Promocija knjige "Smrt u belom mantilu"
Promo
Promocija knjige

Promo

Promocija knjige "Smrt u belom mantilu", Foto: Promo

Promocija romana Marije Gojković "Smrt u belom mantilu", održana je nedavno u SKC-u. Na promociji su, pored autorke, govorili i Maja Volk, Sašenka Mirković, ispred udruženja "Dečje srce", psiholog Violeta Zoraja, kao i glumci Milo Lekić, Dragana Mićalović i Zinaida Dedakin.

Glumac Milo Lekić je pročitao recenziju Vanje Bulića, koji je bio sprečen da prisustvuje. Prisutnima se obratila i direktorka "Emotions Books" brenda Aleksandra Stefanov, koja je naglasila da je ovo prvenac ove nove izdavačke kuće.

Ipak, ono što je najviše dotaklo publiku je čitanje odlomaka iz romana dve poznate glumice Dragane Mićalović i Zinaide Dedakin, koje su izmamile suze prisutnima.

Glavna junakinja romana je mlada devojka, koja je obolela od leukemije i susreće se sa svim problemima zdravstvenog sistema, ali i sa činjenicom da se njen život drastično menja. Dok se bori da preživi, dečko u koga je ludo zaljubljena je ostavlja, a pored toga ostaje i bez posla. Ipak njena borba i želja da pomogne i drugima u najtežim trenucima, vraća veru.

Ovo je, iako bolno i potresno štivo, na kraju ipak pozitivna priča o saosećajnosti i spremnosti čoveka da pomogne drugom čoveku. Dragana Mićalović i Zinaida Dedakin su sve prisutne ostavile bez daha, čitajuči odlomke romana "Smrt u belom mantilu" i same istakle koliko je važno slaviti život što i sam slogan knjige govori  "opipaj puls i shvatićeš koliko si srećan".

Milo Lekić je istakao kako ovo delo zaslužuje ekranizaciju i preneo zapažanja Vanje Bulića koji je istakao da je ovo delo pisano u slavu života.

Maja Volk je istakla da je veoma raduje autorkina hrabrost i izrazila veru da će ovaj roman podići prašinu i izazvati buru u javnosti.

Violeta Zoraja je istakla da je ovo delo posmatrala i kao psiholog i kao običan čovek. Ona je rekla da je kao psiholog imala utisak da sluša svog klijenta, a kao čovek da ju je knjiga navela na mnoga razmišljanja. Sašenka Mirković istakla je važnost delovanja humanitarnih akcija, ali i zahvalnost što je jedno takvo delo ugledalo svetlost dana.

Aleksandra Stefanov se obratila prisutnima ispred izdavača Emotion Books, naglasivši da od knjige "Smrt u belom mantilu", mnogo očekuje i da je ovo samo početak rada nove izdavačke kuće.

Prisutnima se na kraju obratila i sama autorka, kojoj je ovo treći roman, a naglasila je važnost pripovedanja o društveno odgovornim temama. Voditelj programa bila je Violeta Dimitrić koja je istakla da autorka deluje kao nežna pahuljica, a da se zapravo u njoj krije velika snaga i hrabrost, kao i spremnost da se uhvati u koštac sa teškim temama.

Autorku romana pulbika poznaje po knjigama "Prodata" i "Beleg na duši", kao i po pisanju scenarija za seriju "Sinđelići". T

ema romana možda jeste teška na prvi pogled, ali postoji i onaj pre svega afirmativni kontekst - hvalospev životu!!! Ljudi zaboravljaju koliko su srećni samim tim što su zdravi. Iako zvuči kao kliše, ali zdrav čovek zaista može sve. Sve u životu je promenjivo i na sve možemo nekako uticati, sem na one kobne stvari kao što je teška bolest ili smrt. Budite zahvalni i srećni, jer sve može da se promeni u životu, samo ako ste zdravi, zato je i slogan knjige "Opipaj puls i shvatićeš koliko si srecan"