Marina Nemet
Printscreen Youtube
Marina Nemet

Printscreen Youtube

Marina Nemet, Foto: Printscreen Youtube

Životna priča porodice Trajković iz filma “Ljubavni život Budmira Trajkovića” vezana je za mostove. Zbog gradnje mosta dolaze u Beograd i ceo plan o karijeri inženjera kvari plavokosa Mirjana u koju se Buda preko noći zaljubljuje. U stvarnom životu Mirjana je glumica Marina Nemet.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovako bi se u kratkim crtama mogla opisati fabula čuvenog Jugoslovenskog filma iz 1977. godina prvi put prikazan i odmah osvojio nagradu za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija. Sudbina te plavokose dame danas bi mogla da posluži za scenario filma sa tragičnom tematikom.

Imala je svega 17 godina kada je stala ispred kamera i dobila jednu ovako veliku ulogu, ali život se sa njom poigrao i sudbina je imala trugačije planove. Iako je pretila da postane velika zvezda tadašnje Jugoslavije.

Jedan poznati režiser prepoznaje njen talenat i dovodi je na film. Prema njenim rečima kada joj je dodeljen ispisan scenario za Mirjanu u sebi je pomišljala da je sve to prolazna avantura i da se neće tokom života baviti time, ali pojavila se na filmu i u svetu glume ostala do kraja života.

Sredinom 2010. godine Marina je sasvim slučajno na rutinskom pregledu saznala da boluje od zloćudnog tumora, a lekari za nju nisu imali dobre prognoze. Ubrzo je usledila operacija koja je trebalo da bude spas Nemetovoj, ali život je drugačije režirao poslednje scene njenog života. Bitku sa karcinomom vodila je u strogoj tajnosti i nikome nije želela da kaže da boluje, sve do momenta kada to lekari nisu saopštili njenim najbližima kada je Marina legla u bolničku postelju. Karcinom dojke nije joj dozvolio da nastavi sa svojim umetničkim stvaralaštvom. Imala je jake glavobolje, koje su bile praćene velikom slabošću, mučninama i jakim bljeskom ispred očiju, te je odlučila da potraži pomoć lekara. Nakon što je izašla iz bolnice, koleginice iz pozorišta odigrale su predstavu “Tartuffe”, a sav novac zarađen od prodaje ulaznica darovali su svojoj kolegnici. Na predstavi se pojavila kako bi se zahvalila kolegnicama, ali to je ujedno bilo i poslednje njeno pojavljivanje u javnosti. Bolest je, bila jača i 11. decembra 2010. godine izgubila je bitku sa karcinomom u 50-oj godini života.

Marina je nakon prve velike uloge koju je snimila napravila veliku pauzu u karijeri, a više od decenije se ne pojavljuje u javnosti, ali je ostvarila svoj veliki san.

Marina Nemet

Printscreen Youtube

Marina Nemet, Foto: Printscreen Youtube

Pauza

Nakon što je snimila prvu veliku glavnu ulogu u životu, Mirijanu u pomenutnom filmu, nastala je pauza i nije glumila nigde. Više od deceniju je nije bilo ni u jednom filmu ni pozorištu, a onda se sa skoro trideset godina ponovo vratila pred kamere.

"Nisam zadovoljna"

Više od deceniju je nije bilo ni u jednom filmu ni pozorištu, a onda se sa skoro trideset godina ponovo vratila pred kamere. Jednom prilikom su je upitali da li je zadovoljna svetom kinematografije i uloga koje je tumačila, a ona je rekla:

"Nisam. Kada je film u pitanju, ja se ne zadovoljavam da igram samo žene - objekte; želim da tumačim kompletne osobe, ženske likove. Likove koji po svojoj koncepciji idu u - dubinu. Žena se na našem filmu većinom iskorišćava kao objekat. Nema pravih ženskih likova", rekla je ona.

Diploma

Dok nije igrala na daskama koje život znače, završila je Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu, te je sa svega 25 godina diplomirala.

Ostvarila san

Nekoliko puta pokušavala je da dobije angažman u dramskom pozorištu “Gavella”, a san joj se ostvario tek 1991. godine i tada postaje stalni član. Nizala je brojne uloge u serijama i filmovima i to uglavnom u Hrvatskoj.

Porodica

Ako pogledamo privatnu stranu, na trećoj godini FDU udaje se za glumca Slavka Brankova sa kojim nekoliko godina kasnije dobija ćerku Tenu.

Razvod

Isticala je da je upravo ćerka njen najveći uspeh. Tokom 2004. godine razvodi se od Slavka, a dve godine kasnije sačekala ju je informacija da je preminuo u 55. godini života. U tom momentu njena mezimica imala je svega dvanaest godina.