Voda Flaša vode Devojka pije vodu Vrućina
Shutterstock
Voda Flaša vode Devojka pije vodu Vrućina

Shutterstock

Flaširana voda nije zdravija od vode sa česme, Foto: Shutterstock

U toplim letnjim danima nema boljeg osećaja nego popiti hladnu vodu. Neki se odlučuju za "česmovaču" dok drugi troše veliki deo novca na kupovinu flaširane vode.

U SAD je poslednjih godina mnogo više porasla potražnja flaširane vode, dok su gazirani i ostali sokovi manje konzumirani. Iako većina smatra da je voda u bočici vredna cene koju plaćaju, varate se. Ovo su samo neke od činjenica koje pokazuju da je kupovina flaširane vode bespotrebna:

Ona iz slavine je i sigurnija za zdravlje

Vode iz slavine i ona iz boce su identične po njihovoj zdravstvenoj i nutricionističkoj vrednosti. U nekim slučajevima ipak, voda iz slavine može biti sigurnija za naše zdravlje, budući da se njena ispravnost češće testira.

Marketing nam je nameće kao "zdravu"

Povećanje potrošnje flaširane vode svakako je posledica trendova koji promovišu zdravu ishranu. To primećuju i svetski proizvođači pića, pa sve više takvih kompanija proizvodi svoju vodu.

Voda u bočici je i do 400 puta skuplja!

Najjeftiniji pogon za crpljenje i flaširanje vode košta oko dva miliona evra, a ozbiljnije proizvodnje nema bez najmanje 20 miliona evra.

Ambalaža je opasna

Kupovanje vode u bocama smatra se suvišnim zbog kvaliteta jednakog ili nižeg nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju. Većina flaširanih voda prolazi neke procese pre stavljanja u bočicu - uključujući i one hemijske, kako bi imala što duži rok trajanja. U poređenju sa onima iz slavine, njihova je nižeg kvaliteta, tvrde stručnjaci. Osim toga, nakon što se boca s vodom otvori, ne postoji način da ostane sterilna pa mora da se upotrebi u vrlo kratkom roku.

Ekološki neprihvatljivo

Uprkos trendu recikliranja, i dalje se čak trećina plastične ambalaže u svetu baca. Tako plastične boce vode lako postaju otpad i zagađuju planetu.

Pogledajte još:

Komentari (3)

momazver

01.09.2017 18:33

Pekamovska flaširana je najbolja!-*Trotter indepedndent traders*

Goran

02.09.2017 09:22

@momazver - U Beogradu su 80% azbestne cevi. A sam azbest je kancerogen kao što znamo. Kvalitet se ispituje u Makišu, pre prolaska kroz cevi.

momazver

03.09.2017 09:03

Gorane u Beogradu je UBIJENO preko 100 izvora NAJČISTIJE vode, a ispod samog grada još ima mnoooogo te vode i umesto da se ona,NEPRESUŠNA, koristi,sve je to zatrpano,a npr Terazijski greben i Beogradjanka stalno su izloženi toj tihoj vodi *koja brijeg roni*,ali...Pijemo Savsku vodu u koju cela bivša Juga,da ne kažem šta,i koju zagadjuju nitratna i azotna djubriva sa polja.ali nekom je TO/savski reni bunari/ zbog procenta, svojevremeno trebalo.O azotnim cevima sve si rekao!