Fetulah Gulen
Profimedia
Fetulah Gulen

Profimedia

Fetulah Gulen, Foto: Profimedia

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti informacije, rekao je da je Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT) počela da dešifruje poruke koje su upućene preko aplikacije 'Baj lok' (ByLock) u maju prošle godine, prenosi list "Gardijan".

Kako je on naveo, turske vlasti dobile su gotovo 40.000 imena pristalica propovednika, od kojih je "znatan broj direktno povezan s pokušajem puča".

"Podaci iz aplikacije ’Baj lok‘ dali su nam mogućnost da otkrijemo veliki deo njihove mreže", rekao je zvaničnik i dodao da su se Gulenove pristalice kasnije preorijentisale na drugu aplikaciju - WhatsApp, kada su shvatili da je "Baj lok" kompromitovan.

Turska optužuje Gulena da je organizovao propali puč iz Pensilvanije, koristeći svoje sledbenike u Turskoj koji su godinama gradili svoje prisustvo u najvišim državnim institucijama, što on negira, navodi "Gardijan".

 

Tagovi

Komentari (1)

momazver

31.07.2016 09:03

HAHAHAHA...VRISAK!!! Ono jeste da su Turci,NA NEČIJI MIG SA STRANE, počeli selektivno kontrolisati Internet,u smislu da onemoguće prolaz ideja koje pljuju Erdogana.Delom su uspeli u tome, ali da su oni SAMI, TO USPELI, to već spada u domen paralelne stvarnosti. Turska NEMA toliki broj pametnih kompjuteraša INTELEKTUALACA...A TAKVI SU,PO DEFINICIJI,U CELOM SVETU, PROTIV TIRANSKIH SISTEMA, REPRESIVNIH I OGRANIČAVAJUĆIH SLOBODA UMA I RAZUMA.Dakle ko je dao MIG Turcima i ZAŠTO?!