Izbeglice
Promo
Izbeglice
Izbeglice, Foto: Promo

Kako je precizirano, reč je o centrima u kojima će biti smešteni oni koji na svojoj izbegličkoj balkanskoj ruti budu zadržani u Srbiji.

"Za sada se sigurno zna da će se među tih 15 do 18 gradova sigurno naći Aleksinac, Tutin i Subotica. Takodje, centri u Krnjači i Preševu biće aktuelni i u ovom kontekstu", rekli su za Danas diplomatski izvori zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

Kako se navodi, ostale lokacije se analiziraju, a konačna odluka još nije doneta.

"Reč je o veoma osetljivom poslu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da lokalne zajednice nisu pripremljene za smeštanje većeg broja izbeglica u svom neposrednom susedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima, što se u praksi nekoliko puta pokazalo u prethodnim godinama", upozoravaju sagovornici Danasa.

Oni, takođe, upozoravaju da se u procesu selektovanja gradova u kojima će trajnije biti smeštene izbeglice, čine mnogi propusti.

Diplomatsi izvori, takodje, skreću pažnju i na to da je Komesarijat za izbeglice koji formacijski treba da vodi ovaj proces "ražalovan" i time se uglavnom bavi Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja ;Aleksandar Vulin sa nekoliko svojih ljudi.

“ To je dovelo do jako loših odnosa Komesarijata, tj. komesara za izbeglice Vladimira Cucića i ministra Aleksandra Vulina i njegovih ljudi. Javna je tajna da se Cuciću već jako dugo sprema smena, što je realno očekivati nakon vanrednih izbora na proleće", napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

Komentari (7)

pomoc narodu

09.02.2016 00:26

bice njih vise i vise od 6 000. vucic pomaze evropi

dusan

09.02.2016 01:21

ovaj tekst u ovom clanku je je isinit 98 %,jer iza ovih reci i obecanja licno stoji nas premijer vucic.ja mu licno zameram na totalnoj istini -postoje dve verzije propusta istinitosti ,a to su -ili je bila novinarska greska prilikom stampanja broja 6ooo , ili je gospodin vucic namerno izostavio dve nule u sta sigurno verujem ,rer je ovo prava namera nase vlade .znaci ne 6000 nego 600 000 hiljada,i sto je vrlo bitno ne privremeni smestaj nego STALNI ! srecno nam bilo sa novim stanovnicima !!

Aca

09.02.2016 02:52

EU ne insistira da Srbija što pre izgradi što veće prihvatne centre da bi u njih smestila migrante koji će silom prilika morati da se zadrže nedelju-dve dana u Srbiji na svom putu ka EU, već insistira da se ti centri što pre osposobe za upotrebu kako bi u njih bili smešteni migranti koje EU putem Sporazuma o readmisiji bude vratila u Srbiju. Za početak, u Kanjiži je smeštena manja grupa migranata koja je već vraćena u Srbiju, a narednih dana se očekuje dolazak mnogo veće grupe migranata...

Info

09.02.2016 05:56

Centri ne treba da budu u pograničnim mestima jer im se time omogućava lakše ilegalno napuštanje zemlje u kojoj niko od milion izbeglih u 2015. nije ni ostao.I tih 6000 će vam pobeći glavom bez obzira. Ovi sad što stižu su džihadisti iz Alepa koje su Asad i Putko naprašili.Samo nam još oni fale.Prošvercovaće se u EU sa decom, stari trik, a onda ide osveta.

dule

09.02.2016 06:02

Aleksinac? Pa Aleksinac je mali gde ce tamo ih smeste nije mi jasno? U celom gradu ima samo jedan semafor sto dovoljno govori o velicini! Neka ih smeste u Nisu,Beogradu,Novom Sadu,Subotici u vecim gradovima a ne u jedan Aleksinac gde je nezaposlenost ja mislim najveca u Srbiji!Ima da budu problemi tamo u to budite sigurni!

bosko

09.02.2016 10:19

kukala nam majka ,pa mi neznamo sta ce mo sa svojom bedom i sirotinjom.privreda i ekonomija je na teskojh nuli a mi se nudimo da primamo ne 6 hiljada nego ce ih biti na stotine hiljada zarad prikljucka u eu .gospodo moja draga pitao bih zasto ti isti nemci ne naprave u svojoj zemlji prhvatne centre vecih razmera u ruralnim delovima svoje zemlje . od srbije su na desetine puta veci po teritoriji ,a 500-na putajaci ekonomski pre svega treba staviti prst na celo i razmisliti glavom.ako ima sa cim!

ana

09.02.2016 10:45

Koliko ja znam imamo dokumentaciju da je nase kOsovo. Neka smeste tamo.Juzno na najjug.A na sever Ruse.