Vladika Grigorije
Vesna Lalić
Vladika Grigorije

Vesna Lalić

Vladika Grigorije, Foto: Vesna Lalić

Vladika koji se, uz crkvenu službu, bavi i sportom i biznisom, istako je i da potpuno podržava proteste koji se ovih dana u Srbiji održavaju zbog Vučićeve pobede na predsedničkim izborima i podsetio da je i sam svojevremeno predvodio proteste protiv Miloševića.

Sve ove njegove reči, kako smo nezvanično saznali od izvora iz SPC, naišle su na snažnu osudu u okviru Crkve, jer se većina episkopa i sveštenika ne slaže sa njegovim mišljenjem.

Naš izvor tvrdi da SPC ima stav da se ne govori o politici, a pogotovo o konkretnim političkim ličnostima, zbog čega ih je razljutio ovako „slobodan i izričit“ Grigorijev pristup.

- Jedino se vladika Amfilohije bavi Milom Đukanovićem i ostalim crnogorskim političarima, ali to je opravdano, s ozbirom na to da njegova eparhija mnogo trpi zbog te vlasti, da su maltretirani. Grigorijev nastup je zaista bio iznenađujuć, pogotovo i što je sam na kraju napomenuo da bi voleo da dođe da služi u Beogradu, gde mu se vlast nimalo ne dopada. Patrijarh i ceo Sinod SPC izbegavaju da se bave političkim pitanjima, a samim tim i da hvale i kude pojedine političare, zato što to nije nešto što narod očekuje od njih, prosto nisu na mestima na kojima su da bi se bavili politikom. Grigorije je izneo svoje stavove, nikao zvanične stavove SPC, ali ni to nije trebalo tako otvoreno da radi - priča naš izvor.

Ne godi mu poređenje sa Klunijem

Vladika se izjasnio i o svom odnosu prema ženama:

- Žene imaju najbolji osećaj da ih neko poštuje i u tom smislu one neporecivo osećaju ko ih poštuje. Zato su majke i zato su stvorene za najuzvišeniju službu na zemlji. Ne godi mi kad me zovu Kluni, uvek sam želeo da ličim fizički na Ronaldinja ili Maradonu, koji nije fizički obdaren, ali ima unutrašnju harizmu i može da iznenadi nečim što je neočekivano. Ovo spolja je očekivano, nije nikakva naša zasluga - naveo je vladika.

U pomenutom intervjuu za televiziju N1 Vladika Grigorije je kazao da je protiv toga što Vučić ima dosta nametljivosti u svom nastupu, što je mnogo na televiziji, što suviše priča, i dodao da je vrlo sposoban da sve pokrije.

- Nisam ni ja nesposoban definitivno, ali... Imam utisak da je preterao. Vučić i ja nikad nismo bili na istoj strani. Od 1992. do danas. Ja kad sam bio za Evropu i demokratiju, on nije bio. Ja sam uvek bio protiv Miloševića, nikad nisam bio za njega. Nisam ja naivan, on je ozbiljan, sposoban i opasan političar, sve prati i sve vidi. On zna da ja nisam za njega, baš me briga što zna - kazao je on.

Ko jaje jajetu: Grigorije i Kluni

Alo!

Ko jaje jajetu: Grigorije i Kluni , Foto: Alo!

Vladika Grigorije je govorio i o protestima opozicije.

- Apsolutno podržavam proteste u Srbiji. Ne bih savetovao ljudima da se ističu da su vođe, jer smo se mi isticali kada je to bilo ozbiljno. Nisam baš imao priliku da podržavam bilo koga u Srbiji, ali mogu reći da nikad nisam podržavao ni Nikolića, ni Vučića. To sam mu rekao u direktnom razgovoru u Mostaru - rekao je on.

Izdao i Dodika

Podesećanja radi, skoro smo pisali da su dugogodišnji najbolji prijatelji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vladika Grigorije otišli na suprotne strane i opasno zaratili, a sve zbog Amerike. Naime, prema saznanjima našeg lista, u momentu kada su SAD uvele sankcije Dodiku, a on američku ambasadorku u BiH Morin Kormak proglasio za nepoželjnu osobu i tražio da bude proglašena za personu non grata i u BIH, vladika Grigorije je za nju organizovao svečani prijem u Bogosloviji u Foči. I u sredu je ponovio da je Amerika najvažnija zemlja na svetu i da je Dodikovo odbijanje da se rukuje sa američkom ambasadorkom Morin Kormak doživio sa velikom tugom.

 

Komentari (32)

Vera i nevera

28.04.2017 15:48

Patrijarh i ceo sinod izbegavaju da se bave politikom??!A niko od njih nema privatan biznis??I svi zive u duhu vere koju propovedaju??I nemaju vanbracnu decu,tajne racune po inostranstvu,nekretnine,zlato,....Uhuhuh,e onda je ovaj vladika zasluzio da se stavi na stub srama!

ko vera a ko nevera

28.04.2017 19:47

@Vera i nevera - SVEŠTENA LICA TREBA DA TEŽE POMIRENJU NARODA A NE DA UNOSE RAZDOR.

Ix

28.04.2017 15:56

Čovek je apsolutno sve dobro rekao, gledao sam intervju. A crkvene oce sigurno više boli njegov stav da ne teba graditi crkve nego bolnice i škole. Samo da je više ovakvih sveštenika

tt

28.04.2017 16:08

@Ix - Prisustvovao sam sahrani Patrijarha Pavla u Rakovici. Neke vladike nisu ni sacekali kraj vec su sa svitom seli u svoje luksuzne crne i srebrne sestometarske limuzine i otisli.

mostaci trebinje

28.04.2017 16:12

@Ix - djavo neda da miruje.trebinjem vlada ima sta pozeli tajkun menadzer ministar za kulturu vinar hotel u centru grada vozni park kao genser pokojni i opet nezadovoljan.daj boze da izdobri ali trebinjska kletva za slucaj bodiroga i crkvena kuca na stradunu zive i zivjece.moze krcag da se razbije o glavu pa da zavrsi u vares kasabi odakle je krenuo do ddiplome kv elektomontera.p,s. zar nije sramotno predsednika drzave srbije i premijera drzave nazvati pobacaj i bena.ako je i od vladike mnogo je a pri

goca gocic

28.04.2017 15:57

Bravo Vladiko. Ako Patrijarh moze da velica vodju i da blagosilja njegovu tiraniju, zasto Vladike Amfilohije i Grigorije ne mogu da iznesu svoje stavove?

zivot

28.04.2017 16:06

To je vladika dobro poznat kao biznismen koji je tezak nekoliko miliona eura ako neverujete pitajte ljude po Hercegovini

Kvazimodo Sorabius

28.04.2017 16:18

SPC, prvo, da objasni STA (i kog djavola!) Trazi patrijarh kod Karica, na primer? Tesko mi priznati, ali ono Papino pranje nogu prosjacima, i ako je formalno, ali je i simbolicno, a nasi Patrijarsi jedan kongres SPS-a, JUL-a, SRS, i Srpske Napadne Stranke; javno ili tajno "lome kolac" na slavama bogatasa i oligarha! Postovanje vladici Gligoriju, mada i on sebe ne vidi, ali bar o drugima sve kaze.

Duhovne

28.04.2017 17:53

@Kvazimodo Sorabius - nakaze su to. Izdajnici pravoslavlja i Srba.

Oscar

28.04.2017 19:28

@Kvazimodo Sorabius - Bravo i tebi i svima koji sebe ne vide, ali o drugima sve kazu.Takvu pamet do sad nisam cuo.

komentator

28.04.2017 16:25

Bolji opis AV nisam procitao ni cuo. Bravo Grigorije svaka Vam na mestu.Kako je tek nama svaki dan ga gledati,recenice cesto bez ikakvog kraja i znacenja. Citam da nam se Hrvati smeju.

Rskrstite

28.04.2017 16:36

popovi sa politikom.

stevan

28.04.2017 16:40

jel se to onaj pop od sirotinje buni sto vozi onaj krs od 40000 hiljada evro,odakle mu jel kupio od svoji para ..

Pada vlada

28.04.2017 16:40

Kada popovi ukrste krstove pada vlada.

Adam

28.04.2017 22:49

@Pada vlada - Vladika, ako se bavi svojim poslom, uopste nemora, niti da voli predsednika niti da gamrzi. Niti pa predsenik mora ili treba da vilo vladike ili patrijarhe. mnogo mi mizerno izgleda kad vidim da politicar lize(ljubi )ruku popovima . Gledao sam to kako prostacki izgleda kod Velje Ilica. On pred svakim popom skace ko stec pred vladikom

Paja

28.04.2017 17:32

Najvaznije je da je rekao o Americi ono kako svaki Srbin treba da se odnosi prema Americi, i nije fer da podmecete naslove tipa Izdao Dodika, jer Dodik je obicni politicki prevrtljivac i sarlatan sa vilom na Dedinju od 2 miliona evra i nanosi stetu Srbima kako zine. Vrlo je bitno i to sto podseca ko je gde bio davnih godina, jer se Vucic pravi blesav na sva podsecanja. Za Vucica njegova proslost ne postoji i da mu kazete da je bio radikal i da je 20 godina podrzavao Slobu i Miru on bi porekao.

comi

29.04.2017 05:47

@Paja - Ima li neko od politicara da nije menjao stavove, stranke, ljude koje je podrzavao!! Vladika Grigorije- sramotno ostrascen!! Sramotno!! Biti svesteno lice, vladika, a raditi na produbljivanju jaza u svom narodu je sramotno!! Nazvati predsednika i premijera onako pogrdno- je isto kao da ne tako nazvao i onaj deo naroda koji ih je birao!!Sramota!! A sto je ekumenista i provatikanac je posebna prica!!!

Paja

29.04.2017 08:10

@Paja - @ comi - Nisi napisao i da se drogira, da pije coca colu i prima novac sa Zapada... Ko li vam smislja te gluposti? Da hvali Vucica, bio bi vam dobar. Vladiko budi takav kakav si i nastavi da nerviras vlast.

Svileni

28.04.2017 17:44

Nije on ni pop ni politicar.Kako se ovajdio neznam??

Mojsije

28.04.2017 18:09

Dok se mrtvi prevrcu u grobu, dok živi liju suze, dok popovi ukrštaju krstove, dok ameri i drugi finansiraju Srpske izdajnike, dok nestaju Srbi i pravoslavlje srece nema i pravoslavlja.

JA

28.04.2017 18:20

Vladiko, u osam rečenica šest puta JA!!!!

More pusti

28.04.2017 21:59

ti Vučica. Svako ce odgovarati Sv.Petru za svoje postupke. Božja kazna je neizbežna i tu vlast zemaljska i pare ne pomažu.

ZASTO

28.04.2017 23:22

vladika ne bi imao pravo na svoj stav?? SPC ne odobrava politicke izjave al zato vodi politiku u drzavi. Patrijarh se ne odvaja od premijera i svugde je u prvi redovima?! Zar to nije politika??

Milena

29.04.2017 07:28

Izvinite,da li je smak sveta ako neko ima suprotno misljenje od Vučića?Da li je automatski neko izdajnik ako kaže da mu se ne dopada to što Vučić radi? U čemu je problem?

mihailo

29.04.2017 11:52

@Milena - Problem je MIlena što je vladika ambiciozan i želi absolutnu vlast. Kako u crkvi tako i u DRŽAVI. Svoje ambicije ostvaruje preko problematičnih političara, muvanjem po ambasadama i svojih ZALUĐENIH vernika. On je od Boga izabran i to pali i nikom nepolaže račun sem Bogu što je vrlo maglovito. Veliko zlo je uvek u lepom pakovanju i vrlo je zavodljivo i trebaga na vreme prepoznati jer nanosi nemerljivu štetu i crkvi i državi.

Aca

29.04.2017 07:55

A kad ce se naljuti paxomiju

Fuj

29.04.2017 07:56

Kao prvo, ovim postom ne podržavam Vučića, niti bilo kog političara (PUN MI IH JE...). Pišem, jer mi savjest ne dozvoljava da prećutim. Ovaj nesoj, biznismen i "kum", koji nosi titulu "vladike" je najveće zlo koje se moglo dogoditi srpskom narodu. "čovjek" koji obitava u Mostaru i radi na ujedinjenju katoličke i Pravoslavne crkve (ekuminizam), a na štetu Pravoslavne crkve..."čovjek" koji je iz crkve izbacio ikonostas koji štiti, zaklanja oltar...sada zavađa sopstveni narod. Vjernici čuvajte se!

boško

29.04.2017 08:30

Posle Kačavende,daleko im lepa kuća,svi su isti i nezajažljivi!!!

boro

29.04.2017 09:14

@boško - ovaj Grigorije samo radi što mu Amfilohije nalaže , a suština je ekumenizam i njihova največa ljubav pare , a vladika Kačavenda je patriota uvijek bio i veliki je protivnik ove dvojice .

svetlanast

29.04.2017 09:16

Bravo za vladiku Grigorija. SPC ne smetaju svestenici pedofili i luksuzni automobili pred Patrijarsijom i ali im smeta pametni, obrazovani , posteni vladika Grigorije. Dvostruki standardi SPC: Jednom vladiki /Amfilohiju/ je "dozvoljeno da se bavi politikom, a drugom nije /Grigoriju/, a "sudija je SPC ko je u pravu.

zora vukasinovic

29.04.2017 15:29

@svetlanast - doleti kceri na aerodrom zubci koji nam obeca vladika grigorije.imaces besplatan smjestaj u hotel platane ciji je vlasnik iz sijenke.degustiraces vina u vinariji manastira tvdos ciji je vlasnik sa slike.naucices da jases konje jer ergela i skola jahanja takodjer u rukama vlasnika sa slike.ima da vozis rendjer vrijedan 70.000 eu a linkon dug 6,4 metra ima da te vozi do mostara i dubrovnika.tu mozete na dubror. stradunu vidjeti crkv. kucu koju je corao sa trebinjskim limarom salihom alijagicem.do