Taraf De Haidouks
Promo
Taraf De Haidouks

Promo

Taraf De Haidouks, Foto: Promo

Osnivači najčuvenijeg romskog orkestra Taraf De Haidouks se posle punih 15 godina opet vraćaju u Beograd i to u subotu, 13. oktobra u Kombank Dvoranu. Međutim, iako su dotakli holivudske visine, pojavivši se u blokbasteru "Braća Grim" sa Metom Dejomonom i Hitom Ledžerom, iako ih je Džoni Dep proglasio za svoj omiljeni bend posle njihove zajedničke epizode u filmu „Čovek koji je plakao”, oni i dan danas pamte Beograd u kome su poslednji put bili davne 2003. godine. A za Srbiju ih veže i nešto još više od Beograda i to ni manje ni više nego - Šaban Bajramović.

Taraf De Haidouks

Promo

Taraf De Haidouks, Foto: Promo

- Kako da zaboravimo Beograd? Iako nismo česti u vašem gradu, možemo da kažemo da je Beograd naš dom, naša druga kuća. Mi potičemo iz Rumunije, a i sami znate da ima dosta sličnoti između naša dva naroda. Istakli bismo da i vi takođe imate neverovatnu džipsi muziku! Čuveni Šaban Bajramović je bio velika inspiracija za sve romske muzičare širom sveta, pa tako i za nas. Njegovo stvaralaštvo je imalo zaista veliki uticaj. Šaban je stvarno bio neverovatan – pričaju u isti glas članovi benda pred novo gostovanje u Srbiji.

Tarafi su inače iz Kležana i predstavljaju poslednju generaciju lautara koji nastavljaju tradiciju ove autentične muzike iz istočne Rumunije, muzike koja ih je učinila jednim od najpoznatijih romskih bendova na svetu. Međutim, i dan danas, pošto su dotakli holivudsko nebo i obišli čitav svet, susreću se sa predrasudama zbog svog porekla.

Taraf De Haidouks

Promo

Taraf De Haidouks, Foto: Promo

- Napravili smo ozbiljne karijere i dokazali smo da smo dobri u tome što radimo, ali ne možemo uvek da izbegnemo predrasude. Nekad je zaista teško biti Rom, ali uprkos tome mi smo kao muzičari cenjeni svuda. Proputovali smo svet i mislim da smo uspeli da pobedimo rasizam kroz našu muziku – kažu Tarafi.

Ovo će biti prvi koncert romskih velikana u prestonici Srbije posle 2003. godine, a ujedno i prvi put da nam se predstavljaju u novom ruhu, tačnije u projektu pod nazivom Taraf de Caliu. Naime, članovi Tarafa su pod vođstvom Kaliua, legendarnog violiniste Tarafa, krenuli na turneju, samo što su se sada okupili kao Taraf de Caliu, a u Beograd dolaze 13. oktobra i to Kombank dvoranu. Ulaznice za koncert se mogu kupiti na bileteranici Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventim-a. Cene su 1.500, 2.000 i 2.500 dinara.