Zajednička obuka inžinjerijskih jedinica Oružanih snaga SAD i Vojske Srbije izvršena je na osnovu Plana bilateralne saradnje za 2017.godinu, i nastavak je saradnje inžinjerijskih jedinica koja je započeta prošle godine a čiji je osnovni cilj unapredjenje sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustava pri radu u medjunarodnom vojnom okruženju.

Komentari (3)

Eto

24.04.2017 15:57

Znači nije samo obećano da će dati nego su odma dali?

Canic

24.04.2017 17:44

Sramota, imali smo mnogo građevinske mehanizacije, ali je sve Šule rasprodao. Za vreme poplava u Obrenovcu ni jedan bager vojska nije imala. Da umreš od muke.

mrki

24.04.2017 17:59

jake li pomoci.vrati te vi nama nasu zemlju kosovo sto ste oteli!