Predstava
Promo
Predstava

Promo

Predstava, Foto: Promo

Tijana Grumić je predstavnica nove generacije dramskih pisaca u Srbiji danas. Ona je već etablirana spisateljica čiji su komadi igrani na pozorišnim scenama u zemlji (Vranje, Čačak, Novi Sad). Dramski tekst Stvaranje čoveka uvršten je u najuži izbor na konkursu Hartefakta za savremeni dramski tekst.

U ovom komadu Grumić obrađuje aktuelnu temu migrantske krize kroz emotivne narative porodičnih relacije braće, roditelja, dece... Ona se bavi i pitanjem medijske i umetničke reprezentacije ljudske tragedije, na taj način pokušavajući da jedan globalni politički problem sagleda iz više različitih uglova, a pre svega kroz pojedinačna intimna iskustva svojih likova.

Predstava

Promo

Predstava, Foto: Promo

Komad je neka vrsta formalne parafraze drame Urnebesna tama nemačkog savremenog dramatičara Volframa Loca koji je premijerno izveden prošle godine takođe na sceni Petar Kralj u režiji Jovane Tomić.

Stvaranje čoveka je još jedna od predstava kojom Pozorište Atelje 212 razvija repertoarsku strategiju podrške razvoju savremenog dramskog teksta. Reč je o praizvedbi domaće savremene pozorišne drame.

Problem migratcija i izbeglištva rediteljka predstave problematizuje svojim konceptom kroz istraživanja pozicija moći unutar jedne zatvorene zajednice.

Ivona Šijaković je svoju rediteljsku i dramaturšku karijeru nakon završenih studija pozorišne režije na FDU Beograd, razvijala i gradila u Nemačkoj, gde je i sada doktorant na primenjenim pozorišnim studijama u Gisenu.

Premijera predstave Stvaranje čoveka je planirana na sceni Petar Kralj Pozorišta Atelje 212 početkom decembra meseca 2018. godine.