Ivana
Foto: Printscreen/Printscreen

Crnogorska glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević preminula je u 47. godini, a danas je sahranjena.

Sahrana se održala danas na groblju na Cetinju, tri dana nakon smrti, a od nje se oprostila glumica Dubravka Drakić dirljivim rečima.

- Ive moja, rekla si mi pre 15 dana da smišljaš i “režiraš” svoju sahranu sa ironijom i blistavim cetinjskim cinizmom, znajući da te sve smrti ubiti neće. A i tada si sve znala. Sve si uradila da nikoga ne opteretiš, da dokažeš snagu i moć ženske ljubavi, da ubrzaš let. Upisala posle treće godine Gimnazije fakultet, prva Cetinjanka koja je na FDU diplomirala, prva osnovala NVO “Teatar mladih”, prva u Zetskom domu osnovala scenu “Akademija”, prva od svih glumaca počela da produciraš, prva u Torinu upisala i završila master produkcije, prva osmislila 3D projekcije na dvoru kralja Nikole - počela je glumica i nastavila:

- Sa osmehom koji smo zvali “cvrkut”, a sa glasom grlice, ti si zauvek Ivona Mrvaljoni, grande atricce, rosa di Napoli. Sve si uspela, prava prestoničanka, valjda se podrazumevalo da sviraš klavir i govoriš dva strana jezika, a kako drugačije. Sa koliko radosti si putovala po svetu, a sa koliko strasti pokušavala da svet dovedeš u Crnu Goru. A sve to iz ogromne ljubavi prema igri. Ljubavi prema lepoti i umetnosti. Prema glumi, kroz koju si povezala nepremostivo i verovala u realnost u kojoj si tražila nemoguće. Ive moja…Neustrašivo širila krila da pomeriš brda oko Cetinja i provedriš za čistiji pogled ka nebu. Kako je tamo Ive?

- Sad znaš sve tajne. Pohitala si. Svi smo se svi uzdali u tvoj ponos, hrabrost, odlučnost i volju da ideš dalje i završiš ulogu koju si počela. Da budes pouzdana partnerka, dobronamerna koleginica, ona koja vidi i prepoznaje sve džepove sa pozorišnim tajnama. A jutros si zaspala. Život je san, po Kalderonu, a tvoj Ive, bio je borba za sve nas. Za profesionalizam, za visoke etičke i estetske kriterijume, za ravnopravnost, za budućnost, za viziju dobra, opšteg dobra, koju si ti imala jer si visoko širila krila i cvrkutom nas bodrila da verujemo da je moguće. Kad bi mogle reči da te vrate, kad bi mogla slomljena srca da se sastave i da te probude, kad bi samo znala koliko si voljena, onda bi Život bio san. Zauvek tvoja Dube - napisala je Dubranka.

Ivana Mrvaljević ostaće upamćena kao jedna od najvećih crnogorskih glumica svih vremena. Rođena je 1976. godine na Cetinju, a njena dela ostavila su veliki trag u istoriji crnogorske umetnosti.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading