Zvezde Granda
Rajko Ristić/Alo!
Đorđe David

Alo!/Nenad Vujanović

Đorđe David, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Zbog čega ste se odlučili da prihvatite poziv Saše Popovića, s obzirom na to da je reč o takmičenju u kojem se najviše peva narodna muzika?

- Saša Popović mi je napravio pakao od života! Šalim se, naravno, ali kada me je pozvao da budem žiri, najpre sam pogledao kako i šta se tu radi. Mada, bio sam prošle sezone gost kao "tajanstveni" i tada se Saši i svidelo kakav sam bio. Zvao me je i odmah mi je rekao da je promenjena koncepcija takmičenja i to mi je "zasmrdelo" na dobro. Pozicija mentora u nečemu što je ortodoksno i tvrdo dala je priliku meni i svima nama koji kukamo kako nam se ne daje prostor na medijskom nebu da nekim mladim ljudima pomognemo da odaberu pesme koje su baš rokenrol.

Đorđe David

Alo!/Nenad Vujanović

Đorđe David, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Da li uopšte ima takmičara koji pevaju rok muziku?

- Iz sezone u sezonu sve je veći broj pop i rok pesama. Bosna još insistira na trilerima i ortodoksnim narodnjacima. To je takvo podneblje. Kandidati iz Hrvatske i Slovenije pevaju narodnjake da bi fascinirali sudije. I, naravno, tu su oni koji pokušavaju da se plasiraju kroz nove aranžmane u novim svetskim trendovima da bi se dopali Jeleni. Ja sam nov u žiriju i mogu da budem ozbiljan kamen o koji kandidati mogu da se spotaknu. Ali neću da hučim i da bučim dok ne sretnem one sa kojima treba da radim. Što se mene tiče, oni kojima je slon prdnuo u uvo otpadaju u prvom krugu, sigurno! To će biti spas za njih, ali i za žiri, koji neće doživljavati više tu vrstu lobotomije. Jer teško je biti koncentrisan šest-sedam sati i slušati i ocenjivati. To je ozbiljan posao. Težak i odgovoran.

Da li ćete izabrati samo rokere da im budete mentor?

- Ne, naravno, već sam izabrao dečka koji je pevao pesmu Enesa Begovića i to uopšte nije rok. Ja neću da im prekrajam volju, lud bih bio kada bih nekoga stavio u cipele koje mu ne stoje.

Koliko poznajete narodnu muziku?

- Vrlo je poznajem! Ja sam stara škola, još Dado Topić i Oliver su mi govorili da moram da vladam svom materijom. Da moram da poznajem sve. Jer ne možeš da budeš verziran i usmeren u jednom pravcu ako hoćeš da uspeš.

Šteta što Karleuša i ja ne možemo da "profuramo"

Jelena Karleuša je, dok javnost još nije znala ko će biti novi član žirija, rekla da se radi o "glumcu i pevaču koji je oštar na jeziku i koji je jako dobar frajer". Šta kažete na to?

-Šteta! Eto, vidiš, nećemo moći da profuramo jer ja sam već sebi našao ženu, a ona sebi muža. U svakom slučaju, to je kompliment jer ona se retko kome dopadne. Znači mi kompliment od osobe koju na društvenim mrežama prati 1,8 miliona ljudi. Za mene je to samo san, verovatno do kraja života! Ona je mnogo videla kada je reč o svetu i šou biznisu.

 Da li znate neku pesmu Ane Bekute? Koja vam je omiljena?

- "Ja nisam rođena da živim sama".

Koju pesmu Snežane Đurišić volite?

- Njen opus je ogroman, Marijin takođe, naravno da znam njihove pesme.

Kakav je slučaj sa Jelenom Karleušom?

- Karleušin opus takođe znam. Kao i Viki, kao i ono što je stvarao Bosanac... Bilo bi glupo da ne znam. Bilo bi glupo da uopšte sednem pored njih, a da ne znam ko su. Ne bih mogao da sednem pored njih jer to je odraz poštovanja. Bez obzira na moje godine i na to što sam glumac i roker. Svi oni zaslužuju ogromno poštovanje.

Karleuša je rekla da će morati malo da vas "maltretira"...

- To je sve normalno i OK. Mogu samo da kažem da me jako štede i paze, da se kada kamere nisu uključene svi trude da mi objasne šta treba, a šta ne, i na tome sam im beskrajno zahvalan. Svako ko mi bude rekao da je ovo lako raditi, pljunuću ga! Ovo je ozbiljan posao, vrlo težak, koji traži da budeš koncentrisan i odgovoran, jer odgovaraš za nečije sudbine. A da ne kažem koliko je teško čuti 50 pesama i kandidata, od kojih možda pet znaju nešto.

Da li su vas rokeri "prozivali" što ste pristali da budete u žiriju?

- Možda se neki štede dok ne vide šta to znači, a ima samo komentara nekih "nevidljivih", koji nisu dalje makli od kluba i koji za svirku i stejdž smatraju da treba samo da izađu i da loše nešto odsviraju i da se posle odrade gajbom piva. Da vam kažem, kad pristanete na cirkus, onda pristajete i na dobre i na loše strane cirkusa. Ovaj posao vam daje fantastične momente, zbog kojih se osećate kao zmaj, ali daje i momente koji te ošinu o beton iz sve snage, pa se pitaš šta ti je to sve trebalo.

Đorđe David

Alo!/Nenad Vujanović

Žiri Zvezde Granda, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Pojavila se "krilatica" na društvenim mrežama koja otprilike kaže: "O, bože, vrati nam EKV, vrati nam ’Generaciju 5’, evo ti ’Grand’!" Kako u tom kontekstu sebe smeštate u žiri "Granda"? Da li se osećate da ste izdali neku ideju?

Pročitajte i:

- Pa nisam ja izašao da pevam narodnjake! Ovo je ozbiljna šansa da ljudima pokažem da postoje i neke druge stvari, da postoji neki drugi fazon razmišljanja i muzike, koji nije Marija, na primer. Inače, ona do bola peva i rok i pop! Ona je ozbiljan profesor. Želim da pokažem kandidatima ono na čemu sam ja odrastao i gradio sebe. Ja reprezentujem ono što sedamdesetih i osamdesetih zvalo mejnstrim u Jugoslaviji. Predstavnici su, pored EKV-a, i Davor Gobac, "Riblja čorba", "Bajaga", "Zebra" "Teška industrija"... Želim da im otvorim i ta vrata.

Ako budete uspeli u tome - OK, a ako ne?

- Ne priznajem da neću uspeti! Nikada ne ulazim u grotlo ako nisam siguran da ću uspeti. Umem ja da otpevam jako dobro i narodnjak! Pokojni Oliver mi je rekao: "Ako ne znaš ’nacion’, ne izlazi na scenu." Jedan je Cane, koji je našao foru koja bi u svetu napravila lom. Jedan je Koja, ali ono što se zove mejnstrim na kojem sam ja gradio svoj muzički ukus i pravac nešto je što ću pokušati da klincima objasnim da je dobro i jako, jer rokenrol se na svetskoj sceni vraća na velika vrata!

Komentari (2)

Ja

18.09.2018 22:03

Ono kad pljunes i polizes..

Rumljanka

18.09.2018 22:34

Sad je još bolji frajer u ovim godinama,baš je dobar.Što se tiče novog posla mora od nečeg da se živi ,posebno kad imate decu.