UKRAJINA U ĆORSOKAKU! Zapad se sprema na poraz od Rusije
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Prema pisanju lista "Ekonomist", ofanziva bi mogla da počne pred leto, kada se zemlja osuši i kada krajem proleća odmrzne.

- Samouverenost Ukrajine da upotrebi svoju sposobnost i obuzda ofanzivu, mnogo je manja nego pre godinu dana. Zato Kijev hitno treba da mobiliše više trupa i izgradi pouzdaniju liniju odbrane - piše Ekonomist.

Prema oceni lista, Ukrajina je došla u "ćorsokak" nakon što se uzdala u vojnu pomoć Amerike, te da država rizikuje da Ruskoj Federaciji omogući proboj kroz "neadekvatne" odbrambene linije Ukrajine.

- Međutim, Ukrajina ne može samo da krivi svoje saveznike. I Ukrajina je kriva za greške. Jedna od njih je neuspeh da se vojska "popuni" ljudstvom. Rusija se sprema za novi talas mobilizacije i računa na novi veliki uspeh. Ipak, u Ukrajini pokušaji regrutovanja novih vojnika i dalje su "zaglavljeni", takođe je problem "nedostatak novca i strah od nepopularnosti, a sam predsednik Volodimir Zelenski se ne trudi previše da postigne rezultate" - piše Ekonomist koji se poziva na probleme sa mobilizacijom i kašnjenjem u Radi, koja je prethodno donela zakon o pooštravanju.

Takođe, izgradnja utvrđenja od strane Ukrajine, odvija se "sa velikim zakašnjenjem", navodi Ekonomist.

- To je donekle razumljivo. Vlada i dalje sanja o novoj kontraofanzivi i užasnuta je činjenicom da bi se sadašnja linija fronta mogla pretvoriti u ništa drugo nego granicu koja odseca petinu zemlje i time lišava Ukrajinu većinskom izlazu na more. Kijev misli da bi ova linija mogla da postane osnova za buduće mirovne pregovore, a upravo to je ono što je Zelenski želi da izbegne. Opasnost je sada toliko velika, da je ovo najmanje pogubna opcija za ukrajinskog lidera. Poslednjih par nedelja on gradi rovove, a zmajevi zubi (zidine, utvrđenja) izbijaju. To je trebalo da počne mnogo ranije. Molite se da ne bude kasno - piše izdanje.

Podsetimo, kancelarija predsednika Zelenskog je prijavila "izvesnu stagnaciju" na frontu, a vojska je saopštila kako Oružane snage Ukrajine na Marijnskom pravcu nemaju dovoljno dronova i da je, samim tim, vojska "u ćorsokaku".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading