Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Konačan broj žrtava ruskog raketnog napada na Černigovsku oblast na severu Ukrajine se još uvek utvrđuje, a potraga i spasavanje su u toku. 

Prema poslednjim podacima život je izgubilo 17 ljudi dok ih 78 povređeno, uključujući troje dece.

Ruske snage su izvele tri raketna udara na centar grada Černigov.

Predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su ukrajinske snage izvršile precizan napad i uništile ruski vojni aerodrom blizu grada Džankoj na Krimu.

Dronovi Glavne obaveštajne uprave napali su jutros fabriku aviona  "Gorbunov" u Kazanju u ruskoj Republici Tatarstan, u kojoj se proizvode i popravljaju bombarderi Tu-22M i Tu-160M.

Moskva tvrdi da je protivvazdušna odbrana oborila bespilotu letelicu na nebu iznad teritorije Republike Tatarstan i da je sprečila, kako navodi,  pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad. 

Zelenski je razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji mu je potvrdio da će se sutra održati, na njegov zahtev, vanredni sastanak Samita Ukrajina-NATO.

Ministri odbrane će razmotriti hitni mere za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine.

 

BONUS VIDEO

Kraj bloga

SKOT RITER NAJAVIO POVLAČENJE Ukazao na planove Vašingtona: To je oduvek bio cilj Amerikanaca!

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage uništile su operativni komandni punkt ukrajinske vojske „Sever“, dva lansera sistema S-300 i skladišta municije;

- Ruski sistemi PVO za dan su oborili 251 ukrajinski dron, dve rakete „točka-U“ i 33 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „vampir“;

- Ruska vojska poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila je kontranapad ukrajinskih snaga. Protivnik je za dan izgubio do 590 vojnika;

- Ruske snage odbile su dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

- Grupa trupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i porazila je četiri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj na avdejevskom pravcu i odbile su sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio do 130 vojnika dnevno;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tri skladišta municije u južnodonjeckom pravcu;

JEZIVO OTKRIĆE PUKOVNIKA MEKGREGORA: Zelenskom su prenete šokantne vesti sa fronta

Šolc: NATO bi Kijevu mogao da prebaci još šest "patriota"

Partneri iz NATO-a mogli bi da prebace još šest protivvazdušnih raketnih sistema "patriot" u Ukrajinu, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Čuli smo da treba da postoji sedam sistema PVO, od kojih je jedan naš. Nadamo se da će biti još šest u okviru Severnoatlantske alijanse", rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle samita Evropske unije u Briselu.

Kancelar je dodala da će Berlin preneti treći "patriot" sistem koji ima u upotrebi. On je pozvao partnere da ne stoje po strani.

Uništenje skladišta u oblasti Harkov (VIDEO)

Uništenje skladišta Oružanih snaga Ukrajine vazdušnim bombama u selu Lipci u oblasti Harkov.

 

 

VOJSKA SAD OBJAVILA: 17 hiljada vojnika je spremno!

Američki vojnici obučili su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, navodi se u zajedničkoj izjavi ministra vojske SAD Kristin Vormut i načelnika američke vojske Rendija Džordža.

Oni su istakli da su Sjedinjene Američke Države, između ostalog, Kijevu isporučile 21 sistem "hajmars“, jednu bateriju PVO sistema "patriot“, 31 tenk "abrams“ i 162 borbena vozila pešadije "bredl

Kremlj "Vojna pomoć ništa neće promeniti"

Vojna pomoć Ukrajini, koja je nekoliko meseci blokirana u američkom Kongresu i o čijoj zabrani će se glasati u subotu, "ništa neće moći da promeni" na frontu, saopštio je danas Kremlj.

"To ni na koji način ne može uticati na razvoj situacije na frontu (...) To ne može ništa da promeni", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruska vojska je nekoliko meseci u ofanzivi na različitim tačkama linije fronta koja se proteže na oko 1.000 km na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sredinom marta je ocenio da je od kritične važnosti brza odluka američkog Kongresa o pomoći Ukrajini.

Za subotu je planirano glasanje Predstavničkog doma Kongresa SAD o planiranoj pomoći od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.  Pomoć je pre nekoliko meseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu.

Izveden napad na periferiju grada Berislav

Napad je izveden na položaj artiljerije Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Berislav, deo Hersonske oblasti koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, odakle ukrajinska vojska izvodi napade na Kahovku, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, napad je izveden i na Ivanovku, Novotjaginku, Zmijevku. Tom prilikom poginulo je oko 30 ljudi.

Uništen još jedan ruski tenk

 

 

Ruski napad na Dnjepropetrovsku oblast, ima povređenih

Ruski raketni napad na ukrajinsku Dnjepropetrovsku oblast oštetio je infrastrukturni objekat i preduzeće, rekao je lokalni zvaničnik.

Dve osobe su povređene i hospitalizovane, rekao je regionalni načelnik na Telegramu.

Dodao je da je požar izbio na dve lokacije.

 

Ukrajina: Oštećena četiri ruska raketna bacača na Krimu

Ukrajinska vojno-obaveštajna služba saopštila je da su u ukrajinskom napadu na Krim "ozbiljno" oštećena četiri ruska raketna bacača, tri radarske stanice i druga oprema.

Dodaje se da se još razjašnjava broj oštećenih ili uništenih aviona, kao rezultat ukrajinskog napada na vojni aerodrom na Krimu.

Kremlj: Pomoć SAD Ukrajini neće promeniti situaciju na frontu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "bilo kakva" vojna pomoć Ukrajini neće promeniti situaciju na frontu gde je Kijev, tvrdi, u nepovoljnom položaju.

Peskov je rekao da će američka pomoć ostaviti Ukrajinu u dugovima.

Novi napad na Zaporošku nuklearnu stanicu

Ukrajinske trupe ponovo su napale jedinstveni centar za obuku u Zaporoškoj nuklearnoj stanici, javlja pres-služba stanice na Telegram kanalu.

„Dron je ponovo napao jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane. Bespilotna letelica je neutralisana iznad krova korpusa G, gde se nalazi centar za obuku Zaporoške nuklearke, gde se nalazi jedinstveni simulator reaktorske hale u svetu“, navodi se u tekstu.

Rusi zauzeli uporište Zarja

 

 

Mask: "Lako je bilo predvideti poraz Ukrajine"

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask smatra da se mogao lako predvideti poraz Ukrajine u sukobu sa ruskom vojskom.

- To je bilo lako predvideti. U stvari, ja sam to predvideo -  napisao je Mask na Iksu (bivši Tviter), komentarišući objavu jednog od korisnika platforme, koji je objavio fotografiju sa dva članka Politika o sukobu u Ukrajini. Prvi članak ima naslov „Ukrajina pobeđuje – i menja se“, dok drugi „Ukrajina klizi u poraz“.

U šest regiona Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušni napad

U Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, prenose RIA novosti. 

U 10.18 (po moskovskom vremenu) oglasio se alarm za vazdušni napad u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporožja pod kontrolom Kijeva. Sledeća uzbuna je objavljena u oblasti Nikolajev.

Borelj: Zemlje EU moraju da pošalju PVO sisteme Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da zemlje EU moraju da pošalju PVO sisteme Ukrajini da bi ojačale njenu obranu protiv ruskih napada.

"Imamo 'patriote' i PVO sisteme. Moramo da ih pošaljemo u Ukrajinu gde besni rat. U suprotnom, elektroenergetski sistem Ukrajine biće uništen", rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU ne može da se osloni jedino na SAD, već mora preuzme sopstvenu odgovornost.

Berbokova: Znaci nade da će SAD nastaviti sa podrškom Ukrajine

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da vidi "znake nade" da će SAD nastaviti sa podrškom Ukrajine u ratu protiv Rusije.

"Postoje signali republikanaca u SAD, da podrška Ukrajini može intenzivno da se nastavi“, rekla je Berbokova.

Eksplozije u Hmeljnickoj i Kijevskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

Eksplozije su se čule i u Kijevskoj oblasti.

Ukrajina: Oboreno 13 dronova iznad sedam oblasti

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su tokom noći oborile svih 13 ruskih bespilotnih letelica. 

U sopštenju se novi da su dronovi oboreni iznad sedam ukrajinskih oblasti, kao i da je cilj napada bila kritična infrastruktura.

Ruski dronovi gađali infrastrukturu u ukrajinskoj Ivano-Frankovskoj oblasti

Ruski napad dronovima ciljao je danas kritičnu infrastrukturu u ukrajinskoj Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštila je guvernerka te oblasti Svitlana Oniščuk.

Ona je na platformi Telegram navela da su sistemi protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine srušile sve dronove koji su učestvovali u napadu, prenosi Rojters. Hitne službe su izašle na teren, a za sada nema izveštaja o šteti na infrastrukturi.

Broj žrtva u napadu na Černigov porastao na 18

Najmanje 18 osoba je stradalo, a 77 njih je povređeno u ruskom raketnom napadu na Černigov, saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Državna služba za vanredne situacije je dodala da se spasilačke akcije nastavljaju.

Šmigal: Ako izgubio, doći će do trećeg svetskog rata

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izjavio je da će doći do "trećeg svetskog rata", ako je Ukrajina izgubi u sukobu sa Rusijom, pozvavši američki Kongres da usvoji dugoodlagani zakon o pomoći.

Šmigal je izrazio "pažljivi optimizam" da će američki zakonodavci usvojiti pomoć Kijevu u vrednosti od 61 milijardu dolara.

"Novac nam je potreban juče, ne sutra, ne danas", istakao je Šmigal.

Moskva: Ukrajinski napadi na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast, ima povređenih

Ruski sistemi PVO su tokom noći uništili dve rakete točka-U, 19 raketa vampir, pet malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Eksplozije na zapadu Ukrajine

 

Eksplozije su se čule u Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine, javlja Suspilne, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo je da ruski dronovi lete iznad regiona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading