Amfilohije
Alo!/Ana Paunković
Amfilohije

Alo!/Ana Paunković

Amfilohije, Foto: Alo!/Ana Paunković

Većina arhijereja okupljena oko patrijarha Irineja traži ukor, pa čak i penzionisanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je istupio sa stavom koji se potpuno kosi sa zvaničnim stavom SPC koji je izneo patrijarh, dok grupa episkopa okupljena oko Amfilohija, koja je daleko malobrojnija, u celoj frci vidi šansu za smenu patrijarha i izbor novog koji bi bio, glavom i bradom, upravo Amfilohije, saznaje „Alo!“!

- U SPC vlada potpuni razdor i maltene vanredno stanje! Amfilohije je optužio predsednika države da vodi izdajničku politiku prema Kosovu, a patrijarh je zauzeo stav da vodi najbolju moguću politiku i da se bori kao lav. To su dijametralno suprotstavljeni stavovi koji su pocepali sam vrh SPC na dva dela. Uz Amfilohija je stala mala grupa vladika, ali grupa koja je najradikalnija, ostrašćena i koja sa njim na čelu ima veliki uticaj u Crkvi. Oko patrijaraha okupli su se gotovo svi ostali i revoltirani su ponašanjem Amfilohija kome ovo nije prvi put da nastupa samostalno, zanemarujući mišljenje patrijarha i članova Sinoda. Oni sada traže vanredni Sabor i zahtevaju od patrijarha da kazni Amfilohija. Jedni predlažu ukor, a drugi čak instiraju na njegovoj smeni, odnosno penzionisanju - priča naš izvor iz vrha SPC.

Nije smeo da se petlja u politiku

 Verski analitičar Draško Đenović ističe da je veoma pogrešno što je mitropolit Amfilohije počeo da se bavi politikom.

- Amfilohije se meša u politiku, a on kao monah ne sme to da radi. On jeste mitropolit, on jeste bio na Kosovu i onda kada je bilo najteže, ali je i dalje na prvom mestu monah, odvojen od sveta. Njegovo je da propoveda Jevanđelje, ne da se bavi politikom - kaže naš sagovornik.

On dodaje da sa druge strane, Amfilohijeva struja takođe ima svoje jasne namere i planira da celu situaciju okrene u svoju korist.

- Grupa episkopa okupljena oko Amfilohija sada u svemu ovome vidi šansu da konačno realizuje svoj stari plan - da se smeni patrijarh Irinej. Potrebu za smenom opravdali bi patrijarhovim godinama zbog kojih navodno ne može više dobro da sagledava stvari i vodi računa o svemu u SPC. Za to mesto, naravno, predložiće Amafilohija koji je bio i ubeđen da će naslediti patrijarha Pavala, budući i da je privremeno nakon Pavlove smrti do izbora novog patrijarha vršio tu funkciju - kaže naš izvor.

Patrijarh Irinej

Alo - Marko Metlaš

Patrijarh Irinej, Foto: Alo - Marko Metlaš

Verski analitičar Draško Đenović, potvrđujući naša saznaja, kaže da je u Crkvi sada zaista napeto i turbulentno.

87 godina ima patrijarh Irinej

80 godina ima mitropolit Amfilohije

 - Dva tabora su u velikom klinču i do kraja je neizvensno koji će odneti pobedu. Amfilohijeva struja, iako sačinjena od manjeg broja vladika, veoma je jaka. Samo njegovo ime ima veliku težinu u SPC i često se on mnogo više o važnim pitanjima pitao nego sam patrijarh. Nakon svega ovog što je bilo na vanrednom Saboru vladike bi mogle da izglasaju smenu Amfilohija, odnosno njegovo penzionisanje. Uvek se može reći da mu je vreme za penziju, isto kao što su penzionisali i Filareta kada je zasmetao. Dakle, postoji teoretska šansa da ga smene, ali teorijski on može iz svega ovog izaći i kao novi patrijarh. On je te ambicije imao i ranije. Amfilohijevi bi kao argument za smenu patrijarha definitivno lako mogli da iskoriste Irinejevu krštenicu, dok je Amfilohije jak i vrlo ambiciozan. Napunio je 80 godina, ali on to ne priznaje i smatra da je život tek pred njim, a tako se i ponaša - kaže naš sagovornik.

Ko je sve stao uz Amfilohija?

* episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije

* episkop zahumsko-hercegovački Grigorije

* episkop slavonski Jovan

* episkop raško-prizrenski Teodosije

* episkop pološko-kumanovski Joakim

* episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

* episkop šabački Lavrentije

* episkop zapadnoamerički Maksim

* episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin

* episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Siluan

 

Komentari (28)

Pera Detlic

12.01.2018 16:14

Za razliku od vladika koji traze smenu Amfilohije on ima mooda i zna sta su srpski interesi.U crkvu vise ne idem kad ummrem pop mi ne treba.

Šojke

12.01.2018 16:28

KAžu stari da zaludan pop i telad krštava ! Jel vladike nemaju druga posla? Koliko je naroda gladnog?

kopaonik 18

12.01.2018 21:39

@Šojke - Šojke,ko je kriv što narod gladuje??? Jel ti ideš u crkvu ili te pop moli da dodjes.Razmisli malo i nelupaj.Nisam uz popove ali postujem crkvu i naše pravoslavlje.

Lista podrske

12.01.2018 16:56

I moja malenkost je stala iza te struje.Ali verujem i hiljade Srba koji vole Sbiju i Kosovo!!!

Srecko

12.01.2018 20:17

@Lista podrske - Mitropolit Amfilohije kao erzarh svestenickog cina trona Peckog ima potpuno pravo da se brine za sudbinu Kosmeta i da najavljenu izdaju ne odobrava.Ko ce brinuti o Kosmetu ako ne crkva i vladike?

Najzapadniji Dalmatinac

12.01.2018 17:19

Oci vide,dusa cista za otadzbinu braco I za Hrista. Mir Boziji-Hristos se rodi--

RATKO

12.01.2018 17:19

E, sad sam se tek stvarno uverio da nam Kosovo ode!

Dijana

12.01.2018 17:21

Душа и савест наша <3 Има наде, будући да су Га подржали часни и водећи предводници СПЦ :) Господин председник и параноична му свита, одлазе у заборав.

dragisa

12.01.2018 17:33

Nikako smena on od 2000 godine pljuje po SPC i R.Srbiji treba mu orden dodeliti.

RATKO

12.01.2018 18:05

Pod hitno, dok nije kasno Amfilohije umesto Irineja!

dexi

12.01.2018 18:10

A pedofile kada ce?

Pop

12.01.2018 18:26

Mitropolija crnogorsko-primorska treba da se odvoji i da postane Crnogorsko-srpska pravoslavna crkva.

Goran NS

13.01.2018 07:47

@Pop - To ce se i desiti.

Dzo

12.01.2018 18:45

Ovo su samo glasna razmisljanja i puste zelje u crkvi je stanje najredovnije i uopste ne "kuva"kako se ovde iznosi i kako bi zlodusi zeleli.Nije mitropollit odjuce u crkvi da bi ga preko noci menjala i penzionisala sacica politicara i sicardzija,vecina naroda pravoslavnog i istinskih patriota je uz njega dzabe mu kacite svilen gajtan.

PETAR 1

12.01.2018 18:52

Dirnuo u boga i sad sledi strasni sud, cuj vecina vladika okupljeni oko patrijarha, a oni drugi koji nisu okupljeni ?

pustili bi mi njih

13.01.2018 02:15

@PETAR 1 - Odes napr. na neki crnogorski ili bosnjacki portal i procitas uglavnom negativne komentare o Srbima i Srbiji, i kad uporedis sa tekstovima i nekim komentarima kod nas vidis da je sustina ili smer delovanja isti, razlika je samo u tome sto tamo neki otvoreno kazu da nisu Srbi i da ne vole Srbiju dok se ovde pojedinci smatraju Srbima iako to vise nisu. Njima izgleda treba neka nova Srbija i novi Srbi koje bi prilagodili svojim kratkorocnim interesima i shvatanjima.

Pera

12.01.2018 19:51

Pod hitno smeniti Amfilohija zbog pokušaja sejanja smutnje u narodu i pokušaja izazivanja razdora u crkvi, a zarad ličnih političkih interesa. Makar crkvi ne trebaju frakcije. Što je mnogo, mnogo je.

Srb in

12.01.2018 23:18

@Pera - Šta je problem!! Rekao je čovek istinu... Šta jeli moramo svi kao Vučić i njegovi satrapi razmišljati a mora da si i ti njegov.. Amfilohije je jedan hrabar, častan i slobodnomisleći Srbin.. Nažalost mnogi nijesu

Pera

13.01.2018 08:45

@Pera - "S jedne strane imamo političke snage koje uviđaju da se mora uvažiti realnost, a sa druge strane akteri među kojima je i Amfilohije koji nastoje održati tu mitomansku nacionalističku svest koja je slepa za rešavanje problema i samo ih produbljuje i slede nacionalistički kurs koji je do maksimuma i zakomplikovao pitanje Kosova. Zapravo su to poslednji trzaji velikosrpskog nacionalizma i jedne promašene politike koja ne vodi nikud". - prof. Sadžakov, prenose mediji. Ovome nema šta da se doda.

Sojic

12.01.2018 20:07

Kedan ima 87 drugi 80 godina. Ko li je vise izlapeo?

Milica80

12.01.2018 20:45

Sta je Amfilohije pogresno rekao!!! Takav nam na celu SPC i treba.

Миодраг Ракоњац

13.01.2018 22:25

@Milica80 - Митрополит Амфилохије не води нити се мијеша у политику, већ као Чувар Пећког Трона води бригу о свом стаду, што му је дужност и обавеза са мјеста на којем се налази.

Dd

13.01.2018 00:35

Srbija bi bila bolje mesto bez crkve i popova...

pustili bi mi njih

13.01.2018 02:16

Posebno zacudjuje da su mnogi tekstovi u komsijskim novinama objektivnija ili informativnija u vezi desavanja u Srbiji nego u srpskim. Sve se menja ali se Istina ne menja, nisu najopasniji oni koji dignu ruke od Istine vec oni koji bi da je razoblice iznutra, a najvece zlo cine sami sebi.

Goran NS

13.01.2018 07:45

I episkop valjevski Milutin. Ukoliko bi se desila smena m. Amfilohija desice se tkz Domino Efekat. Sto znaci odcepljenje mitropolije Crne Gore i hercegovacke eparhije, a postoji mogucnost i cele Bosne i Hercegovine, na cemu v. Grigorije radi dugi niz godina. Radi mira u kuci ne verujem da ce doci do smene m. Amfilohija.

Kec

13.01.2018 18:50

@Goran NS - Poradi malo na pismenosti pa komentarisi.

SNS Zagubica

13.01.2018 07:55

Vučića za Patrijarha i kraj priče !

Ja

13.01.2018 10:08

@SNS Zagubica - Hahhah..bravo..