Igor Pervić
Alo!
Igor Pervić

Alo!

Igor Pervić, Foto: Alo!

Davne 1992. beogradska štampa za glumca Igora Pervića pisala je da se „dečaci češljaju kao on, pevaju i sviraju kao njegova grupa ’Duh Nibor’ (Robin Hud)”. Imao je 24. godine i bio je idol mladih. Mnogi filmski kritičari, kao i javnosti, govorili su da će biti sjajan glumac kada se kao tinejdžer probio na filmsko platno. Nažalost, ličnim izborom, munjevitom brzinom njegovo ime se povezivalo sa teškim drogama.

PROČITAJTE JOŠ:

Neosporni talenat za umetnost nasledio je od majke Lidije Pilipenko, primabalerine Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i oca Muharema Pervića, filmskog kritičara. Bezbrižno detinjstvo Igora Pervića naglo je prekinuo razvod dva priznata umetnika i od tog momenta Igor odrasta uz očuha Mišu, a beg od teških trenutaka pronalazi u školskom dvorištu gde je tada tek počela ekspanizija “duvanja lepka”.

- Da nije bilo njega ne znam da li bih ikada prošao gimnaziju i upisao Akademiju. Čovek je bio kao da sam mu iz oka ispao - izjavio je Igor i počeo da opisuje trenutak kada je jedan drug iz škole njegovim roditeljima rekao da njihovo dete “duva lepak”.

- Doveo sam očuha do ludila, hteo je da me udari, to je bilo iz ljubavi. U tom trenutku sam počeo da vičem “ti nisi moj otac, nemaš prava da me biješ”. Posle toga sam pobegao iz kuće, pošto su me zatvorili u sobu i posklanjali svu garderobu. Stanovao sam na prvom sparatu starogradnje, to je kao treći sprat novogradnje i onda sam u pidžami na pruge izašao na prozor i spustio se na noktima niz zid i bos izašao. Otišao sam na Kalemegdan, a jutarnji polivači ulica su pomislil da sam pobegao iz ludnice. Bio sam dete, imao sam četrnaest godina. Sećam se, legao sam na klupu i gledao reku. To su tako pomešana osećanja koja vam prolaze kroz glavu, gotovo nikada se neću vratiti kući, moj se život sa roditeljima završava, a nastaviću da se bavim drogom i sve tako - ispričao je glumac prilikom gostovanja u emisiji Vanje Bulića.

– Majka me je nalazila u strašnim stanjima. Dotle je dolazilo da bi me ona stavila u kola i dala mi pare za drogu jer više nije mogla da me gleda. Nisam imao više gde da se ubodem - iskreno je opisao Pervić kako su izgledali najteži trenuci kada majka Lidija nije znala šta da uradi.

Igor Pervić

Rajko Ristić/Alo!

Igor Pervić, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Na pitanje kako je dolazio do novca za narkotike, objasnio je:

- Sva ta deca su bila iz dobrostojećih kuća, tako da smo imali dovoljan džeparac da LSD kupimo za vreme odmora. Ta moja generacija, 1967, bila je veoma opičena po tom pitanju. Duvali smo lepak na čašu “OTO-a”. Dvanestoro nas je iz istog razreda, danas više od sedmoro nije živo - opisao je glumac svoj prvi kontakt sa porokom.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje kako je počeo da koristi heroin, Igor je bio ogoljujuće iskren:

– Jedna devojka, pokoj joj duši, koja je sada mrtva… Ja sam bio strašno zaljubljen u nju… Imao sam motor, “tomos automatik”, tad sam imao nekih 17 godina. To je tada bilo ne možeš da zamisliš, imati taj motor. I ja je stavim na motor i ona mi kaže: “Ajde, vozi me na Novi Beograd, imam nešto hitno tamo da završim”. Ja vidim njoj nešto nije dobro, a ja tada stvarno nisam ništa znao o teškim drogama. Došli smo do zgrade i ona me pošalje na treći sprat. Za nju sam bio spreman sve da uradim. Nađemo se mi na trećem spratu i ona poslaže sve “rekvizite”, ja gledam zapanjeno šta to ona tamo krčka… I stavi ona meni špric, a ja sam se igle bojao kao groma. I ja naravno da bih tu devojku očarao, onako mlad i glup, kažem hajde. Okrenem glavu na drugu stranu i ona mi to uradi. U tom trenutku osetim nirvanu i počeli smo da vodimo ljubav na stepeništu. Nije jedan dan prošao, ja sam se ponovo… To. Nikad nisam uzimao na nos. Počeo sam tako i nastavio na igli. U početku nam nije trebalo mnogo para, ali kasnije su počeli problemi i krize su bile psihičke. Gledajući nju koja je bila mnogo duže u svemu tome, ubacivao sam sve više sebe u to stanje. Kada je ona vikala da je sve boli i ja sam, a ustvari me ništa nije bolelo osim mozga – objasnio je Igor i dodao kako je nalazio novac za sve.

- Onda je krenulo standarno iz novčanika maminog, pa očuhovog, pa tatinog, pa iz novčanika njihovih prijatelja. Nisu znali da sam prešao na teške droge, stalno sam nosio dugačke rukave i nisu mogli da primete. Sa nepunih osamnaest godina slučajno su roditelji pronašli špric - iskreno je u ispovesti rekao glumac i dodao kako su izgledali prvi dani odvikavanja, sa svega devetnaest godina.

- Tada nisu bili centri za odvikavanje, već su me smestili u bolnicu “Dragiša Mišović” sa nekim čovekom koji je imao psihičkih problema. Sećam se, bio je maj i budi me da mi kaže da pada sneg. Napravili su to tako pametno, da je balkon od moje sobe bio u prizemlju. Tada su Valorom lečili narkomaniju, ja njima Valoro, oni meni heroin. Tako da sam ležao u bolnici i uzimao heroin - istakao je on.

Igor Pervić

Rajko Ristić/Alo!

Igor Pervić, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Sa druge strane uspeo je da upiše Akademiju, međutim poroka se nije odvikao, te je prestao da ide na predavanja kako bi sebi obezbedio narkotike, a u jednom moemntu ga je policija uhvatila. To iskustvo mu je urezano u najdubljem sećanju.

PROČITAJTE JOŠ:

- Sav zbunjen gledam da bežim. Dvojica padoše na mene i krenuli su da me udaraju. Počeli su nemilosrdni udarci i to su jedinom meni zato što sam pokušao da pobegnem stavili lisice. Onda su me doveli kod glavnog inspektora koji je bio zadužen za čitavu operaciju i on me je neverovatnom jačinom šutno između nogu. Toliko je bilo jako da sam sledeća dva meseca pi*kio krv. Onda su nas odveli u običnu stanicu milicije, bili smo svi u neverovatnoj krizi. Nisu nam dali da idemo u toalet. Potom su nas doveli u 29. novembar gde su nas stavili u samicu, a potom odveli kod načenika. Gospodin načelnik kada je čuo da sam počeo da bežim, uzeo je štap za skijanje, pošto je verovatno kupio za zimovanje, i time počeo da me bije po leđima. Srećom da sam imao debelu jaknu, ali sam narednih meseci imao štrafte po leđima - opisao je prvo hapšenje glumac.

Veliku podršku u periodu od odvikavnja bila mu je prvo devojka, a potom supruga, pesnikinja i književnica Jasmina Holbus.

- Otišao sam u London na detoksikaciju i za 24 sata pod anestezijom promenili su mi krv, izvukli sve otrove i blokirali centre u mozgu kako ne bih mogao ništa da osetim ako ponovo uzmem drogu. Oboje smo se strašno zaljubili, moj očuh joj je pisao recenziju za knjigu, tako smo se prvi put videli. Vodila je računa o meni do te mere da me je hranila, vodila kod doktora, bukvalno sve. Danas njoj mogu da zahvalim što sam živ - izjavio je Igor nakon lečenja i poslao poruku za sve mlade.

- Nemojte se za***avati. Prvi put će vam dati džabe, možda i drugi, ali će vam naplatiti to tako da ćete ceo život patiti, i možda završiti kao mnogi od mojih prijatelja - dva metra pod zemljom i to mnogo brže nego što očekujete. Kraj je potpuno izvestan ako nemate tako ludačaku sreću kakvu sam ja imao - objasnio je Igor.

Nakon što se izlečio od droge, Pervić je nastavio da se bavi glumom, pojavio se u serijama “Moj rođak sa sela”, “Seljaci”, “Cvat lipe na Balkanu”, TV filmu “Doba Dunđerskih”, “Zvezdara”, “Santa Maria della Salute”, kao i seriji “Urgentni centar”.

Komentari (1)

Marijana

19.09.2018 20:57

A ljubavne veze sa Jelenom Golubović, Jelenom Tinskom (brak) i Čkaljinom unukom Jovanom - ne pominje?! Možda ih se i ne seća?