Rat
Foto: AP/Danylo Pavlov (STR)

Prema informacijama lista, šef Pentagona Lojd Ostin nije mogao na sednici u Ramštajnu da objavi konkretne predloge o isporukama vojne pomoći Ukrajini. Istovremeno je Kongres tokom nekoliko meseci blokirao paket sredstava koji je tražila Bela kuća u iznosu od 60 milijardi dolara koje bi trebalo da budu dostavljene Kijevu.

Po mišljenju eksperata, ministar odbrane SAD je davao samo prazna obećanja da demokratske zemlje neće ostaviti Ukrajinu. U skladu sa mišljenjem autora članka, SAD u poslednje vreme više govore o namerama da izdvoje novac za municiju ukrajinskoj vojsci nego da im isporučuju realnu vojnu pomoć.

Ranije je nemački ministar odbrane Boris Pistorius, na sastanku kontakt grupe u bazi Ramštajn, objavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra, uključujući i 10.000 municije iz rezervi Bundesvera.

U formatu „Ramštajn“ (međunarodna grupa za vojnu pomoć Kijevu) se predstavnici 50 država, koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, redovno sastaju na američkog vazduhoplovnoj vojnoj bazi u istoimenom gradu na jugozapadu Nemačke.

Ukrajinske vlasti stalno pozivaju zapadne partnere da im isporuče vojnu pomoć i periodično ih kritikuju što je ta pomoć spora i nedovoljna. Na taj način Kijev pokušava da na saveznike prebaci odgovornost za neuspeh ukrajinske vojske. Nedavno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao Zapad jer nije isporučio dovoljan broj dalekometnih sredstava.

Vašingtonska administracija je poslala zahtev Kongresu za dodatni budžet u 2024. fiskalnoj godini koja u Americi počinje od 1. oktobra, pre svega u cilju pružanja pomoći Izraelu i Ukrajini za suprotstavljanje Kini i Rusiji u Azijsko-pacifičkom regionu.

Američki predsednik Džozef Bajden je predlagao da se odobri paket u vrednosti od 106 milijardi dolara, od kojih bi 61 milijarda dolara bila za pomoć Ukrajini, a još 14 milijardi dolara za Izrael. Međutim, početkom decembra je Senat odbio da razmatra nacr zakona zbog sporova oko izdvajanja dodatnih sredstava za zaštitu granica. Predstavnički dom američkog Kongresa neće razmatrati predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu koji ne sadrži i stavku o jačanju zaštite američke granice prema Meksiku, izjavio je tada predsednik ovog tela Majk Džonson.

Kasnije je u Senatu predložen kompromisni predlog zakona, takođe sa značajnim sredstvima za pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrednosti od 95 milijardi dolara. Od kojih je 60,06 milijardi dolara planirano za pomoć Ukrajini. Međutim, taj paket nije sadržao stavku o jačanju mera kontrole na južnoj granici SAD-a. Još uvek nije organizovanje glasanje po ovom pitanju.

SAD su od početka specijalne vojne operacije predala Ukrajini više od 60 tranši vojne pomoći. Prema izveštaju Stejt departmenta iz decembra 2023. godine ta suma je dostigla 44,2 milijarde dolara, a od 2024. godine više od 47 milijardi dolara. Poslednji paket pomoći je bio krajem decembra 2023. godine i iznosila je 250 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading