Roman Polanski
Profimedia
Roman Polanski

Profimedia

Roman Polanski, Foto: Profimedia

Reditelj koji je optužen da je silovao maloletnicu i kojem je Akademija za filmsku umetnost i nauku oduzela članstvo, kaže da su se pokretu mnogi pridružili iz straha.

Roman Polanski koji je optužen da je silovao devojčicu 1977. godine, koja je tada imala 13 godina, kaže za poljski "Newsweek" da je pokret koji se zalaže protiv seksualnog nasilja na poslu "MeToo" krajnje “licemeran” i da se ljudi širom sveta njemu pridružuju jer “žive u strahu”.

Iako je optužnica protiv Polanskog povučena, jer je slučaj zastareo, Akademija za filmsku umetnost i nauku je donela odluku da slavnom reditelju oduzme članstvo. Slično je prošao i Bil Kozbi, koji je proglašen krivim za tri seksualna napada, od kojih svaki nosi zaprećenu kaznu od deset godina zatvora.

Iako je izbačen sa Akademije nakon pedesetogodišnjeg članstva, Polanskom je dozvoljeno da zadrži osvojenog Oskara za filma “The Pianist” iz 2002. godine.

- Ova situacija je presmešna – rekao je Polanski u intervjuu.

Rediteljevo kretanje je ograničeno Interpolovim nalogom koji je na snazi u 188 zemalja, a reditelj izbegava izručenje tako što se kreće samo u Francuskoj, Poljskoj i Švajcarskoj. Polanski je optužen da je pored trinaestogodišnjakinje, seksualno napastvovao još nekoliko žena.