Računari Kompjuter
Stock photo
Računari Kompjuter

Stock photo

Ilustracija, Foto: Stock photo

Nova inicijativa, objašnjava gradska uprava, ima za cilj da se suprotstavi "kulturi prekovremenog rada", prenosi Bi-Bi-Si.

Inače, Južna Koreja je među zemljama koje imaju najviše radnih sati u svetu.

Državni službenici u toj zemlji u proseku rade 2.739 sati godišnje - što je oko 1.000 puta više u poređenju sa zaposlenima u drugim razvijenim zemljama, navodi britanski medijski servis.

Inicijativa vlade u Seulu će se, kako je predviđeno, sprovesti u tri faze, tokom naredna tri meseca.

Program će početi 30. marta, od kada će svi kompjuteri početi da se prisilno gase u 20.00 sati petkom.

Druga faza počeće u aprilu, kada će se računari zaposlenima gasiti u 19:30 sati drugog i četvrtog petka u tom mesecu.

Od maja, program će biti u potpunosti primenjen, pri čemu će se kompjuteri isključivati od 19:00 sati svakog petka.

Prema saopštenju seulskih vlasti, nova mera biće primenjena na sve zaposlene u tom gradu, uz izuzetke pod određenim okolnostima.

Ipak, većina zaposlenih u javim institucijama - njih 67,1 odsto, prema saopštenju gradske uprave, zatražilo je da bude izuzeto iz prisilnog isključivanja kompjutera.

Ranije ovog meseca, južnokorejski parlament je usvojio zakon o smanjenju maksimalnog broja nedeljnih radnih sati sa 68 na 52 sata.

Komentari (3)

radnik

29.03.2018 16:26

Bravo, ovaj recept treba i kod nas primeniti, iskljucivati komp kad dodje kraj radnog vremena, TREBA NAROD I PORODICE I DA ZIVE I UZIVAJU.

(Ne)radnik

29.03.2018 20:11

@radnik - Nisi u pravu! Neki ljudi imau osecaj duznosti prema poslu. "Na ukljucuju se ali i ne iskljucuu kao na dugme!" Cesto dobiju inspiraciju pred kraj radnog vremena. U tim trenucima njihov doprinos visestruko prevazilazi radni ucinak tokom predvidjenog radnog vremena. Grehota je onda tim ljudima braniti da rade! Opet vreme za porodicu ne treba zakidati, vec ga treba nadoknadjivati od onih sati kada nema nikakvog efekta raditi. Ovo ne vazi za saltere i pokretne trake!

Tomazi

29.03.2018 19:56

"Rade 1000x vise"??! Onda prosecni stanovnik "razvijenih" zemalja radi 2.7h godisnje.. :(