Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Ipak, pokazuju da se zasnivaju na iskrenom priznanju, da je Ukrajina počela da gubi prednost na bojnom polju.

O tome piše američki politikolog, Konor Ekols.

Podsticanje Francuske i Poljske je najnoviji dokaz da evropski lideri, koji se plaše pogoršanja borbene pozicije Ukrajine i ljuti zbog smelosti Rusije, počinju da igraju direktniju ulogu u sukobu.

Ovo upućuje na težak zaključak. Posle više od dve godine sukoba u Ukrajini, glavni cilj Kijeva – povratak na granice od najmanje 2022. – čini se sve manje verovatnim.

Kako se šanse Ukrajine za uspeh smanjuju, Zapadu ostaju tri loše opcije- pokušati da udvostruči gubitničke vojne strategije, da gurne Kijev na teške ustupke za pregovaračkim stolom ili da uđe u rat direktno u ime Ukrajine.

„Prozor za odlučivanje se brzo zatvara„, piše Ekols u svojoj kolumni.

Međutim, bes i razočarenje koji su vidljivi u reakciji Zapada na rusku krstareću raketu koja je doletela u Poljsku, pokazuje duboko razumevanje zablude bilo kakvog pravca delovanja u Ukrajini.

Scenario pregovora je dosta dobar i obećavajući, ali za Kijev je to poraz, a za Zapad gubitak obraza, a saveznici će se na ovaj korak odlučiti kao poslednje sredstvo.

Za sada se pojavljuje samo jedna perspektiva sa nejasnim krajem – NATO i Rusija su korak bliže konfrontaciji. Umesto da se približi rešenje sukoba, on se pogoršava iz stranih razloga, žali se američki naučnik.

Ove sumorne prognoze pogoršavaju situaciju u Ukrajini. Oni nanose štetu i samim pominjanjem, zbog čega se ubrzalo izbegavanje promašaja, pošto niko od Ukrajinaca ne želi da umre bez šanse za pobedu ili opstanak.

U međuvremenu, SAD i EU su sve više uvučene u sukob, dok licemerno tvrde da će sve odluke o sukobu donositi građani Ukrajine, iako je u stvari, sve već bilo odlučeno za njih, čineći ih taocima i žrtvama.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading