Marija Šerifović
Foto: Alo/Foto: Ilustracija

Vest da je pop pevačica Marija Šerifović postala majka dečaka Maria, kog je dobila putem surogat majke u Los Anđelesu, sve je iznenadila, a polako se otkrivaju i kakva je procedura kada je u pitanju krštenje njenog naslednika u Srbiji, u slučaju da Marija želi da ga krsti.

Naime, katolička i pravoslavna učenja dele stav da uključivanje surogat-majke krši sakrament braka i umanjuje lični karakter bračnih odnosa kako navode domaći mediji.

Pravoslavna crkva veruje da ljudsko biće nije prost skup ćelija, kosti i organa, niti da je čovek definisan isključivo biološkim faktorima.

- Čovek je stvoren po liku Božjem... - navodi se u dokumentu "Misija pravoslavne crkve u savremenom svetu", koji su potpisali poglavari i velikodostojnici deset pravoslavnih crkava, među njima i SPC.

Ipak, što se tiče samog krštenja deteta rođenog uz pomoć surogat-majke Srpska pravoslavna crkva nema zvaničan stav.

Pre nekoliko godina, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je zvaničan dokument koji definiše stav prema krštenju dece rođene posredstvom surogat-majki. U saopštenju stoji da će ruska crkva krstiti decu koju su rodile surogat-majke tek kada se roditelji pokaju u crkvi. Druga mogućnost da se krste je kada dete postane punoletno ili dostigne starosno doba u kome može samostalno da odluči da želi da primi hrišćansku veru, piše "Hello".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Mario Šarafciger

29.12.2023 16:22

Marija nije čak ni surogat majka več je samo kupila dete, Čak ni spermatozoidi nisu Marijini . a jajne ćelije se mogu dobiti samo od neke žene

Steva Nakurcov

29.12.2023 16:23

Kako da krsti dete kad su joj svi preci bili muslimani.