UKRAJINA STRAHUJE OD RUSKE OFANZIVE Zakuvava se u Harkovu, Maročko otkriva čiji odredi stižu
Foto: EPA/SERGEY KOZLOV

- U nizu naselja u oblasti Harkov primećuje se dolazak paravojnih radikalnih pokreta, koji su počeli da opremaju punktove stalnog razmeštaja i stacionirani su u malim grupama na različitim mestima, uglavnom u kućama i stanovima civila - rekao je Maročko.

Prema njegovim rečima, nacionalisti ne kriju prisustvo u naseljenim mestima, ali ni nikome od meštana ne oglašavaju svoje mesto stanovanja i sedište. Uporedivši naselja u kojima su se nalazili radikali, Maročko je izneo verziju razloga njihovog prisustva u oblastima fronta.

- Na osnovu velikih naselja koje su okupirali radikali: Dergači, Ljubotin, Čugujev, Zmijev i Izjum, može se pretpostaviti da se na taj način stvara bezbednosna tampon zona oko Harkova od proruskih građana - rekao je vojni ekspert.

Podsetimo, u samom gradu je veoma aktivno i rusko "podzemlje" koje aktivno sabotira akcije Oružanih snaga Ukrajine i odaje lokacije osetljivih meta širom grada.

Harkov je udaljen svega 30-ak km od ruske granice, ali Rusi nisu uspeli da ga zauzmu za dve godine rata, pa se sada računa da bi na proleće mogli da pokušaju novu ofanzivu i zauzmu grad i zato im je potrebno nova mobilizacija. 

S druge strane, i Ukrajina sprema novu masovnu mobilizaciju, pa se očekuje da će i Ukrajinci i Rusi uskoro, krajem aprila ili početkom maja ove godine, krenuti u nove prolećne ofanzivne operacije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading