Džulija Roberts i Ričard Gir
printscreen
Džulija Roberts i Ričard Gir

printscreen

Džulija Roberts i Ričard Gir, Foto: printscreen

Producent i nekadašnji čelni čovek "Disney studija" Džefri Kacenberg, koji je 1990. godine učestvovao u snimanju romantične komedije "Zgodna žena" imao je, kako sada tvrdi, potpuno drugačiji plan o tome kako bi se radnja filma trebala odvijati.

Lik holivudske prostitutke Vivijan koju glumi Džulija Roberts, a u koju se zaljubi bogati biznismen Edvard Levis koga tumači Ričard Gir, osvojio je kritičare i publiku, ali sudbina filma u originalnom scenariju nije bila ni blizu romantičnoj bajci.

Producent je otkrio da se romantična komedija vrlo lako mogla pretvoriti u tragičnu dramu.

Film je prvobitno zamišljen kao mračna drama o prostituciji u Los Anđelesu, a Vivijan je trebalo da bude zavisnica.

Naziv "Zgodne žene" je prema početnoj ideji trebalo da bude "Tri hiljade (po svoti novca koju je Edvard trebalo da isplati Vivijan na kraju njihovog druženja), a raspravljalo se i o tome da bi Vivijan koju je odglumila Roberts na kraju filma trebalo umreti od predoziranja.

- Istina je, Vivijan je trebalo da umre od droge. Originalni scenarijo je čak bio poslat i na filmski festival "Sundance", a film je dobio pohvale jer je zadirao u uvek popularne teme kao što su novac, seksualnost i prostitucija - ispričao je Kacenberg i dodao da je reditelj Geri Maršal srećom, bio dovoljno mudar da iznese ideju koja je sve promenila.

- Maršal je rekao da bismo trebali da izmenimo ceo koncept jer ljudi žele bajku i srećne završetke. Stvarno mi je drago što smo ga poslušali - zaključio je Kacenberg.

Film je zaradio 460.000.000 dolara, a glavna glumica je osvojila je Zlatni globus i bila nominovana za Oskara.