Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Borbe se i dalje vode za Časov Jar u Donjeckoj oblasti. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirsk izjavio je da je ruskoj vojsci cilj da zauzme taj grad do 9. maja.

Ukrajinski Generalštab, takođe, pozivajući se na obaveštajne podatke, saopštio je da će ruske snage izvesti provokaciju "pod lažnom zastavom" u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada.

Ministastvo energetike Ukrajine, u međuvremenu, izvestilo je da je posle brojnih ruskih napada prethodnih dana, situacija u ukrajinskom energetskom sistemu pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Rusije pak tvrdi da ruske snage napreduju u Donjecku, te u Kupjanskom pravcu, kao i u Hersonskoj oblasti. Ministarstvo navodi i da uspešno odbijaju ukrajinske napade bespilotnim letelicama iznad ruskih oblasti.

Za to vreme, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi istakao je da je nuklearka u Zaporožju stavila sve reaktore u režim hladnog gašenja, kao i da je bezbednost u tom postrojenju i dalje krhka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

JEL OVO MOGUĆE? (VIDEO)

Ukrali Rusima oružje ispred nosa! Nesvakidašnji potez na frontu!

Rusko MO: Udar je izveden bombama ODAB-500! (VIDEO)

Posade ruskih lovaca-bombardera Su-34 pogodile su protivničko komandno mesto i ljudstvo na južnodonjeckom pravcu, saoštili je Ministarstvo odbrane Rusije i dodalo:

- Udar je izveden bombama ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju.

 

https://t.me/vestisafronta/24992

 

Vanredno zamračenje u celom gradu

U Krivom Rogu uvedeno je vanredno zamračenje u celom gradu, pišu lokalni mediji, pozivajući se na „šefa gradske odbrane“ Aleksandra Vilkula.

Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane

Uništena je prva ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje Hmara u zoni specijalne operacije.

Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na avdejevskom pravcu, gubici protivnika iznosili su 295 vojnika.

Oružane snage Rusije uništile su komandni centar bataljona 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine.

Grupa Istok pobošljala je situaciju duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu.

Jedinice gerupe Jug, Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu.

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta i izvele napade na ljudstvo i tehniku dve neprijateljske brigade na kupjanskom pravcu.
PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili su 270 ukrajinskih bespilotnih letelica i 6 projektila Hajmars.

Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 420 vojnika na donjeckom pravcu.

Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: samohodni artiljerijski sistem, kalibra 155 mm M109 Paladin, proizvedena u SAD, samohodno artiljerijsko oriuđe, kalibra 152 mm "Akacija“, samohodno artiljerijsko oruđe, kalibra 122 mm "Gvozdika“, tri haubice 122 mm D-30, haubica 105 mm M10, proizvedene u SAD

Zabeležen udar kod Kirovograda

Na severoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Kropivnicki (Kirovograd) u Kirovogradskoj oblasti, verovatno u pravcu aerodroma, zabeležen je udar, saopštio je Sputnjiku koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.

Rusija: Ukrajinske snage poražene kod Rabotina

Ministarstvo odbrane Rusije sopštilo je d su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotino u pravcu Hersona u Zaporoškoj oblasti.

Navodi se da je Ukrajina izgubila do 60 vojnika, dva vozila, haubicu britanske proizvodnje.

"Grčka nije spremna da Ukrajini isporuči F-16"

Atina nije spremna da Kijevu isporuči lovce F-16, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu poljskom listu Rzeczpospolita.

"Pre svega, želeo bih da pojasnim da nismo spremni da prebacimo avione F-16  u Ukrajinu. Takve informacije su se pojavile u medijima, ali ne odgovaraju stvarnosti. Međutim, želeo bih da istaknem da podržavamo i podržavaćemo Ukrajinu“, rekao je on, prenosi Izvestija.

Naveo je i da Ukrajina doživljava ozbiljnu nestašicu artiljerije. 

Duda: Branićemo Litvaniju ako je Rusija napadne

Poljski predsednik Andžej Duda stavio je tačku na rasprave o tome da li će Poljaci braniti Litvaniju u slučaju invazije ruskih trupa.

"Poljska vojska bi branila Litvaniju, ne mogu da zamislim drugu opciju", poručio je Duda u intervjuu za nacionalnu radio i televizijsku agenciju Litvanije.

Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da veruje da je realan scenario u kojem bi protivvazdušni sistem "patroit" postavio u Poljskoj, kako bi se zaštitili zapadni delovi Ukrajine.

"To je realno. Ustvari, to bi zaštitilo NATO zemlje od udara dronova ili raketa na njihove teritorije", istakao je Kuleba, a prenosi agencija RBC-Ukrajina.

Kuleba je rekao da se različita rešenja trenutno razmatraju sa partnerima, koji bi mogli da podele protivvazdušne sisteme sa Ukrajinom.

Rusija: Udar na francuske plaćenike u centru Slavjanska

Oružane snage Rusije napale su lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koji kontroliše Kijev, saopštio je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Prema rečima Lebedeva, trećina grada je blokirana borcima, dokumenti i pametni telefoni se proveravaju na ulicama.

Ruske snage gađale centar Slavjanska

Ruske trupe su raketom pogodile centar Slavjanska u Donjeckoj oblasti. 

"Raketa je pogodila centralni deo, Poštovu ulicu. Oštećene su višespratnice", saopštio je šef Donjecke OVA Vadim Filaškin.

Dodao je da su pod neprijateljskom vatrom su bila i periferija okruga Pokrovsk, Kramatorsk i Bahmut.

Poljski poljoprivrednici nastavljaju blokadu prelaza ka Ukrajini

Poljski poljoprivrednici nastavljaju blokadu saobraćaja na tri granična prelaza prema Ukrajini, pri čemu se na prelazima Ugriniv i Jagodin propušta određen broj kamiona, dok je prelaz Rava Ruska potpuno zatvoren.

U kolonama na blokiranim prelazima je više od 600 ukrajinskih kamiona, od kojih je oko 350 u koloni kod prelaza Jagodin, izjavio je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko, prenosi Ukrinform.

Ukrajina zatražila od Zapada da iznajmi sisteme PVO Patriot

Ukrajina je spremna da iznajmi od zapadnih zemalja protivvazdušne raketne sisteme Patriot za zaštitu od masovnih ruskih napada, izjavio je šef ukrajinskog MIP-a Dmitrij Kuleba.

„Kada sedimo iza zatvorenih vrata, govorim svim svojim partnerima: Dragi moji, hajde da ih iznajmimo, ako želite da oni (Patriot) pokrije vašu granicu", rekao je Kuleba televiziji TSN.

Ukrajina dobila francuske haubice

Ukrajinska vojska dobila je francuske samohodne artiljerijske haubice Cezar, saopštio je Vladimir Rogov, šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Neprijatelj ima nove francuske samohodne topove Cezar. Neprijatelj ne štedi municiju, izvodeći masivne artiljerijske napade. Francuska nastavlja da snabdeva ukrajinske militante oružjem iz kojeg neprijatelj granatira oslobođeni deo Zaporožja - istakao je on.

Ukrajinski dron presretnut iznad Krasnodarskog

Ruska vojska je prijavila presretanje drona ukrajinskih oružanih snaga iznad Krasnodarske teritorije.

"Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Krasnodarske teritorije", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Rusi pogodili komandno mesto Ukrajine u Južnom Donjecku

Posade lovaca-bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnom Donjeckom pravcu u zoni specijalnih operacija, saopštilo je Ministarstva odbrane Federacije.

"Udar su izvele nevođene vazdušne bombe ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, koji omogućava precizne udare sa bezbedne udaljenosti od linije borbenog kontakta“, navodi se u saopštenju.

 

Borelj: Agresivni rat Rusije egzistencijalna pretnja Evropi

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu pretnju za celu Evropsku uniju i primorao je Uniju da stavi odbranu u centar sopstvene bezbednosne politike, ocenio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

"U trenutku kada američko učešće u Evropi postaje sve manje izvesno, ovaj rat predstavlja egzistencijalnu pretnju za EU", naveo je Borelj u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, a povodom objavljivanja svoje knjige "Evropa između dva rata".

Umerov: Rusija sprema prodor zapadno od Bahmuta

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izvestio je o napetoj situaciji na istočnom pravcu fronta.

On je na Fejsbuku rekao da je obišao borbene jedinice ukrajinskih snaga na ovom pravcu.

"Situacija je napeta, neprijatelj pokušava da napreduje dublje u položaje odbrambenih snaga, koncentrišući se na prodor zapadno od Bahmuta“, rekao je ministar.

Vazdušna opasnost u nekoliko regiona Ukrajine, eksplozije u Dnjepru

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je tokom noći u nekoliko regiona širom Ukrajine, saopštila je pres služba Vazduhoplovstva.

U Dnjepru je odjeknula eksplozija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading