Mark Vilijams
Profimedia
Mark Vilijams, Foto: Profimedia

Velšanin Mark Vilijams je meč počeo furiozno, pošto je u jučerašnjoj prvoj sesiji poveo sa 2:0, a potom sa 7:1, da bi Englez Džimi Robertson u poslednjem frejmu smanjio njegovu prednost na 7:2, bukvalno ukravši od Vilijamsa u tom periodu igre dva frejma.

Današnja odlučujuća sesija počela je "vraćanjem duga", pošto je Robertson ukrao prva dva frejma Vilijamsu i smanjivši na 7:4.

U današnjem trećem frejmu je došlo do pat pozicije, pa su se igrači složili da se isti ponovi.

Nakon početnog taktičkog nadmudrivanja Vilijams je prvu priliku iskoristio i prekinuo Robertsonovu seriju napravivši brejk od 140 (od maksimalnih 147) poena, što je i najveći brejk u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva, te pride povećavši prednost na 8:4.

Potom se desilo nešto što se ne viđa često u snuker mečevima - ponovljen je drugi uzastopni frejm!

Naime, ponovo je došlo do pat pozicije, pa su se igrači složili da sudija složi kugle za novi početak.

I ponovo je Vilijams iskoristio jedan loš potez Robertsona, te brejkom od okruglo 100 poena uzeo i taj frejm, došavši do nedostižne prednosti od 9:4.

Usledio je izuzetno traljav frejm, u kojem su obojica pravila nesvakidašnje greške, a koji je osvojio Robertson, smanjivši na 9:5.

I onda, nakon još jednog obostrano ne baš kvalitetnog frejma, Vilijams s nekoliko manjih brejkova uspeva da okonča meč pobedom od 10:5.

Vilijams će u drugom kolu, 28, 29. i 30. aprila, igrati s pobednikom duela između Nila Robertsona i Roberta Milkinsa.